Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |21 Lut 2009|, 2009 13:52
Data rejestracji: 21 Lut 2009 postów: 1
Witam. Przeczytałem trochę więcej na temat atomu i mam teraz trochę bardziej konkretne pytania, przez co zakładam nowy wątek. Nie mogłem znaleźć na nie konkretnych odpowiedzi, więc zwracam się o pomoc do Was. Prosiłbym o odpowiedzi, które umożliwiłyby mi zrekonstruowanie atomów w symulacji komputerowej, na przykład wzory matematyczne. Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.
Pytania:
1. Co się dzieje gdy nastąpi zderzenie: protonu z: elektronem, protonem, neutronem, fotonem; elektronu z: elektronem, neutronem, fotonem; neutronu z: neutronem, fotonem; fotonu z fotonem;
2. W jaki sposób protony i neutrony trzymają się razem? Jak wygląda ich położenie w jądrze? Czy poruszają się w nim?
3. Jakie czynniki wpływają na ruch elektronów? Czy są to jedynie oddziaływania elektrostatyczne?
4. W jaki sposób mogę policzyć dowolne położenie elektronu na orbicie względem atomu oraz jego prędkość w tym położeniu (przy określonym atomie)?
5. Jak wygląda ruch elektronu, który dzielony jest przez 2 lub więcej atomów (w wiązaniu chemicznym)?
6. Dlaczego atomy w ciele stałym trzymają się siebie w określonych odległościach?
7. Kiedy elektron otrzyma energię, na którą powłokę przeskoczy? Kiedy przeskakuje na inną powłokę i oddaje przy tym energię? W jakiej formie elektron otrzymuje i oddaje tę energię (kwant energii)?
Post dodany: |2 Mar 2009|, 2009 18:24
Data rejestracji: 14 Sty 2006 postów: 124
Dobre.
Teraz atomy budujemy z fal prawdopodobieństwa.
Bez skomplikowanych fal też można, np. tak:
Protony i neutrony trzymają się siłami elektrycznymi (niekiedy nazywa się to siłami jądrowymi, ale to jest to samo - tylko nazwa inna).
Neutron to taki nietypowy atom wodoru - elektron bardzo blisko protonu.
Gdy zbliży się drugi proton, wtedy może powstać taki układ: n+p = p-e-p = jądro deuteru.
Albo inaczej: proton i neutron mają momenty magnetyczne, czyli są takim malutkimi magnesami, które przyciągają się przy odpowiednim ustawieniu... tu chyba nawet to samo wyjdzie (siła wiązania będzie podobna).
Tryt jakoś tak wygląda: pnn
He4: pnnp, albo He3: pnp, to jest słabsza konstrukcja, bo protony są bliżej, więc silniej się odpychają.
Potem wyjdą układy przestrzenne i coraz bardzie skomplikowane, np tlen: sześć neutronów tworzy sześciokąt, oraz dwa w środku po obu stronach, a protony dookoła, każdy na swoim neutronie.
Post dodany: |4 Mar 2009|, 2009 15:42
Data rejestracji: 11 Sty 2008 postów: 64
| wil napisał/a | Dobre.
Protony i neutrony trzymają się siłami elektrycznymi (niekiedy nazywa się to siłami jądrowymi, ale to jest to samo - tylko nazwa inna).
|
To nie jest to samo ...
eh
Post dodany: |4 Mar 2009|, 2009 23:58
Data rejestracji: 14 Sty 2006 postów: 124
| Olaf napisał/a | To nie jest to samo ...
eh |
Tak, tak, ale ja mówię o siłach jądrowych, czyli tych które trzymają jądra atomowe w całości, a nie o siłach nazwanych dokładnie to samo, ale które funkcjonują w jakimś heurystycznym modeliku kwarkowym, czy też kolorowym... znasz się na drukarstwie?
CMY + RGM i masz 6 skwarków.
To jest czysta abstrakcja matematyczna dopasowana do wyników z kilku eksperymentów - ślepa uliczka...
Magnetyzm załatwia sprawę bez problemu.
Jądra to nie jakiś bigos kwarkowo gluonowy:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_structure
marne hipotezy...
Faktycznie każde jądro pierwiastka ma swoją własną, czyli wyjątkową - indywidualną strukturę, no i oczywiście: oscylacje - wibracje i rotacje, którymi steruje golden ratio i liczba Phi.
Nauka nie polega na wyliczaniu na oślep stałej alfa, czy innej, z dokładnością do 20 cyfr, nie mając nawet bladego pojęcia co właściwie wyliczamy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|