• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Czy mleczna czekolada, którą spożywasz jest oryginalnym produktem?

    23.12.2009. 15:12
    opublikowane przez: Maksymilian Gajda

    Mleczna czekolada cieszy się dużą popularnością w okresie świątecznym, a teraz dzięki nowej metodzie pomiaru, opracowanej przez Wspólne Centrum Badawcze (WCB) przy Komisji Europejskiej, konsumenci w Europie będą pewni tego, co dostają. To poważna sprawa dla kontynentu, który odpowiada za połowę rocznego spożycia czekolady na świecie. Metoda została zaakceptowana przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną (ISO), stając się normą międzynarodową.

    Norma została opracowana, aby umożliwić wdrożenie tak zwanej "Dyrektywy czekoladowej" (Dyrektywa 2000/36/WE), definiującej kluczowe właściwości produktów, które można legalnie sprzedawać jako czekoladę. Negocjacje dotyczące dyrektywy były czasochłonne i trudne, po części z powodu różnych definicji czekolady w poszczególnych państwach i różniących się od siebie receptur oraz składników takich jak mleko.

    Przed opracowaniem metody pomiaru przez WCB nie istniała żadna zatwierdzona metoda sprawdzania, czy producenci prawidłowo podają ilość tłuszczów roślinnych, innych niż masło kakaowe, w czekoladzie mlecznej. Skład chemiczny i właściwości fizyczne tłuszczów i masła są bardzo zbliżone, co sprawia, że określenie ich ilości, czy nawet wykrycie, staje się niezwykle trudne. To pozostawia otwartą furtkę do potencjalnych sporów i niepewności co do tego, czy produkty z czekolady mlecznej mogą być opisywane na opakowaniu jako "mleczna czekolada".

    Dyrektywa czekoladowa pozwala na dodawanie do produktów czekoladowych do 5% tłuszczów roślinnych innych niż masło kakaowe. W przypadku dodania tych tłuszczów do czekolady, przepisy prawa wymagają, aby poinformować o tym konsumenta za pomocą odpowiedniej etykiety na produkcie. To może wpłynąć na sprzedaż produktu, ponieważ konsumenci kupią raczej produkt opisany i sprzedawany jako "mleczna czekolada", a nie coś oznaczonego alternatywnym opisem. Limit 5% jest również podstawowym wymogiem, aby mleczna czekolada mogła swobodnie poruszać się po wewnętrznym rynku europejskim.

    Naukowcy z WCB pracowali nad tym problemem od wejścia w życie w 2003 r. dyrektywy czekoladowej, w ścisłym porozumieniu z Dyrekcją Generalną ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich przy Komisji Europejskiej. Metody testowania czekolady mlecznej zostały przedłożone ISO przez WCB w 2007 r. Po dwuletnim procesie oceny przez niezależnych ekspertów metoda została przyjęta jako norma ISO 11053:2009.

    Aby pomóc chemikom analitycznym wdrożyć metody testowania produktów czekoladowych, Instytut Materiałów Referencyjnych i Pomiarów (IRMM) przy WCB opracował również tak zwane zestawy narzędziowe. Obejmują one opisy metody, elektroniczne karty oceny oraz hiperłącza do odpowiednich materiałów referencyjnych na temat masła kakaowego.

    Dwie inne metody określania obecności obcych tłuszczów w gorzkiej czekoladzie, opracowane przez WCB, zostały wcześniej (w 2007 r.) przyjęte jako normy międzynarodowe. Przygotowanie nowej metody dotyczącej mlecznej czekolady zabrało więcej czasu z powodu większej złożoności pomiaru, gdyż tłuszcze pochodzące z mleka mieszają się z tłuszczami roślinnymi.

    "Przyjęcie metody testowej WCB na szczeblu międzynarodowym potwierdza wiodącą rolę UE na świecie w walce z podróbkami produktów spożywczych" - mówi Krzysztof Maruszewski, dyrektor IRMM.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Czekolada (z nahuatl xocolatl – gorzka woda) – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków. Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej. Wytwarzana w postaci tabliczek czekolady. Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała w 1839 r. w Niemczech, wyprodukowana została przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka. W niektórych krajach, np. w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach. Tempering – jeden z elementów procesu produkcji czekolady polegający na kontrolowanej krystalizacji masła kakaowego w celu zapewnienia tabliczce czekolady połysku, gładkiej powierzchni i równomiernej łamliwości. Kawa mokka – jeden z wariantów kawy latte. Składa się z 1/3 espresso, 2/3 gorącego mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. Odmiennie niż latte czy cappuccino, kawa mokka nie zawiera piany. W zamian dodaje się bitą śmietanę i posypuje ją cynamonem lub kakao. Taką kawę serwuje się również czasami z kakao lub syropem czekoladowym. Istnieje wariant tej kawy, w którym zamiast ciemnej lub mlecznej czekolady dodaje się białą. Jest również odmiana zwana „zebrą”, do której dodaje się zarówno syrop z ciemniej, jak i z białej czekolady.

    Kuwertura (fr. couverture – kołdra, osłona, pokrywa) to czekolada wysokiej jakości zawierająca więcej (32-35%) masła kakaowego niż zwykła czekolada. W połączeniu z obróbką termiczną nadaje to kuwerturze połysk, łagodny i długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczny trzask przy łamaniu. Kakao (nah. cacahuatl – ziarno kakaowe) – nasiona z owoców kakaowca, z których proszek stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek czekolady, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków.

    Gorąca czekolada – napój powstały z mieszanki mleka, czekolady i cukru, zazwyczaj wypijany na gorąco. Do Europy została przywieziona z Nowego Świata. Często dodatkiem do czekolady jest piana z mleka, które się spienia gorącą parą pod ciśnieniem. Najczęściej w ekspresach ciśnieniowych. Dove – jest marką czekolady produkowanej przez firmę Mars Incorporated. Marka Dove została stworzona w 1956 r. przez Leo Stefanosa.

    P-1 były rodzajem kartek. Kartki te wydawane były ludziom, którzy otrzymywali kartki M-I. Nie obejmowały one mięsa i w początkowym okresie istnienia też tłuszczów. Można było za nie nabyć: 2kg. cukru, 1kg. produktów zbożowych (wyłączając chleb), 10dag. czekolady, 30dag. proszku do prania, 25dag. cukierków i 1kg. mąki, na dwa miesiące kostkę mydła i nieokreśloną teraz ilość tłuszczów. Zatrucie teobrominą lub zatrucie czekoladą – negatywna reakcja organizmu na teobrominę, alkaloid występujący w czekoladzie, herbacie, coli i niektórych innych produktach. Nasiona kakaowca, w zależności od gatunku, zawierają przeważnie 1,2–1,8% czystej teobrominy, a w czekoladzie jej stężenie jest zazwyczaj mniejsze. W wysoko przetworzonych słodyczach czekoladowych zawartość teobrominy jest znacznie mniejsza (zwykle 1,4–2,1 g/kg), niż w gorzkiej czekoladzie (mogącej zawierać powyżej 14 g/kg).

    Hagelslag lub chocoladehagelslag – małe, podłużne, słodkie w smaku granulki z czekolady, którymi posypuje się kromki chleba lub sucharki uprzednio posmarowane masłem, są typowym niderlandzkim produktem spożywczym.

    Twix – nazwa produktu cukierniczego produkowanego w Polsce przez firmę Mars Polska wchodzącą w skład koncernu Mars Incorporated. Są to dwa cienkie, podłużne, herbatnikowe ciasteczka o długości 110 mm pokryte warstwą karmelu (32%) i oblane mleczną czekoladą (35%). Ponieważ są one znacznie cieńsze niż inne batoniki, są pakowane po dwie sztuki. Lecz w 1990 produkowano jako jeden batonik, dopiero w 1994 wprowadzili do produkcji tak zwane 2w1.

    Wyrób czekoladopodobny – produkt cukierniczy, w założeniu mający być podobny w wyglądzie i smaku do czekolady, w którym tłuszcz kakaowy zastąpiono tłuszczem innych roślin. Zotter - Fabryka Czekolady otwarta w 1999 roku przez kucharza i cukiernika, Józefa Zottera. Fabryka znajduje się w Bergl niedaleko miejscowości Riegersburg, w Styrii, Austria. Co roku z około 250 ton ziaren kakao pochodzących z ekologicznych plantacji, głównie w Ameryce Południowej, wytwarza się 15 milionów tabliczek czekolady w 150 rodzajach, pitną czekoladę oraz inne produkty czekoladowe.

    Scho-Ka-Kola − marka czekolady niemieckiej zawierającej dodatkowo kofeinę z kawy i orzeszków kola. Czekolada ta jest dzielona na kawałki o kształcie trójkąta i sprzedawana w okrągłych metalowych puszkach, których kształt niewiele zmienianił się od czasu wprowadzenia jej na rynek w 1936 roku. Każde okrągłe pudełko zawiera 100g czekolady w postaci 16 kostek z których każda zawiera 12,5mg kofeiny. Cztery kostki zawierają więc 50mg kofeiny.

    Dodano: 23.12.2009. 15:12  


    Najnowsze