• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Nowy projekt unijny na rzecz poprawy odżywiania się wśród osób zagrożonych ubóstwem

    29.08.2011. 17:37
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Obecnie w Europie wiele artykułów żywnościowych pozostaje towarem luksusowym, niedostępnym dla wszystkich obywateli. W świetle tego faktu właśnie rozpoczął się projekt finansowany ze środków unijnych, który stawia sobie za cel uporanie się z problemami żywieniowymi powiązanymi z ubóstwem.

    Projekt CHANCE (Niskokosztowe technologie i tradycyjne komponenty potrzebne do produkcji przystępnej cenowo żywności o prawidłowej wartości odżywczej, poprawiającej stan zdrowia populacji zagrożonych ubóstwem), realizowany w obrębie tematu "Żywność, rolnictwo, rybołówstwo i biotechnologia" Siódmego Programu Ramowego (7PR), ma zgromadzić naukowców i przedsiębiorców, aby opracować interesujące, przystępne i zdrowe produkty żywieniowe, które pomogą zapobiegać powszechnym problemom żywieniowym wśród osób narażonych na ubóstwo.

    Chociaż porady dotyczące zdrowego odżywiania się prawdopodobnie nigdy wcześniej nie były tak dostępne jak obecnie, osoby żyjące na skraju ubóstwa rzadko z nich korzystają, głównie ze względu na rosnące koszty pożywnych artykułów spożywczych, takich jak warzywa z upraw ekologicznych. Podczas gdy wiele uwagi poświęca się ekonomicznym implikacjom życia na skraju ubóstwa, nie zawsze to zainteresowanie obejmuje wpływ słabej gospodarki na problemy zdrowotne będące następstwem nieprawidłowego odżywiania.

    Niedawny sondaż Eurostatu wskazał na pilną potrzebę lepszego poznania przeszkód w zdrowym odżywianiu 81 mln obywateli UE żyjących obecnie na skraju ubóstwa. Złe odżywianie się jest bezpośrednio powiązane z wyższym ryzykiem otyłości i problemów zależnych, takich jak cukrzyca czy choroby sercowo-naczyniowe.

    Konsorcjum CHANCE, w skład którego weszło 17 partnerów z 8 krajów europejskich, planuje przyjąć dwupoziomowe podejście poprzez skupienie się na badaniu niskokosztowych technologii i składników oraz analizie sposobów doskonalenia edukacji i podnoszenia świadomości zdrowego odżywiania. Zespół zamierza przyjrzeć się produktom ubocznym bogatym w błonnik, które powstają przy produkcji soków owocowych i innych pochodnych przetwórstwa spożywczego.

    Koordynator konsorcjum CHANCE, profesor Francesco Capozzi z Uniwersytetu Bolońskiego, wypowiedział się na temat projektu: "Mimo faktu, iż główne choroby powiązane z dietą są powszechniejsze wśród osób o niższych dochodach, zagrożonych ubóstwem, to podejmowane są jedynie ograniczone starania zmierzające do opracowania zdrowszych produktów w niższym przedziale cenowym. Poprzez badanie sposobów obniżenia kosztów produkcji i pogłębianie wiedzy o tej konkretnej grupie konsumentów, konsorcjum CHANCE przyczyni się miejmy nadzieję do stymulowania rozwoju produktów żywnościowych, które mogą wprowadzić realną zmianę, jak również będą dostępne i atrakcyjne dla osób, które ich naprawdę potrzebują."

    Dane statystyczne Eurostatu wskazują, że kobiety i osoby starsze stanowią dwie najbardziej narażone grupy, a naukowcy z projektu CHANCE chcą dowiedzieć się, jakie inne grupy są również zagrożone ubóstwem. Następnie zespół zamierza zgłębić zagadnienie i wskazać na istnienie konkretnych problemów, takich jak niewystarczające przyjmowanie pierwiastków śladowych np. żelaza czy witaminy B12.

    Zespół CHANCE sprawdzi również, co osoby żyjące w ubóstwie uważają za największe przeszkody w zdrowym odżywianiu się, jak również przeprowadzi wywiady z detalistami, przedstawicielami przemysłu spożywczego i innymi podmiotami łańcucha spożywczego. To ma pomóc naukowcom w ostatecznym opracowaniu zdrowych produktów żywnościowych, które faktycznie trafią do koszyków Europejczyków.

    W toku prac, które będą realizowane do 2014 r., Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) będzie informować ustawodawców, organizacje konsumenckie, naukowców, producentów żywności i napojów oraz ekspertów ds. opieki zdrowotnej i socjalnej o wynikach projektu CHANCE.

    Choć niestety do pokonania pozostała jeszcze długa droga, zanim koszyk warzyw organicznych będzie tak tani jak tłusty burger z fast fooda, prowadzenie badań nad danymi wejściowymi i wyjściowymi w tym złożonym zagadnieniu jest krokiem w odpowiednim kierunku.

    W skład konsorcjum CHANCE weszli naukowcy z Belgii, Danii, Finlandii, Litwy, Serbii, Węgier, Wlk. Brytanii i Włoch.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Chemia spożywcza – dział chemii zajmujący się składem chemicznym surowców, produktów, dodatków do żywności oraz metodami i chemizmem produkcji, związkami chemicznymi dodawanymi do żywności oraz analizą chemiczną surowców, produktów żywnościowych oraz dodatków do produktów spożywczych m.in. konserwantów, barwników, regulatorów kwasowości, antyutleniaczy, wzmacniaczy smaku i zapachu i innych. Chemia spożywcza wiąże się ściśle z: inżynierią chemiczną i biochemiczną, mkrobiologią techniczną, biochemią, technologią żywności, zdrową żywnością, toksykologią oraz wszelkimi normami (m.in. UE) dotyczącymi chemii produktów żywnościowych. A dotyczy: piekarstwa, mleczarstwa, przerobu mięs, cukrownictwa, przetwórstwa warzyw i owoców, zielarstwa, produkcji substancji zapachowych, gorzelnictwa, winiarstwa, piwowarstwa, spożywczych wód mineralnych, przerobu zbóż, krochmalnictwa i innych. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego wiele sposobów odżywiania i diet może być uznane za zdrowe. Należy zapewnić odpowiednią ilość makroskładników (tłuszcze, białka, węglowodany), mikroskładników (sole mineralne) oraz energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Vought XF8U-3 Crusader III – amerykański, prototypowy myśliwiec pokładowy przeznaczony dla United States Navy, zdolny do działań w każdych warunkach atmosferycznych. Maszyna była rozwinięciem wcześniejszego projektu wytwórni Chance Vought, samolotu Chance Vought F-8 Crusader. Crusader III wziął udział w konkursie zorganizowanym przez marynarkę na nowy myśliwiec przechwytujący, przegrywając rywalizację z samolotem McDonnell Douglas F-4 Phantom II.

    Chance Vought F-8 Crusader (ang. Krzyżowiec) – pokładowy samolot myśliwski skonstruowany przez firmę Chance Vought z Dallas w Teksasie. Wprowadzony do produkcji w marcu 1957 roku, był ostatnim myśliwcem amerykańskim wyposażonym w uzbrojenie strzeleckie jako uzbrojenie główne. Wersja RF-8 Crusader jako samolot rozpoznawczy była używana przez Stany Zjednoczone dłużej, niż jakakolwiek wersja myśliwska tego samolotu. Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) – rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.

    The Album – piąty album studyjny szwedzkiego zespołu ABBA. Realizacja płyty była połączona z filmem "ABBA: The Movie". W 1984 wydany na CD. Z albumu wydano trzy single, które odniosły wielki sukces na całym świecie: "Take a Chance on Me", "The Name of the Game" oraz "Eagle". Number Ones – album Michaela Jacksona z 2003 roku zawierający największe przeboje artysty oraz premierową piosenkę zatytułowaną One More Chance. W sumie płyta sprzedała się w nakładzie 12 milionów egzemplarzy na całym świecie.

    Vought F6U-1 Pirate – amerykański myśliwiec pokładowy, wybudowany przez firmę Chance Vought w połowie lat 40. XX wieku, była to pierwsza konstrukcja z napędem odrzutowym wytwórni. Samolot nigdy nie wszedł do służby liniowej. Przeznaczony był do szkolenia mechaników i załóg na ziemi. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) – agencja Unii Europejskiej z siedzibą w Parmie, zajmująca się określaniem standardów produktów żywnościowych oraz przygotowywaniem aktów prawnych w zakresie żywności.

    Agrobiznes – zespolone ze sobą działania człowieka mające na celu wytwarzanie finalnych produktów żywnościowych, począwszy od pozyskania surowców pierwotnych, a na gotowej żywności na stole konsumenta skończywszy.

    Dodano: 29.08.2011. 17:37  


    Najnowsze