• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Oliwa z oliwek krzepi na wiele sposobów

    28.08.2013. 15:27
    opublikowane przez: Redakcja

    Oliwa z oliwek - kluczowy komponent diety śródziemnomorskiej - uznawana jest powszechnie za zdrowy, naturalny artykuł spożywczy. Do niedawna jej rozpoznane oddziaływanie chroniące przed schorzeniami związanymi ze stresem oksydacyjnym, jak choroby sercowo-naczyniowe, neurodegeneracyjne czy nowotwory, przypisywano wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych.

    W toku dofinansowanego ze środków unijnych projektu EUROLIVE (Wpływ spożycia oliwy z oliwek na uszkodzenia oksydacyjne populacji europejskiej) badano, czy inne czynniki chemiczne mogą mieć swój wkład w udokumentowane, korzystne dla zdrowia oddziaływanie oliwy z oliwek.

    Partnerzy projektu, pracujący pod kierunkiem Instytutu Badań Medycznych Mar w Barcelonie, chcieli przede wszystkim sprawdzić, czy oliwa z oliwek bogata w związki fenolowe - zwłaszcza ta z pierwszego tłoczenia - zapewnia jeszcze jakieś szczególne korzyści zdrowotne poza tymi już ustalonymi ogólnie dla oliwy z oliwek jako takiej.

    Naukowcy przeprowadzili sześć prób klinicznych z udziałem 200 zdrowych ochotników, którym podawano przez trzy tygodnie 25 mililitrów oliwy z oliwek trzech podobnych rodzajów. Miały one różną zawartość polifenoli. Dawka była podobna do tej spożywanej zazwyczaj codziennie w krajach śródziemnomorskich.

    Wyniki pokazały, że im wyższa zawartość polifenoli w spożywanej oliwie z oliwek, tym wyższy wzrost stężenia frakcji HDL (tak zwanego dobrego cholesterolu).

    Pozytywne oddziaływanie oliwy z oliwek z zawartością polifenoli odnotowano także na wskaźnik aterogenności - cholesterol całkowity / frakcja HDL - oraz na linearny spadek uszkodzeń oksydacyjnych lipidów. Oksydacja lipidów jest uznawana za czynnik wysokiego ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej serca.

    Wreszcie dorobek projektu EUROLIVE wskazuje, że spożywanie 25 mililitrów oliwy z oliwek dziennie, zamiast innych tłuszczów, nie przełożyło się na wzrost masy uczestników.

    Zdaniem wielu osób uzyskane wyniki kładą kres debacie nad antyoksydacyjnymi właściwościami polifenoli zawartych w spożywanej oliwie z oliwek, potwierdzając wartość dodaną oliwy z pierwszego tłoczenia w opozycji do innych rodzajów oliwy pod względem ochrony przed chorobami sercowo-naczyniowymi i innymi czynnikami ryzyka.

    Projekt EUROLIVE otrzymał 1,9 mln EUR ze środków unijnych. Naukowcy zakończyli prace w grudniu 2004 r.
    Za: CORDIS


    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Caprese – rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę. Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności. Olej andiroba - jest to żółtawy olej roślinny, o gorzkim smaku i lekko orzechowym zapachu. Otrzymywany jest poprzez tłoczenie lub wyciskanie nasion andiroba (Carapa guianensis), pochodzących z Brazylii. Zapachem przypomina oliwę z oliwek.

    Olej z arniki górskiej – złoto-żółte kwiaty arniki macerowane w oliwie z oliwek. Olej ten ma kolor od ciemnożółtego po brązowy i lekko aromatyczny zapach. Pochodzi z Francji, Hiszpanii. Używany jako dodatek w olejkach, maściach leczniczych, kremach przy zanieczyszczonej, tłustej skórze, przy couperose, zwichnięciach, obiciach, chorobach reumatycznych, zapaleniach i bólach stawów. Wykazuje działanie wygrzewające, antyseptyczne, regenerujące, wyciszające, hamuje rozwój zapaleń. U osób wrażliwych mogą wystąpić podrażnienia, zaleca się przeprowadzenie testu alergicznego. Olej z dziurawca zwyczajnego Jest to preparat leczniczy otrzymany w wyniku macerowania świeżego (nie wysuszonego) ziela dziurawca (Hypericum perforatum) najczęściej w oliwie z oliwek lub w innym oleju roślinnym. Zawiera hyperycynę - czerwony barwnik i zarazem składnik aktywnie działający, który przechodzi z ziela do oleju nadając mu czerwoną barwę. Stąd tradycyjna farmaceutyczna łac. nazwa tego preparatu: oleum rubrum - dosłownie: olej czerwony.

    Campo Real – miejscowość w centralnej Hiszpanii we wspólnocie autonomicznej Madryt, położone ok. 20 km od Madrytu. Miasto słynie z wyrobu sera pecorino oraz z produkcji oliwy z oliwek. Olej z nagietka lekarskiego – żółto-pomarańczowe kwiaty nagietka (Calendula officinalis) macerowane w oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym lub oleju sojowym, dla stabilności dodawana jest często witamina E. Olej zawiera karoten, niewielkie ilości olejku eterycznego, ma pomarańczowy kolor i jest prawie bez zapachu.

    Carabaña – miejscowość w Hiszpanii we wspólnocie autonomicznej Madryt, około 50 km od Madrytu. Miejscowość położona wzdłuż rzeki Tajuña. Słynie z produkcji oliwy z oliwek. W Carabaña znajduje się największy kompleks spa w Europie. Ceny docelowe (orientacyjne, wskaźnikowe) wyznaczają poziom, jaki w danym czasie uważa się za pożądany lub wyrażający oczekiwania producentów rolnych i gwarantujący odpowiedni poziom dochodów na rynku Unii Europejskiej. Ceny docelowe dotyczą zbóż, mleka i przetworów mlecznych, cukru, lnu, tytoniu oraz oliwy z oliwek, rzepaku i nasion słonecznika.

    Krzyżmo (z łac. chrisma, gr. μύρον, myron) - mieszanina oliwy z oliwek i balsamu, używana do namaszczania przy udzielaniu sakramentów chrztu, bierzmowania, święceń kapłańskich, konsekracji biskupów oraz przy konsekracji kościołów i ołtarzy.

    Malcesine – miejscowość i gmina we Włoszech, w regionie Wenecja Euganejska, w prowincji Werona. Jest to miejscowość turystyczna, szczególnie jeśli chodzi o starszą dzielnicę położoną nad samym Jeziorem Garda. Ma liczne połączenia żeglugowe z sąsiednimi miejscowościami, głównie z Limone sul Garda i Riva del Garda. Z miasteczka można też się dostać koleją linową na szczyt Monte Baldo. W Malcesine funkcjonuje spółdzielnia zrzeszająca producentów oliwek, która produkuje też oliwę z miejscowych oliwek.

    Masallata (arab. مسلاتة, Masallātah) – miasto w północno-zachodniej Libii, w gminie Al-Marakib. W 2004 roku liczyło blisko 24 tys. mieszkańców. Dawniej miejscowość stanowiła ważne centrum studiów islamskich. Miasto znane jest również z hodowli drzew oliwkowych i produkcji oliwy z oliwek. Wraz z miastem Tarhuna, dało nazwę byłej libijskiej gminie Tarhuna wa-Masalata, funkcjonującej w latach 2001-2007. Zupa soczewicowa – zupa z soczewicy, podawana na gorąco. Jest popularna na całym Środkowym Wschodzie, a także na Węgrzech i w Niemczech. Zupa soczewicowa jest zwykle wegetariańska, jednak może być również przygotowana z użyciem mięsa. Najczęściej używa się czerwonej lub zielonej soczewicy. Wśród innych składników można znaleźć takie warzywa jak: marchew, ziemniaki, seler, pietruszka, cukinia czy cebula. Często stosowane przyprawy to czosnek, kminek, sok z cytryny, oliwa z oliwek.

    Limone sul Garda – miejscowość i gmina we Włoszech, w regionie Lombardia, w prowincji Brescia. Miejscowość położona jest nad jeziorem Garda. Z racji położenia jest miejscowością o licznych walorach turystycznych. Istotna jest tu także uprawa oliwek wykorzystywanych do produkcji oliwy w miejscowej tłoczni. Przed wieloma laty Limone słynęło z produkcji cytryn i limonek. Powyższe potwierdzają pozostałości limonaie, w których rosły te owoce. Limone posiada liczne połączenie żeglugowe z sąsiednimi miastami: Riva del Garda, Malcesine, Toscalano. Olej oliwkowy, olej z oliwek, syn. oliwa (łac. Oleum Olivarum, farm. Oleum Olivae FP II) – olej roślinny o zmiennym zabarwieniu od złocistożółtego do żółtozielonego, charakterystycznym zapachu oraz specyficznym smaku. Otrzymywany jest w wyniku procesu tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco” miąższu owoców oliwki. W niskich temperaturach, poniżej 15 °C mętnieje, przy czym jest to proces odwracalny. Ze względu na wrażliwość na światło, oliwa powinna być przechowywana w butelkach z ciemnego szkła.

    Mezes, często jako liczba mnoga: Mezedes (gr. μεζέ, μεζέδες), w kuchni greckiej potrawa lub zestaw potraw, podanych jako zakąska, zwykle do ouzo. W skład greckich mezedes najczęściej wchodzą: plaster sera feta i nieco oliwek, polane oliwą z oliwek i przyprawione, np. posypane oregano), podane z pieczywem. Alternatywnie może to być bardzo mała porcja owoców morza, zazwyczaj marynowanych, albo mała porcja, zawierająca dojrzewające lub wędzone mięsa i wędliny, zawsze także z pieczywem.

    Dodano: 28.08.2013. 15:27  


    Najnowsze