Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |4 Lip 2006|, 2006 11:54
Data rejestracji: 04 Lip 2006 postów: 1
Witam Państwa.
Jako osoba mało znająca się na prawach fizyki wdałam się w spór z osobą która dysponuje w tym temacie większą wiedzą, a już na pewno ma wiecej do powiedzenia. Używa niewiele znaczących dla mnie specjalistycznych określeń i sypie mi jak z rękawa różnymi prawami i współczynnikami.
Problem jest nastepujący:
Woda w basenie ogrzewana jest za pomocą czarnej plandeki. Osoba ta twierdzi że nieważne jest czy plandeka jest na powierzchni wody czy zatopiona na dnie basenu - w obu przypadkach w identycznym stopniu nagrzewa wodę. Osobiście uważam że będąc na dnie basenu podgrzewa ją szybciej, aczkolwiek "naukowych" argumentów na to nie mam.
Mam pytanie do Szanownego Naukowego Gremium: czy plandeka w takim samym stopniu nagrzewa wodę przykrywając ją szczelnie od góry jak i znajdując sie pod wodą, na dnie zbiornika.
Bedę wdzięczna za pomoc, poniewaz nie mam zupełnie czasu na samodzielne dotarcie do sedna problemu a temat ten po prostu mnie "męczy".
Post dodany: |4 Lip 2006|, 2006 13:17
Data rejestracji: 03 Lip 2006 postów: 124
Qrczę.........czarna magia  Chętnie się dowiem........
Profil PW
»więcej
Opis: Finally I believe:)
Post dodany: |4 Lip 2006|, 2006 20:28
Data rejestracji: 14 Maj 2006 postów: 271
Myślę ,że masz racje ,ponieważ gdy powłoka jest na wieszchu to ona się nagrzewa i potem dopiero przekazuje energie cieplną wodzie.
Zaś gdy woda jest na powieszchni promienie słoneczne przechodząc przez nią nagrzewaja ją i plandeke ,która również oddaje energię wodzie  .
Post dodany: |5 Lip 2006|, 2006 09:54
Data rejestracji: 15 Lis 2005 postów: 606
Gdy plandeka jest na powierzchni basenu, w równym stopniu nagrzewa... powietrze nad sobą i wodę. Gdy zaś jest na dnie, całość energii cieplnej pochodzącej z padających nań fotonów przekazywana jest wodzie i/lub powierzchni dna basenu (która i tak większość swego ciepła odda wodzie).
Należy jednak pamiętać, iż część promieni świetlnych padających na plandekę zanurzoną głęboko w wodzie ulega rozproszeniu, zatem gdybym miał sam określić najdogodniejsze położenie plandeki, byłaby to głębokość będąca połową głębokości basenu - dzięki temu obie "części" basenu - położona nad i pod plandeką - nagrzeją się równomiernie. Straty energetyczne powstające przy przechodzeniu fali świetlnej przez obfitującą w różne, mikroskopijnej skali zanieczyszczenia, pyły i resztki organiczne wodę będą jednak względnie niewielkie, zatem na równi stawiałbym mimo wszytko ułożenie plandeki na dnie, jak i w połowie głębokości basenu.
Osobną kwestią pozostaje przewodność cieplna wody i czas, jaki zabierze wodzie nagrzanie się do odpowiedniej temperatury. Dlatego nie polecałbym pozostawiania plandeki tuż pod powierzchnią wody, gdyż warstwa położona nad nią nagrzeje się dużo szybciej i zacznie oddawać ciepło powietrzu.
Gdyby jednak sytuacją rozważać w próżni, rzeczywiście nie miałoby dużego znaczenia, czy plandeka położona będzie nad czy pod wodą (pomijając kwestię zanieczyszczeń).

Profil PW
»więcej
Opis: Teoretyk
Post dodany: |5 Lip 2006|, 2006 22:40
Data rejestracji: 19 Lut 2006 postów: 65
czarna mata powinna pochłonąc całe ciepło jakie dostaje, ale zdaje sie że woda coś odbija;), pozatym jakby to było zadanko z olimpiady to pewnie trzeba by wziąć pod uwage konwekcje i to że jak mata jest na dole to woda sie szybciej ogrzeje równomiernie;)
Z chrześcijaństwem jest jeden problem - nigdy nie wypróbowano go w praktyce....
Post dodany: |20 Lip 2006|, 2006 10:25
Data rejestracji: 28 Gru 2005 postów: 125
| Cytat | Gdy plandeka jest na powierzchni basenu, w równym stopniu nagrzewa... powietrze nad sobą i wodę. Gdy zaś jest na dnie, całość energii cieplnej pochodzącej z padających nań fotonów przekazywana jest wodzie i/lub powierzchni dna basenu (która i tak większość swego ciepła odda wodzie).
|
Z tym ze dno basenu odda swa energie wodzie bym sie nie zgodzil, no chyba ze to dno jest zrobione z idealnie izolujacego materialu, ale niestety, przewodnosc cieplna ceramiki, klejow, betonu jest znaczna.
A poza tym, no wlasnie, powierzchnia wody odbija czesc swiatla
KOREPETYCJE [koszalin] - matematyka, mechanika klasyczna, mechanika techniczna, wytrzymalosc materialow. Tanio! wiadomosc na gg lub email
Post dodany: |20 Lip 2006|, 2006 11:02
czrana plandeka tez odbije switało ,ale w mniejszym stopniu
poza tym woda bedąc nad plandeka nadaje basenowi walorów estetycznych
Post dodany: |20 Lip 2006|, 2006 11:18
plandeka doskonale czarna raczej nie wiele by odbila
KOREPETYCJE [koszalin] - matematyka, mechanika klasyczna, mechanika techniczna, wytrzymalosc materialow. Tanio! wiadomosc na gg lub email
Post dodany: |20 Lip 2006|, 2006 11:19
ale zawsze
Post dodany: |20 Lip 2006|, 2006 11:50
na pewno mniej niz powierzchnia wody
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|