Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |30 Kwi 2008|, 2008 12:32
Data rejestracji: 13 Lut 2008 postów: 333
Czas odpisać, a zasapany nieco jestem jeszcze.
| Cytat | | . Jeśli to Bóg zsyła chorobę, |
Bóg, nie zsyła żadnej choroby, żadnej nie stworzył. Jeśli Bóg to potężna jasność, to wszystko co ciemniejsze spaliłoby się w blasku( to taka tam metafora;P). W każdym razie, Bóg to nie szatan żeby tworzył złe rzeczy. Choroba jest jakby czymś innym, co prawda wierzącego chroni tzw. "parasol wiary", lecz deszcz pada na wszystkich jednakowo.
To, że noworodek jest chory, to zasługa tej ciemnej strony. Poco Bóg miałby w ogóle kazac chorować człowiekowi, skoro jego zamysł był odwrotny.
| Cytat | | Tu można by zacząć się upierać, że Bóg ma w tym jakiś cel, że ma to prowadzić do jakiegoś większego dobra. |
Księga Hioba? Może i na siłę byś to tka upchnął, ale w świecie to, byłoby nie na miejscu. Trudno odrzucić w całości takie myślenie, ale zgodzić się nawet po części z tym trudno.
| Cytat | | Dlaczego Bóg miałby się nami tutaj opiekować? |
Jak powiedział na ludzi wierzących, są to dzieci jego, a on jest Ojcem. Powinien sie opiekować. Z resztą w PŚ mówił o tym non stop, o duchu świętym.
Bóg jest dobry. Czyni tylko dobro.
"zmierzam do celu, do nagrody w górze, do której zostałem powołany przez Boga w Chrystusie Jezusie."
Fil. 3,14
Post dodany: |30 Kwi 2008|, 2008 18:25
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
| Cytat | | Księga Hioba? Może i na siłę byś to tka upchnął, ale w świecie to, byłoby nie na miejscu. Trudno odrzucić w całości takie myślenie, ale zgodzić się nawet po części z tym trudno. |
Hiob Hiobem, ale mi to, co napisałem, kojarzy się przede wszystkim z "Kandydem" Woltera. Jak to było? "Optymizm to obłęd dowodzenia, że wszystko jest dobrze, kiedy nam się dzieje źle." - to z kolei przeciwstawianie się filozofii Leibniza. Bo wszystko jest ułożone najlepiej jak może być, bo Bóg tak uczynił, i mimo, że <coś złego> się stało, bo pewnie prowadzi to do czegoś lepszego, bla bla. Dobrze pamiętam?
Co do opieki - może ma ona po prostu polegać nie na ingerowaniu w nasze życie, a na czymś innym?
Post dodany: |3 Cze 2008|, 2008 00:15
Data rejestracji: 03 Wrz 2004 postów: 1063
| Gwahyr napisał/a | | Bóg, nie zsyła żadnej choroby, żadnej nie stworzył. Jeśli Bóg to potężna jasność, to wszystko co ciemniejsze spaliłoby się w blasku( to taka tam metafora;P). |
Przyjmując teorię inteligentnego projektu stworzył. W końcu choroby mogą być wywoływane np. przez bakterie - formy życia, stworzone ponoć przez Boga...
| Gwahyr napisał/a | | Bóg jest dobry. Czyni tylko dobro. |
A kto stworzył zło? Wiadomo, że zło według religii pochodzi od szatana. Szatan z kolei to upadły anioł zbuntowany przeciw Bogu. Na początku był tylko Bóg, zatem musiał stworzyć anioły. Skoro jest wszechwiedzący to czy nie wiedział, że Anioł się zbuntuje i wprowadzi zło?
Post dodany: |4 Cze 2008|, 2008 01:39
Data rejestracji: 14 Maj 2006 postów: 910
| Matt napisał/a | | Skoro jest wszechwiedzący to czy nie wiedział, że Anioł się zbuntuje i wprowadzi zło? | czym byłoby dobro bez zła? beznamiętną nijakością...skoro mamy już dobro i zło stworzone przez tego na górze, czegoś nam jeszcze brakuje co? mamy pewien niedosyt. on też miał to dorzucił do pakietu wolną wolę, a teraz ma frajdę patrząc jak się miotamy gdy nadchodzi moment wyboru.
oj
Czy Bóg jest okrutny? w książce pt Stary Testament nawet bardzo .
Post dodany: |16 Cze 2008|, 2008 14:47
Data rejestracji: 05 Sie 2006 postów: 852
Bóg nie jest okrutny, lecz sprawiedliwy.
Nie piszcie, ze Bóg zsyła kataklizmy na świat, ze wiele ludzi ginie itp. i ze to jest okazanie Jego okrucienstwa.
Wicie co .... jesli spojrzy sie na świat tak od poczatku, jaki kiedys byl brutalizm miedzy ludzmi, ile zla sie przeplatalo, morderstwa, gwalty, tortury .... np. smierc Jezusa .... tak do dzis sie dzieje... Jak posluchacie wiadomosci z Polski i swiata wciaz sie slyszy "ten nie zyje" "tyle zginelo" itd. Ja sie dziwie, ze Bóg jeszcze na to moze "patrzec" , ze ma nadal tyle milosci do nas, iz daje nam ciagłą szanse do nawrócenia...
Ludzie czesto mowia jak stanie sie cos strasznego, ze jest to gniew Boży...zapewne tak to wyglada...lecz to nie jest okazanie okrucienstwa Boga, lecz Jego niezadowolenia z nas...w pewnym siensie ma to nas czegos nauczyc..pokory i zmusic do nawrocenia jezeli chcemy dobrze dla nas i calego swiata.
Matka Boże ciagle nas wzywa do modlenia sie za caly swiat i nas samych...ona najlepiej wie, ze Bog juz dluzej na to zlo nie pozwoli... zakonczy to poprzez zapowiedziane nadejscie swojego Syna Jezusa Chrystusa.
Kazdy z Was i tak ma swoj punkt widzenia na ten temat, lecz jedno jest pewne - jesli ludzie przestana grzeszyc, wiecej dobra czynic beda...swiat nasz sie odmieni i napewno bedzie trwal dluzej...a tak patrzac na dzis dzien..jestesmy coraz blizej kleski
Czyń tak jakbyś chciał by inni czynili.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: inna, niż każdy...
Post dodany: |15 Lip 2008|, 2008 23:38
Data rejestracji: 03 Wrz 2004 postów: 1063
| Macbeth napisał/a | | czym byłoby dobro bez zła? beznamiętną nijakością...skoro mamy już dobro i zło stworzone przez tego na górze, czegoś nam jeszcze brakuje co? mamy pewien niedosyt. on też miał to dorzucił do pakietu wolną wolę, a teraz ma frajdę patrząc jak się miotamy gdy nadchodzi moment wyboru. |
Równie dobrze można powiedzieć czym byłby ateizm bez religii. Ale popatrz na to z innej strony. Ci, którzy stworzyli religię musieli jakoś do niej zachęcić. Więc zapewne straszono i nadal straszy się mękami piekielnymi w przypadku grzeszenia itd. Szkoda tylko, że brak w tym logiki. Może i istnienia Boga nie da się dowieść empirycznie, ale myślę, że Jego istnienie powinno być logiczne, a takie, przynajmniej według mnie, nie jest. Możliwe, że się powtarzam, jeśli tak, przepraszam.
Kati, nie twierdzę, że Bóg zsyła kataklizmy bo jest okrótny. Nie twierdzę nawet, że zsyła z innych przyczyn. Kataklizmy mają swoje naukowe wytłumacznie. Niektórzy sądzą, że teraz jest ich wielkie nagromadzenie co ponoć ma zwiastować koniec świata. Sądzę, że i to można racjonalnie wytłumaczyć. Globalne ocieplenie + większa dostępność do mediów, które docierają w więcej miejsc i relacjonują. Myślę, że kiedyś o nich po prostu nie mówiono. Przecież chociażby tsunami zdarzały się już wcześniej.
Z całym szacunkiem, nie chcę nikogo obrażać, ale czy gdybyśmy wszystko (zjawiska, struktury biologiczne itd.) przypisywali Bogu i niedoszukiwali się innych wyjaśnień, nauka zaszłaby aż tak daleko?
Co do okrucieństwa Boga z kolei - poczytaj Stary Testament. Bóg starotestamentalny, oprócz tego, że jest Bogiem sprawiedliwym, jest również srogi, karzący itd. Należy odbierać symbolicznie? Ale które fragmenty? Wszystkie czy wybiórczo? Jeśli wybiórczo to kto niby wybiera co jak należy odbierać? Zespół specjalistów złożony z ludzi, którzy mogą się po prostu mylić?
Post dodany: |28 Lip 2008|, 2008 17:07
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
| Matt napisał/a | | Więc zapewne straszono i nadal straszy się mękami piekielnymi w przypadku grzeszenia itd. Szkoda tylko, że brak w tym logiki. |
Brak logiki w tym, że za złe się karze?
| Matt napisał/a | | Może i istnienia Boga nie da się dowieść empirycznie, ale myślę, że Jego istnienie powinno być logiczne, a takie, przynajmniej według mnie, nie jest. |
A właśnie księża (hehe) twierdzą, że można dojść do uznania istnienia Boga właśnie na podstawie logicznego toku rozumowania. Nie jestem pewien, ale chyba było o tym na początku książki "Chrześcijaństwo po prostu" C. S. Lewisa.
Post dodany: |18 Sie 2009|, 2009 19:08
Data rejestracji: 18 Sie 2009 postów: 5
| Gucio.2712 napisał/a | | Cytat | | Ale sex w prezerwatywie KK tez uważa za zły. |
Zawsze jeszcze masz kalendarzyk ;P |
Bardziej skuteczną, a zarazem prawą formą antykoncepcji jest metoda Billingsa
Post dodany: |20 Sie 2009|, 2009 21:57
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
Zejdzcie z tematu antykoncepcji.:P Kościół to instytucja i jest oczywiste, że ma swoje prawa. Można się z nimi zgadzać albo nie.
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|