Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Okrutny Bóg?
Post dodany: |5 Kwi 2008|, 2008 14:32
Data rejestracji: 04 Kwi 2008 postów: 4
" "

Czy nie macie wrażenia, że Bóg jest okrutny? Czy nie wydaje się Wam, że jest hipokrytą?

Wymaga od nas bezwzględnej miłości i przebaczenia do bliźniego, sam natomiast kieruje nas na cierpienie do piekieł. To jest ten miłosierny Bóg? Skoro nie potrafi przebaczać, to w jaki sposób potrafić mamy to my? - istoty ułomne. W dodatku to kpiarz. Wystawia na próbę Abrahama. Okrutną próbę, bawi się ludzkimi emocjami, bawi się człowiekiem, jak zabawką. Mi Bóg zarozumiały nie odpowiada. Bóg, który wymaga od nas skromności, sam będąc zarozumiałym hipokrytą, który chce być wywyższany. Kult jednostki.

No chyba, że założę, iż to wszystko nie na mój mały umysł. Jestem istotą ułomną, nie wszystko mogę pojąć. Bóg nigdy się nie narodził - on zawsze był. Tego też nie pojmę. Jedyne co nam zostaje, to przyjąć to do siebie bez analizy, bo doprowadzimy się do zgonu.

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Kwi 2008|, 2008 15:20
Data rejestracji: 05 Kwi 2008 postów: 10
" "

"Mi Bóg zarozumiały nie odpowiada."

Każdy ma takiego Boga na jakiego zasługuje. :wink:

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Kwi 2008|, 2008 22:35
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
" "

Nie bardzo widzę związek między kultem jednostki a Bogiem...Nie wiem...moze w innym religiach jest coś takiego...ale wydaje mi się, że religia to właśnie największa masówka...i tym bardziej nie rozumiem jak Bóg może sam siebie wielbić. Wytłumcz mi to. Wydaje mi się, ze to co opisałeś, to nic innego jak trochę (nawet bardzo) zniekształcony obraz tego co wyczytałes na chybił trfił w Biblii.
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:

PW
»więcej

^
Post dodany: |5 Kwi 2008|, 2008 22:51
Data rejestracji: 04 Sty 2008 postów: 13
" "

Ale nasze zycie, to jest tylko coś przejściowego. To jest jak egzamin, tutaj mamy się sprawdzić czy mimo tych cierpień potrafimy wytrwać przy Bogu i czy mimo tylu pokus wybierzemy Jego. Naszym celem jest zycie wieczne.
A sporo cierpienia to sobie sami przysparzamy. Fakt, że za przyzwoleniem Boga, ale ja wierze, że w każdym razie, cierpienie ma sens, ale nie chce mi się już przekonywać dlaczego, z prostego powodu, że większości argumentów nie pamiętam.
Wiem, że gdyby nie cierpienie to byłabym gorszym człowiekiem. Nie umiejęcym docenić piękna w każdej chwili życia (choć wciąż tego nie potrafię tak dobrze jak chciałabym), nie odróżniającym dobra od zła, właściwie mętnym, nie współczującym (bo i czego?) itd. itd...

Cytat:
Wymaga od nas bezwzględnej miłości i przebaczenia do bliźniego, [...] To jest ten miłosierny Bóg? Skoro nie potrafi przebaczać, to w jaki sposób potrafić mamy to my? - istoty ułomne

Zgina za nas, niewiernych, tragiczną śmiercią. I cały czas nam przebacza (za każdym razem kiedy sie spowiadamy). Czy uważasz, że przebaczanie wrogom jest błędem? Nikt nie powiedział, że to jest łatwe, ale jak szczerze przebaczysz bliźniemu zapobiega to dalszym grzechom.
Zapomniałeś też o tym, że Bóg przebaczył swoim wrogom.

Cytat:
sam natomiast kieruje nas na cierpienie do piekieł.

Jest miłosierny, ale jest też sprawiedliwy. Poza tym, myśle, że nie cieszy się jak posyła kogoś do piekła...

Proponuje wnikliwie poczytać Pismo Święte, a wszelkie wątpliwości powinny sie rozwiać.

[ Dodano: 5 Kwiecień 2008, 22:54 ]
(...)

Pewien człowiek, widząc świat pełen okrucieństwa, wzniósł swoją gorycz ku niebu: "Panie, czemu pozwalasz na cierpienie i głód niewinnych? Czemu nie stworzysz czegoś, co temu zaradzi?"
Bóg odpowiedział: "Stworzyłem przecież ciebie.".
Teodycea

Piękne, nieprawdaż? Winy szukajcie wpierw w sobie, jeśli szukanie jej w ogóle uważacie za sensowne. Dla mnie, lepiej jest szukać światła w sobie i w Bogu. Każdy znajdzie to, czego szuka.
To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące.

Paulo Coelho

^
Post dodany: |7 Kwi 2008|, 2008 00:45
Data rejestracji: 03 Wrz 2004 postów: 1063
" "

musicology napisał/a
Fakt, że za przyzwoleniem Boga, ale ja wierze, że w każdym razie, cierpienie ma sens, ale nie chce mi się już przekonywać dlaczego, z prostego powodu, że większości argumentów nie pamiętam.

Z toku Twojej wypowiedzi wnioskuję, że jesteś osobą wierzącą. Zatem czy osoba wierząca ma się "uczyć" na pamięć dowodów, aby później ich użyć w dyskusji? :roll: Jeśli jesteś osobą wierzącą to zapewne chodzisz do kościoła, gdzie księża głoszą kazania. Ani razu o tym nie mówili?

kubol napisał/a
Wymaga od nas bezwzględnej miłości i przebaczenia do bliźniego, sam natomiast kieruje nas na cierpienie do piekieł. To jest ten miłosierny Bóg? Skoro nie potrafi przebaczać, to w jaki sposób potrafić mamy to my?

Bo według religii Bóg stworzył świat i pewnie dlatego powinniśmy go wielbić, miłować itd. W końcu gdyby przyjąć to za prawdę Bóg jest rządcą wszystkiego bo sam wszystko stworzył. No może oprócz piekła - chyba każdy wie skąd według religii wziął się szatan itd. Pytanie tylko jest takie. Czy w zamyśle Boga mieliśmy być idealnymi? Jeśli tak to chyba nie do końca tak jest, bo występują u nas chyba "efekty" przystosowania do czworonożnej postawy ciała (np. osiadający kręgosłup), choć na dzień dzisiejszy w naszej cywilizacji jesteśmy najdoskonalsi (pomijając Boga jeśli istnieje). A może jeszcze ewolucja "hojniej nas obdarzy"?
http://img.userbars.pl/145/28836.png

,,Bardzo roztropnie jest wątpić.
Wolter

PW
»więcej

^
Post dodany: |9 Kwi 2008|, 2008 10:16
Data rejestracji: 05 Kwi 2008 postów: 10
" "

Witam,

Każdy - uważam - powinien wiedzieć na jakich filarach zbudowana jest jego wiara. Nikt nie uczy się niczego na pamięć, ponieważ leczy to w gestii każdego chrześcijanina... Każdy ma wolną wolę, a więc podejmuje świadomoie decyzje dotyczace jego wiary w Boga. Bóg dał nam wolną wolę abyśmy nie byli ubezwłasnowolnieni. Tak bardzo nas kocha, że nie chce zrobić z nas lalek... pacynek, które chodzą, tak jak pokieruje nimi osoba, któa je porusza... A że sami mamywiebirać dobro od zła...no cóż, jest to wobec nas bardzo wporządku. Skoro nami w żadne sposób nie kieruje, to nie ma na nasze życie aż takiego wpływu. Sami podejmujemy decyzje co chcemy robić... więc sami wybieramy -PIEKŁO - NIEBO... ewentualnie czyściec..

PW
»więcej

^
Post dodany: |12 Kwi 2008|, 2008 09:47
" "

"Z toku Twojej wypowiedzi wnioskuję, że jesteś osobą wierzącą. Zatem czy osoba wierząca ma się "uczyć" na pamięć dowodów, aby później ich użyć w dyskusji? :roll: Jeśli jesteś osobą wierzącą to zapewne chodzisz do kościoła, gdzie księża głoszą kazania. Ani razu o tym nie mówili?"

Nie pamiętam i już, nie przywiązuję do tego większej wagi (...)

(nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy...)

Paulo Coelho

^
Post dodany: |15 Kwi 2008|, 2008 23:58
Data rejestracji: 03 Wrz 2004 postów: 1063
" "

musicology napisał/a
Nie pamiętam i już, nie przywiązuję do tego większej wagi (...)

To ostatecznie jesteś wierząca czy nie? Bo skoro nie przywiązujesz do tego większej wagi... Tak właściwie zatem do czego dokładnie nie przywiązujesz większej wagi? Bo nie rozumiem zbytnio...
http://img.userbars.pl/145/28836.png

,,Bardzo roztropnie jest wątpić.
Wolter

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Kwi 2008|, 2008 16:44
" "

Nie przywiązuję większej wagi do znacznia cierpienia (w sensie przyszłości [- po śmierci...])w życiu codziennym... Przywiązuje je jako, że dzięki niemu, jak już zresztą wcześniej pisałam, jestem lepszym człowiekem.
(...)już bowiem w następnej chwili życie, czyli Bóg, dba o to, aby dac mi nową lekcję, która mnie zmieni - zmieni po to, abym nie umarła definitywnie, skostniała w swoim narcyzmie i pewności siebie.

Jestem osobą wierzącą.

Paulo Coelho
Ostatnio zmieniony przez musicology |17 Kwi 2008|, 2008 11:11, w całości zmieniany 1 raz  

^
Post dodany: |17 Kwi 2008|, 2008 10:29
Data rejestracji: 30 Cze 2006 postów: 350
" "

Szczerze mówiąc nie jestem w stanie pogodzić założenia o wolnej woli człowieka - 6 miliardów osobników o wolnej woli stwarza nieprzewidywalny układ, z opatrznością boską. Albo ludzie działają według własnych wyborów, albo bog tym rządzi. Bo jak mam wyobrazić sobie że Bóg zadba o moje bezpieczeństwo, kiedy każdy przestępca ma własną wolę i działa niezależnie? A więc poza jego kontrolą?

PW
»więcej

^
Skocz do: