Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Opowiem ci o wolnej Polsce - spotkania młodzieży ze świadkami historii
Dodano:
|5 Lis 2010|, 2010 00:53
|
|
|
Ponad 1000 szkół, kilka tysięcy uczniów, setki wywiadów i relacji świadków historii - to efekt dotychczasowych działań prowadzonych w ramach projektu edukacyjnego "Opowiem ci o wolnej Polsce - spotkania młodzieży ze świadkami historii". Właśnie rusza czwarta edycja tej inicjatywy Centrum Edukacji Obywatelskiej, Instytutu Pamięci Narodowej oraz Muzeum Powstania Warszawskiego.
Projekt jest kierowany do uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych, interesujących się dziejami Polski. Jego celem jest przybliżenie młodym ludziom wydarzeń związanych z najnowszą historią Polski oraz pokazanie, w jaki sposób kształtujące się społeczeństwo obywatelskie przeciwstawiało się totalitaryzmom XX wieku.
Zadaniem uczestników programu jest przeprowadzenie wywiadów z osobami, które brały aktywny udział w życiu politycznym i społecznym, sprzeciwiając się obowiązującym systemom władzy w latach 1939-1989. Spotkanie to powinno być zarejestrowane w formie audio lub video, a zasłyszana relacja opracowana w formie pisemnej. Młodzież zobowiązuje się do opowiedzenia innym o historii i ludziach, których poznali organizując wystawy, przygotowując spektakle czy nagrywając audycje radiowe.
Aby ułatwić młodzieży to zadanie organizatorzy przygotowują cykl szkoleń dla uczniów i nauczycieli. Odbywać się one będą w Gdańsku, Gorzowie Wielkopolskim, Bydgoszczy, Rzeszowie, Katowicach, Lublinie, Wrocławiu. Ich uczestnicy dowiedzą się m.in., jak przeprowadzać wywiady oraz utrwalać i popularyzować relacje świadków. Dodatkową wartością tych szkoleń jest zapoznanie się z techniką pracy w projekcie edukacyjnym, co ma szczególną wagę dla nauczycieli gimnazjalnych. "Warto bowiem pamiętać, że zgodnie ze zmieniającymi się właśnie wytycznymi ministerialnymi, udział w projektach edukacyjnych będzie dla gimnazjalistów obowiązkowy" - podkreślają organizatorzy.
"Nie zapomnę takiego momentu, kiedy ze swoim pięcioletnim synem szedłem na spacer. Weszliśmy do sklepu spożywczego Społem. Na ladzie, takiej z zamrażarką, było pełno cukierków. W pewnym momencie dziecko do mnie powiedziało: +Tatusiu, kup mi te cukierki+. Jak ja mogłem temu dziecku wytłumaczyć, że mimo iż mam pieniądze, nie mogę tych cukierków kupić, bo mi się kartki skończyły. [] Jak zaczął płakać, uświadomiłem sobie, że nie pozwolę na to, żeby był on tak dalej traktowany. To też jedna z moich wewnętrznych decyzji, które spowodowały, że się zaangażowałem w cały ruch budowy +Solidarności+" - to fragment jednej kilkuset z relacji, które w ciągu ostatnich lat zebrano w ramach projektu.
Na kanwie tej i innych opowieści powstały filmy, audycje, wystawy, strony internetowe i publikacje. Wybór relacji ukazał się także w postaci albumu "Migawki z przeszłości. Opowieści świadków historii", będącego swoistym przeglądem najnowszych dziejów Polski, widzianych oczyma zwykłych ludzi.
Szczegółowe informacje o najnowszej edycji projektu oraz organizowanych szkoleniach znajdują się na stronie internetowej: http://www.ipn.gov.pl/opowiem
PAP - Nauka w Polsce, Katarzyna Czechowicz
agt/bsz
Czy wiesz że...?
wersja BETA
Bożena Szaynok (ur. 1965) polski historyk, specjalizująca się w historii najnowszej, historii stosunków polsko-izraelskich, historii Żydów w Polsce po 1945 r., historii Polski i powszechnej XX w..
pełny tekst
Bożena Szaynok (ur. 1965) polski historyk, specjalizująca się w historii najnowszej, historii stosunków polsko-izraelskich, historii Żydów w Polsce po 1945 r., historii Polski i powszechnej XX w..
pełny tekst
Kazimierz Bobowski (ur. 1939) polski historyk, specjalizujący się w historii prawa i administracji, historii średniowiecznej, integracji europejskiej, naukach pomocniczych historii, średniowieczu Śląska.
pełny tekst
Karolina Targosz (ur. 1938) - historyk, historyk nauki. Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego - mgr historii (1961), mgr historii sztuki (1962), dr nauk humanistycznych w zakresie historii kultury (1965), od 1962 pracownik naukowy w Zakładzie, obecnym Instytucie Historii Nauki PAN dr habilitowany z zakresu historii nauki, prof. nadzwyczajny (1988), prof. PAN (1997), długoletni członek Komitetu Historii Nauki i Techniki PAN i Komisji Historii Nauki PAU.
pełny tekst
Moduł "Czy wiesz że...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojęcia wygenerowane w obrębie tego modułu pochodzą z Wikipedii i udostępniane są na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń.
Dostęp do pełnej wersji każdego hasła (oraz dokładnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) możliwy jest po kliknięciu w odnośnik opisany jako "pełny tekst".
|
|
|
^ |
|
 |
|
Komentarze: brak |
|