Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Ostrosłupy :/
Zamknięty przez: przem_as - |4 Sty 2009|, 2009 20:43
Post dodany: |11 Sty 2007|, 2007 17:53
Data rejestracji: 29 Maj 2006 postów: 22

Zadanie1.
W ostrosłupie czworokątnym,krawędz boczna ma dł.10 i jest nachylona do płaszczyzny pod kątem alfa = 60stopni. Oblicz V i Pc.

Zadanie2.
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym,krawędz boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa = 30, przekątna podstawy = 8 pierwiastek z dwóch.
Oblicz V i PC

Zadanie 3. Oblicz V i Pc czworościanu foremnego o krawędzi długości a.

Zadanie4. Oblicz V ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym płaszczyzna ściany bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy kat 60stopni a krawędz podstawy = 4

umie ktoś ? pomożcie błagam :cry:

^
Post dodany: |11 Sty 2007|, 2007 22:29
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550

Nie za bardzo wiem, co to jest Pc, pewnie pole czegoś, ale nie wiem czego, V to pewnie objętość.
Ogólnie objętość ostrosłupa jest równa 1/3 pola podstawy i wysokości.

Zad. 1.

W podstawie mamy kwadrat. Znamy wymair krawędzi bocznej i kąt pomiędzy przekątną tego kwadratu w podstawie i krawędzią boczną. Z funkcji trygonometrycznej możesz obliczyć przekątna kwadratu w podstawie. Wtedy znajdziesz już bok kwadratu. Wyskość będzie od wierzchołka do środka kwadratu. Stworzysz sobie trójkąt prostokątny, gdzie przeciwprostokątną będzie krawęz boczna ostrosłupa, jedną przyprostokątną (powiedzmy ta poziomą) połowa przekątnej kwadratu i drugą przyprostokątna będzie wysokośc ostrosłupa. Wtedy mzesz obliczć, te wysokośc z pitagorasa lub z funkcji trygonometrycznej. I dalej już V.

Zad. 2.

Patrz Zad. 1. bardzo podobne tylko na początku masz przekątna i kąt, a musisz obliczyć krawędź. A potem podobnie jw.

Zad. 3.

Mamy ostrosłup o podstawie trójkąta równobocznego (bok 'a') i ścianach bocznych takich samych jak podstawa. Znając bok, a możesz obliczyć pole podstawy. Wysokość trójkąta w posdstawie ('h') możesz obliczyć z pitagorasa lub z funkcji trygonometrycznych.
Wysokość tego ostrosłupa będzie opadac z wierzchołka i kończyć się na środku trójkąta równobocznego, czyli tam gdzie przecinaja się wyokosci trókąta równobocznego (tego w podstawie). Środek najduje się 1/3 'h' od podstawy i 2/3 'h' od wierzchołka.
Aby obliczyć wysokosć ostrosłupa, musisz sobie narysować znow trójkąt prostokątny. Pzreciwprostokątna - wysokosc trójkąta bocznego (czyia takiego samego jak w podstawie), przy prostokątne - 1/3 h i druga przyprostokątna to jest 'H' (wysokość ostrosłupa). Tweraz już obliczamy V.

Zad. 4.

W podstawie jest trójkąt równoboczny o boku a = 4. Mozesz obliczyć wysokość. Czyli także pole podstawy. Kąt alfa to będzie kąt pomiędzy ścianą a wyskością trójkąta w podstawie. Czyli możesz obliczyć wyskość ostrosłupa biorac pod uwage warunwek z Zad. 3. (o miesjcu przecinania sie wyskości ostrosłupa).

Uff. Ale sie napisałem. Mam nadzieję, że nigdzie nie wprowadziłem Cie w błąd. W razie jakiś pytań pisz.

wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.

Karol Darwin

PW
»więcej

^
Post dodany: |12 Sty 2007|, 2007 15:52
Data rejestracji: 20 Lis 2005 postów: 442

wymiennik napisał/a
co to jest Pc

pole całkowite zapewne

PW
»więcej

^
Post dodany: |12 Sty 2007|, 2007 21:04
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550

No pewnie tak :oops:
Nie wpadłem na to.
Jeśli tak to nie powinno byc żadnych problemów z policzeniem tego nieszczęsnego Pc.

wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.

Karol Darwin

PW
»więcej

^
Post dodany: |15 Sty 2007|, 2007 13:16
Data rejestracji: 29 Maj 2006 postów: 22

dzięki bardzo :)

^
Post dodany: |4 Sty 2009|, 2009 17:11
Data rejestracji: 21 Paź 2007 postów: 7

,,Aby obliczyć wysokosć ostrosłupa, musisz sobie narysować znow trójkąt prostokątny. Pzreciwprostokątna - wysokosc trójkąta bocznego (czyia takiego samego jak w podstawie), przy prostokątne - 1/3 h i druga przyprostokątna to jest 'H' (wysokość ostrosłupa). Tweraz już obliczamy V.,,

A jeżeli ja mam ostrosłup o podstawie trójkąta równobocznego i mam podaną krawędź boczną ostrosłupa b= 8, oraz bok podstawy - 4 cm. To czy mogę:
a) obliczyć wysokośc H (ostrosłupa)w ten sposób, że
- z podstawy biorę 2/3 wysokości h (wysokosc trójkąta), wysokość ostrosłupa H i krawedź boczną ostrosłupa b = 8 .

Chciałam to obliczyć z twierdzenie pitagorasa.

Nie wiem czy ktoś mnie zrozumie.

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Sty 2009|, 2009 20:43
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989

bea, załóż własny temat. Od razu powiem, że potrzebne będzie chyba dokładniejsze wyjaśnienie o czym jest mowa.
GŁóWNY REGULAMIN | LaTeX | Zadania-Regulamin | Kompendium matematyki

Matematyka jest jak kobieta. Pierw trzeba ją pokochać, żeby coś wyszło..

PW
»więcej

^
Skocz do: