Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |11 Sty 2007|, 2007 17:53
Data rejestracji: 29 Maj 2006 postów: 22
Zadanie1.
W ostrosłupie czworokątnym,krawędz boczna ma dł.10 i jest nachylona do płaszczyzny pod kątem alfa = 60stopni. Oblicz V i Pc.
Zadanie2.
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym,krawędz boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa = 30, przekątna podstawy = 8 pierwiastek z dwóch.
Oblicz V i PC
Zadanie 3. Oblicz V i Pc czworościanu foremnego o krawędzi długości a.
Zadanie4. Oblicz V ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym płaszczyzna ściany bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy kat 60stopni a krawędz podstawy = 4
umie ktoś ? pomożcie błagam
Post dodany: |11 Sty 2007|, 2007 22:29
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Nie za bardzo wiem, co to jest Pc, pewnie pole czegoś, ale nie wiem czego, V to pewnie objętość.
Ogólnie objętość ostrosłupa jest równa 1/3 pola podstawy i wysokości.
Zad. 1.
W podstawie mamy kwadrat. Znamy wymair krawędzi bocznej i kąt pomiędzy przekątną tego kwadratu w podstawie i krawędzią boczną. Z funkcji trygonometrycznej możesz obliczyć przekątna kwadratu w podstawie. Wtedy znajdziesz już bok kwadratu. Wyskość będzie od wierzchołka do środka kwadratu. Stworzysz sobie trójkąt prostokątny, gdzie przeciwprostokątną będzie krawęz boczna ostrosłupa, jedną przyprostokątną (powiedzmy ta poziomą) połowa przekątnej kwadratu i drugą przyprostokątna będzie wysokośc ostrosłupa. Wtedy mzesz obliczć, te wysokośc z pitagorasa lub z funkcji trygonometrycznej. I dalej już V.
Zad. 2.
Patrz Zad. 1. bardzo podobne tylko na początku masz przekątna i kąt, a musisz obliczyć krawędź. A potem podobnie jw.
Zad. 3.
Mamy ostrosłup o podstawie trójkąta równobocznego (bok 'a') i ścianach bocznych takich samych jak podstawa. Znając bok, a możesz obliczyć pole podstawy. Wysokość trójkąta w posdstawie ('h') możesz obliczyć z pitagorasa lub z funkcji trygonometrycznych.
Wysokość tego ostrosłupa będzie opadac z wierzchołka i kończyć się na środku trójkąta równobocznego, czyli tam gdzie przecinaja się wyokosci trókąta równobocznego (tego w podstawie). Środek najduje się 1/3 'h' od podstawy i 2/3 'h' od wierzchołka.
Aby obliczyć wysokosć ostrosłupa, musisz sobie narysować znow trójkąt prostokątny. Pzreciwprostokątna - wysokosc trójkąta bocznego (czyia takiego samego jak w podstawie), przy prostokątne - 1/3 h i druga przyprostokątna to jest 'H' (wysokość ostrosłupa). Tweraz już obliczamy V.
Zad. 4.
W podstawie jest trójkąt równoboczny o boku a = 4. Mozesz obliczyć wysokość. Czyli także pole podstawy. Kąt alfa to będzie kąt pomiędzy ścianą a wyskością trójkąta w podstawie. Czyli możesz obliczyć wyskość ostrosłupa biorac pod uwage warunwek z Zad. 3. (o miesjcu przecinania sie wyskości ostrosłupa).
Uff. Ale sie napisałem. Mam nadzieję, że nigdzie nie wprowadziłem Cie w błąd. W razie jakiś pytań pisz.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |12 Sty 2007|, 2007 15:52
Data rejestracji: 20 Lis 2005 postów: 442
| wymiennik napisał/a | | co to jest Pc |
pole całkowite zapewne
Post dodany: |12 Sty 2007|, 2007 21:04
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
No pewnie tak
Nie wpadłem na to.
Jeśli tak to nie powinno byc żadnych problemów z policzeniem tego nieszczęsnego Pc.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |15 Sty 2007|, 2007 13:16
Data rejestracji: 29 Maj 2006 postów: 22
dzięki bardzo
Post dodany: |4 Sty 2009|, 2009 17:11
Data rejestracji: 21 Paź 2007 postów: 7
,,Aby obliczyć wysokosć ostrosłupa, musisz sobie narysować znow trójkąt prostokątny. Pzreciwprostokątna - wysokosc trójkąta bocznego (czyia takiego samego jak w podstawie), przy prostokątne - 1/3 h i druga przyprostokątna to jest 'H' (wysokość ostrosłupa). Tweraz już obliczamy V.,,
A jeżeli ja mam ostrosłup o podstawie trójkąta równobocznego i mam podaną krawędź boczną ostrosłupa b= 8, oraz bok podstawy - 4 cm. To czy mogę:
a) obliczyć wysokośc H (ostrosłupa)w ten sposób, że
- z podstawy biorę 2/3 wysokości h (wysokosc trójkąta), wysokość ostrosłupa H i krawedź boczną ostrosłupa b = 8 .
Chciałam to obliczyć z twierdzenie pitagorasa.
Nie wiem czy ktoś mnie zrozumie.
Post dodany: |4 Sty 2009|, 2009 20:43
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
bea, załóż własny temat. Od razu powiem, że potrzebne będzie chyba dokładniejsze wyjaśnienie o czym jest mowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|