Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |6 Maj 2005|, 2005 22:58
Data rejestracji: 06 Maj 2005 postów: 2
czy metylobenzen czymś się różni od toluenu??? Bo mam problem, ucze sie do spoawdzianu i raz jest np. p-bromotoluen a kiedy indziej np. 1,2-dichloro-2-metylobenzen, dlaczego nie np. 1,2-dichlorotoluen??? Mam nadzieję, że nie zagmatwałem tego za bardzo dając takie przykłady. Proszę o jasne wytłumaczenie.
pozadrawiam
Post dodany: |7 Maj 2005|, 2005 12:00
Data rejestracji: 01 Mar 2005 postów: 76
Drogi Pipku!
"Metylobenzen" to "toluen" a "toluen" to "metylobenzen". "Toluen" to nazwa zwyczajowa tak jak np. "kwas octowy" czy "acetylen", a "metylobenzen" to nazwa tzw. systematyczna, czyli wynikajaca z takiej a nie innej budowy chemicznej tego zwiazku. Nazwy systematyczne często przeplatają się w chemii organicznej z nazwami zwyczajowymi, warto jednak pamietać, że nie wszystkie związki posiadają swoje nazwy zwyczajowe, ale za to wszystkie związki maja swoje nazwy systematyczne. Co więcej, znając nazwę systematyczną jest się w stanie napisać wzór strukturalny związku chemicznego nawet jesli widzi się tę nazwę pierwszy raz w życiu, co nie jest możliwe w przypadku nazw zwyczajowych. Warto o tym pamietać przy posługiwaniu się nazwami zwiazków chemicznych. Nie zmienia to jednak faktu że często posługiwanie się nazwami zwyczajowymi jest po prostu szybsze i łatwiejsze.
Pozdrawiam i życze powodzenia na sprawdzianie
Krzysiek
Post dodany: |7 Maj 2005|, 2005 14:24
Data rejestracji: 06 Maj 2005 postów: 2
Wielkie dzięki!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|