Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |19 Lip 2009|, 2009 17:07
Data rejestracji: 06 Maj 2006 postów: 52
witam. ,mam kilka pytan odnosnie tematu. otoz mam w planie kupno nowego laptopa i wszystko musze w nim zrobic "od poczatku". stad moje watpliwosci. czy dobrze rozumiem ze partycje wykonuje sie np, zeby w razie zawirusowania kompa formatowac tylko czesc dysku? zeby sformatowac dane, nie niszczac programow typu ms office?
czy polecacie to zrobic? i czy moge to zrobic samemu? czy trzeba fachowca?
Post dodany: |19 Lip 2009|, 2009 17:37
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
Partycje są przydatne m.in. z powodów, które podałeś. Można je zrobić np. programem Patrition Magic. Instrukcję krok po kroku na pewno znajdziesz w internecie. Dla Windowsa trzeba stworzyć partycję plików NTFS lub FAT 32, dla Linuxa to już inna sprawa.
Najlepiej mieć jedna partycję, na której będzie Windows (ok. 6-8GB) a dalej wg potrzeby.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Post dodany: |19 Lip 2009|, 2009 19:58
Data rejestracji: 06 Maj 2006 postów: 52
no wlasnie tak myslalem, zeby zrobic mala dla windowsa i offica, co by potem ich nie instalowac od noowa w razie wirusaa jakiegos. dzieki, powiedz tylko jeszcze czy zeby to zrobic to trzeba miec pusty dysk, czy mozna dzielic taki juz troche zapchany? no i czy w raze czegos moozna to cofnac?
Post dodany: |20 Lip 2009|, 2009 10:06
Data rejestracji: 06 Cze 2005 postów: 398
istnieje oprogramowanie umożliwiające podział na partycje dysku, który jest już używany, bez utraty danych. są to m. in partition magic, ewentualnie odpalasz sobie jakiś live cd z linuxem, np gparted livecd i dzielisz za pomocą narzędzi zawartych w tym systemie.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: A na co mi to..?
Post dodany: |20 Lip 2009|, 2009 10:10
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
Cofnąć nie można, można jedynie sformatować cały dysk i zacząć od nowa.
Ogólnie to polecam zrobić to na pustym dysku, bo na zapełnionym, partycje można tworzyć jedynie w wolnym miejscu (chyba, że formatujemy). Tak przynajmniej mam na Linuksie. Na Windowsie dawno nie byłem, a już na pewno nie w celu użycia Partition Magic i nie wiem jakie ma on teraz opcje.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Post dodany: |27 Lip 2009|, 2009 08:25
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Dawno nie używałem PM, ale coś kojarzę, że ciął tylko wolne miejsce. A na Windowsa zostawiłbym minimum 10 GB (jeżeli jest to Windows XP lub nowszy to i więcej by się przydało, z doświadczenia wiem, że później różne rzeczy się dzieją).
Post dodany: |27 Lip 2009|, 2009 08:47
Data rejestracji: 11 Lip 2009 postów: 16
Pozwólcie, że dołacze do dyskusji. Czy pod linux potrzebny jest inny rodzaj partycji bo po windows jest to ntfs??
Post dodany: |27 Lip 2009|, 2009 09:31
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
| lukas1212 napisał/a | | Pozwólcie, że dołacze do dyskusji. Czy pod linux potrzebny jest inny rodzaj partycji bo po windows jest to ntfs?? |
Pod sam system - tak
Post dodany: |27 Lip 2009|, 2009 10:44
Data rejestracji: 06 Cze 2005 postów: 398
| Cytat | Opis:
Program Acronis Disk Director Suite 10.0 jest wszechstronnym zestawem oprogramowania przeznaczonym do zarządzania partycjami dysków twardych, integrującym w sobie kilka innych narzędzi firmy Acronis:
Acronis Partition Expert - modyfikowanie rozmiaru, przesuwanie, dzielenie i łączenie partycji bez utraty danych
Acronis OS Selector - menedżer startowy umożliwiający instalowanie wielu
systemów operacyjnych na pojedynczym komputerze
Acronis Recovery Expert - szybkie przywracanie usuniętych partycji.
Acronis Disk Editor - narzędzie umożliwiające wykonywanie zaawansowanych
operacji na dysku twardym, takich jak przywracanie sektorów startowych i redagowanie dysków twardych oraz indywidualnych partycji.
Program Acronis Disk Director Suite jest doskonałym narzędziem w połączeniu
z programem Acronis True Image. Korzyści ze wspólnego używania tych dwóch
programów:
Acronis Disk Director Suite 10.0 zawiera nowe funkcje, czyniące go bardziej
wszechstronnym zestawem oprogramowania.
Dzielenie partycji - Dzielenie jednej partycji na dwie bez utraty
danych. Dane na partycjach wynikowych pozostaną nienaruszone;
Scalanie partycji - Scalanie dwóch partycji w jedną bez naruszania danych, nawet gdy partycje różnią się systemem plików;
Przeglądanie zawartości partycji - Intuicyjny i atrakcyjny wizualnie interfejs graficzny, wzorowany na wyglądzie systemu Windows XP służący do przeglądania zawartości partycji przed rozpoczęciem wykonywania operacji
Uruchamianie z dodatkowego dysku twardego - Uruchamianie z wybranego dysku twardego
Uruchamianie z płyty CD/DVD - Uruchamianie z nośnika startowego na płycie CD/DVD
Automatyczne wykrywanie systemu operacyjnego - Wyszukiwanie usuniętych systemów operacyjnych za pomocą narzędzia wchodzącego w skład programu Acronis OS Selector. |
istnieją programy do podziału dysku i sa bardzo skuteczne
na windowsa zwłąszcze nowego lepiej zostawić sobie teraz z 25 GB. Na windows 7 rekomendowane jest 20 GB. Jest taki dowcip-zagadka - ile miejsca na dysku potrzebuje windows? - Ile znajdzie tyle weźmie
Ostatnio zmieniony przez niutek |27 Lip 2009|, 2009 10:48, w całości zmieniany 1 raz

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: A na co mi to..?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|