mam zrobić cztery zadania...
O to one:
5.4
Dla liczby naturalnej l=6 i dla liczby naturalnej k zmieniajacej sie od 0 co 1 do 20 oblicz wartosci k div l oraz k mod l i sprawdz prawdziwosc równania
5.5
Przyjmij ze dla l=2 a wiec interesuje nas iloraz i reszta z dzielenia liczby naturalnej k przez 2. Podaj w zaleznosci od parzystosci liczby k ile wynosi k mod 2 oraz k div 2
q=k div l - q jest ilorazem calkowitym z dzielenia k przez l czyli q jest wynikiem dzielenia k przez l z pominieciem czesci ulamkowej
5.6
utwórz program ktry bedzie doprowadzal do postaci binarnej kilku wybranych liczb, np. 128, 1, 225, 0, 85
Dane: Dziesietna liczba naturalna a
Wynik: Ciag bitow tworzacy binarne rozwiniecie liczby a w kolejnosci od najmniej znaczacego bitu
Krok 1: powtarzaj krok 2. dopoki a jest liczba wieksza od zera w przeciwnym razie zakoncz algorytm
Krok 2: Za kolejny bit (od konca) rozwiniecia przyjmij: amod 2 i przypisz a:=a div 2
5.7 utworz w programie ELI projekt bedacy zapisem algorytmu sluzacego do zamiany liczby naturalnej podawanej z klawiatury na jej postac binarna zapisywana na tasmie. Nastepnie zmodyfikuj swoj projekt tak aby mogl sluzyc do tworzenia rozwiniecia liczby dowolnej postaci p, podawanej z klawiatury.
Link do programu Eli:
http://www.sendspace.pl/file/6SeBX0yR/
Proszę kogoś o pomoc. To jedyna deska ratunku dla mnie...
Każde chociaż jedno zadanie ułatwi mi życie
Proszę o pomoc