Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |6 Gru 2006|, 2006 18:14
Data rejestracji: 06 Gru 2006 postów: 4
Czy wie ktoś jak udowodnić matematycznie dlaczego na areometrze do pomiaru gęstości skala nie rośnie liniowo??
Jak ktoś coś wymysli to proszę pisać
Post dodany: |6 Gru 2006|, 2006 21:47
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Szczerze powiedziawszy to zaskoczyłeś mnie. Ilekroć pracowałem z areometrem to był on wyskalowany liniowo.
Wydaje mi się, ze matematycznie nie ma to zadnego uzasadnienia, ponieważ gestośc cieczy jest liniowo zależna od masy areometru.
Czy ten areometr, który masz na mysli jest np. wykalowany tak: 1,2,4,8,16,32,64 czyli kwadratowo (podałem tu przykładowe liczby) i odległości pomiędzy poszczególnymi wartościami (podziałkami) są równe, czy inne?
wymiennik

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |7 Gru 2006|, 2006 16:07
Data rejestracji: 06 Gru 2006 postów: 4
Odległości między wartościami nie są równe. Chodzi o matematyczne dowiedzenie tego faktu. Oczywiście masz rację, że masa areometru jest stała i według mnie po wyprowadzeniu gęstości cieczy z równania siła grawitacji = sile wyporu otrzymamy zależność następującą
gęstość cieczy= masa areometru/objętość zanurzenia.
Jęśli zakładamy stałość masy i zmienność objętości zanurzenia dla różnych cieczy to mamy postać matematyczną 1/x, którą na wykresie obrazuje hiperbola.
Ja doszedłem do takiego wniosku, jeśli ktoś ma inną koncepcję proszę pisać
Post dodany: |8 Gru 2006|, 2006 00:44
Wydaje mi się, że to, iż gęstośc jest odwrotnie proporcjonalna do objętości wypartej cieczy, czyli objętości zanurzonego areometru, nie ma tu nic do rzeczy.
Wymyśliłem takową rzecz.
Oznaczyłem przez:
m - mase
 - gestość
h - wysokość areometru
F - przekrój areometru
Przy takich zapisach można wyprowadzić taki wzór:
I teraz tak. Jeśli założymy, że F jest niezależne od h (np. walec), to rzeczywiście  będzie liniowo zalezne od h.
Ale wyobraź sobie taką sytuację, że F jest zależne od h. Np. stożkowy lub trapezowy areometr, oczywiscie wymyślam tu hipotetyczne kształty. Może być zupełnie dziwaczny kształ, jak np. alkoholomierze. Wtedy wygląda to tak:
I wtedy już  nie będzie liniowo zalezne od h.
Tyle moich przemysleń. Nie wiem czy są dobre i czy mają sens.
wymiennik

Profil PW
»więcej
Post dodany: |28 Lut 2007|, 2007 08:14
Data rejestracji: 28 Lut 2007 postów: 1
tez mam pilne pytanie,zupelnie inne ale nie zasmiecac forum i tematu zakladac;
jaka jest temperatura lodu/wody raczej?/ pod lyzwa ??
Post dodany: |28 Lut 2007|, 2007 21:36
Wybacz [m]merym, ale nie zrozumiałem pytania. Temperatura lodu/wody pod łyżwą? Sprecyzuj dokładnie pytanie o co ci chodzi.
A po drugie co twój post ma wspólnego z tematem tego postu. Ja nie widzę związku. Następnym razem załóż nowy post a nie umieszczaj go byle gdzie. Isprecyzuj o co ci chodzi z tą łyżwą.
wymiennik
Wyrafinowane piękno płci męskiej istnieje tylko po to, aby podniecać płeć żeńską.
Karol Darwin

Profil PW
»więcej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|