Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |22 Maj 2007|, 2007 07:08
Data rejestracji: 13 Sty 2005 postów: 1327
Co myślicie o tym?
artykuł
Ja powiem jedno.
Biorąc pensję ok 2000 zł. 7% z tego to 140 zł. Czyli w ciągu roku każdy z nas miałby oddać lekarzom 1,5 tys. A może zamiast tego wprowadzić częściową odpłatność za świadczenia zdrowotne?
Kazdy kij ma dwa konce...
... a proca nawet trzy
Post dodany: |27 Maj 2007|, 2007 14:38
Data rejestracji: 21 Sty 2005 postów: 458
tak, problem lekarzy.
Paradoksalnie - sami tego chcieliśmy, a raczej od lat było wiadomym, że w końcu do tego dojdzie. MAm ogrom znajomych lekarzy, którzy łapówkami się brzydzą, a pensje mają opłakane. No i super by było, gdyby te podwyżki były. Jednak fakt jest faktem - Polska to biedny kraj, za biedny, aby komuś, kto zarabia 2000 odciągać 140 na podwyżki dla lekarzy. Na dobrą sprawę, gdyby porównać zarobki rozmaitych grup zawodowych w Polsce z tymi zagranicznymi, to idzie ręce załamać.
Plan podwyżek uważam jednak za chybiony i z pewnością nie wejdzie od w życie. Szykuje się zaostrzenie strajków, kolejne fale migracji świetnych lekarzy. Zresztą - nie tylko lekarze pójdą, nauczyciele też.
Post dodany: |27 Maj 2007|, 2007 15:07
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
ja nie mam nic przeciwko, że dobry lekarz ze specjalizacją zarabiał. no ewentualnie 5. ale żeby 7,5?  jak dla mnie zdecydowane nie.
jeżeli będą chcieli odciągać 7% z pensji dla podwyżki dla lekarzy to odezwą się nauczyciele, górnicy, budowlańcy itp.
i tyle z tego będzie.
to rząd się musi zmienić, należy zmienić politykę finansową państwa a nie szukać rozwiązania w obywatelach.
bo kiedy z naszych pensji znów będą kolejne rzeczy odciągać, to my zaczniemy pracować po 16 godzin na dobę, żeby utrzymać dzieci, a w tym czasie za nasze pieniądze lekarze będą odpoczywali 16h na dzień, bo wymiar pracy przecież też ma być krótszy.
a odpłatne usługi? też pewnie nie wejdą w życie, bo przychodnie 'też przecież muszą się z czegoś utrzymywać'.
jak dla mnie, politycy mający władzę w tymczasowym rządzie wyrządzają więcej szkód i nie mają pomysłów, żeby cokolwiek naprawić.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: queen nothing
Post dodany: |29 Maj 2007|, 2007 08:40
Co ciekawe gdy zostanie obniżona składka rentowa, to również lekarze dostaną więcej na rękę. Ale pewnie nie o to tutaj chodzi...
... a proca nawet trzy
Post dodany: |29 Maj 2007|, 2007 10:08
Data rejestracji: 20 Kwi 2005 postów: 1160
Jeśli lekarze dostaną podwyżki, to nie będę czekał na wizytę u specjalisty 1, 2 czy też 3 lata
Celem nauki jest dążenie do Prawdy dla niej samej.
... nierówność jest koniecznym warunkiem postępu.
...religia jest ze wszystkich spraw publicznych najbardziej publiczną.
Feliks Koneczny
Post dodany: |29 Maj 2007|, 2007 10:21
| Cytat | | Jeśli lekarze dostaną podwyżki, to nie będę czekał na wizytę u specjalisty 1, 2 czy też 3 lata |
Na jakiej podstawie to wnioskujesz? A może będziesz czekał jeszcze dłużej, gdyż przez to zmniejszy się roczna liczba kontraktów? Pieniędzy niestety nie da sie wydrukować. Jeśli damy jednym musimy zabrać drugim...
Kolejki powstają, gdyż NFZ płaci tylko za zakontraktowane wcześniej limity wizyt.
... a proca nawet trzy
Post dodany: |29 Maj 2007|, 2007 10:38
Data rejestracji: 20 Kwi 2005 postów: 1160
| kaczan napisał/a |
Na jakiej podstawie to wnioskujesz? |
No pacz pan, lekarze chcą zarabiać jak w prywatnych przychodniach lub też na jak w krajach zachodnich a oczekiwanie na wizytę u tak zarabiających lekarzy( i pielęgniarek) jeszcze się wydłuży a nie skróci.
Celem nauki jest dążenie do Prawdy dla niej samej.
... nierówność jest koniecznym warunkiem postępu.
...religia jest ze wszystkich spraw publicznych najbardziej publiczną.
Feliks Koneczny
Post dodany: |28 Gru 2007|, 2007 18:50
Data rejestracji: 28 Gru 2007 postów: 5
Czy mogę prosić o wyjaśnienie hipotetycznej sytuacji??
1. Do prywatnych gabinetów lekarskich wstawiamy (jak do taksówek) kasy fiskalne.
2. Do wystawionej przez lekarza recepty musi być w aptece dołączony wydruk z k. f.
3. Moniaczki wynikające z uzyskanych w ten sposób podatków przeznaczamy na pensje dla lekarzy.
4. A gdyby ktoś miał wątpliwości to mogę podesłać kilka zdjątek budynków należących do lekarzy posiadających własne gabinety.
5 Dlaczego takie rozwiązanie nie jest możliwe ??
Pozdrawiam
Post dodany: |28 Gru 2007|, 2007 21:22
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
nie bardzo pojmuje ten 2gi punkt...
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |1 Sty 2008|, 2008 11:09
Data rejestracji: 28 Gru 2007 postów: 5
| majka0503 napisał/a | | nie bardzo pojmuje ten 2gi punkt... |
Wydruk z kasy fiskalnej dołączony do recepty jest konieczny do wykupu leków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|