Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Pirotechnika - saletra potasowa z cukrem
Przesunięty przez: idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 21:47
Post dodany: |27 Kwi 2008|, 2008 20:56
Data rejestracji: 27 Kwi 2008 postów: 2
" "

Cześć. Wczoraj zacząłem swoją przygode z chemią. Zrobiłem sobie swiece dymną- wyszła.

No ale mam takie pytanie: czy zamiast saletry potasowej moge uzyc amonowej? Tej drugiej mam pod dostatkiem, a nie chce mi sie wydawać pieniędzy na potasową jesli mam ta drugą.

^
Post dodany: |28 Kwi 2008|, 2008 16:08
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
" "

No nie za bardzo bo nie ma potasu ale to nie znaczy ze z amonową nic nie można zrobić ciekawego:

Saletrę należy przekrystalizować a następnie zalać np. ropą, olejem napędowym w stosunku 94%saletry i 6%paliwa a następnie pozostawić na 3 tygodnie w szczelnym pojemniku. po tym czasie umieścić w Srodku spłonkę * i odpalić to ale z bardzo dużej odległości. 1kg tego specyfiku może zniszczyć samochód :twisted:

PW
»więcej

^
Post dodany: |28 Kwi 2008|, 2008 16:23
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

kamassss, możesz spróbować, nic specjalnie niebezpiecznego z tego nie wyjdzie. Z tego co wiem, saletra amonowa słabiej się pali w takiej mieszance.
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |28 Kwi 2008|, 2008 20:46
Data rejestracji: 27 Kwi 2008 postów: 2
" "

sprobowałem. nic z tego nie wyszło. na dniach doleje troche benzyny i moze sie zapali (zeby tylko zaskoczyło). ale tak "na sucho" to lipa :sad:

^
Post dodany: |30 Kwi 2008|, 2008 14:57
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
" "

kamass kup sobie potasową. zapłacisz 90 groszy za dwie paczki, zmieszaj je proporcjonalnie z cukerm i będzie dym :twisted:

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Maj 2008|, 2008 19:14
Data rejestracji: 17 Kwi 2008 postów: 2
" "

Zróbci sobie śiece B&T. Dużo lepsze od karmelu i łatwiejsze i bezpieczniejsze do przyżądzenia.
:mrgreen:

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Cze 2008|, 2008 13:29
Data rejestracji: 16 Cze 2008 postów: 1
" "

^
Post dodany: |18 Cze 2008|, 2008 10:44
Data rejestracji: 18 Cze 2008 postów: 1
" "

Witam

Przeczytałem wszystko wyżej i ja proponuje:
Kupic saletre potasowa w sklepie ogrodniczym w opakowaniu 5kg. Uwierzcie mi ze nie obejrzycie sie a 5kg zniknie w mgnieniu oka.
1) Na świece dymna skarmelizowac saletre potasowa KNO3 z cukrem (zwykłym) w stosunku saletry do cukru 3:2, pali sie najlepiej. Podczas karmelizowania nalezy pilnowac aby mieszanka nie przypalila sie do garnka!!!!! Jeśli robicie cos takiego w domu to go nie wywietrzycie przed przyjsciem rodzicow.
2)Jeśli chcecie zrobic silniki rakietowe to proponuje rurke metalowa o średnicy od 2cm do 12cm. Do tego na jeden koniec rurki nalerzy dospawac zawor przelotowy plaski (dostaniecie go w kazdym sklepie typu NOMI, czy OBI) Do tego wlac karmelke saletry do cukru w stosunku 4:1. oraz aby 2% calej masy karmelki zajmowały bardzo drobne opiłki aluminium. Na gotowy juz silnik nalerzy zrobic korpus. Tutaj zostawiam was z wlasnymi pomyslami projektowymi pamietajmy jednak aby lotki do dlugosci calej rakiety byly w stosynku 1:5, oraz aby były idealnie proste, sztywne i w takiej samej odleglosci od siebie. (najlepiej montowac 3 lotki) Sam robiłem już takie rakiety i latały po 50 do 70m.
3) bardzo efektywny jest tz. termit. Robimy z karmelki piramidke wysokosci 15-20cm i szczytem do dołu wsadamy do dzióry wykopanej wszesniej w ziemi przysypujemy 10-15cm ziemi i podpalamy poprzez lont.
4) Nie mniej efektowna jest tz. przez dzieciaki u mnie na osiedlu "bomba atomowa" :razz:
Do litrowego słoika wlewa sie 0,8l benzyny, na ten sloi kladzie sie puszke wypełniona karmelka salery potasowej tak aby puszka weszla i plywala w tej benzynie i poprzez lont dlugosci min 50cm podpalamy i uciekamy w na odleglosc min 50m i czekamy. Gdy saletra sie podpali idzie piekny dymek a nastepnie sloik z benzyna wybucha i deje efekt palacej sie w powietrzu benzyny (niczym napalm :grin: ).
Prosze przy wszystkich zabawach z saletra potasowa KNO3 bardzo uwarzac i najpierw robic wszystkie wyzej wymienione zeczy w malych ilosciach nastepnie przechodzac do wiekszych.

^
Post dodany: |7 Sie 2008|, 2008 11:50
Data rejestracji: 07 Sie 2008 postów: 4
" "

mam saletre czy ona będzie sie paliła z cukrem ??

[ Dodano: 7 Sierpień 2008, 11:53 ]
kupiłem w sklepie saletre dała mi w normalny worku za 2 zł 0,5 kg i niewiem czy to jest paotasoa czy jakaś tam . Bo niewiem

^
Post dodany: |7 Sie 2008|, 2008 18:25
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
" "

A jaki to jest ten normalny worek? Normalne, standardowe opakowanie saletry czy co?
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Skocz do: