Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Pirotechnika - saletra potasowa z cukrem
Przesunięty przez: idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 20:47
Post dodany: |7 Sie 2008|, 2008 10:50
Data rejestracji: 07 Sie 2008 postów: 4
" "

mam saletre czy ona będzie sie paliła z cukrem ??

[ Dodano: 7 Sierpień 2008, 11:53 ]
kupiłem w sklepie saletre dała mi w normalny worku za 2 zł 0,5 kg i niewiem czy to jest paotasoa czy jakaś tam . Bo niewiem

^
Post dodany: |7 Sie 2008|, 2008 17:25
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5107
" "

A jaki to jest ten normalny worek? Normalne, standardowe opakowanie saletry czy co?
Pomóż - wystarczy kliknięcie!

Nie odpowiadam na PW z zadaniami.

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Sie 2008|, 2008 18:57
" "

normalny worek foliowy i w ni biała saletra

^
Post dodany: |7 Sie 2008|, 2008 19:22
" "

W takim razie metodami mechanicznymi nie sprawdzisz jaka to saletra, bo na ogół wszystkie są bezbarwne (w postaci proszku sprawiają wrażenie białych).

Na ogół powinny się spalać, jednak jedne słabiej, inne mocniej, z tego co wiem najbardziej nadaje się do tego saletra potasowa, ale z innymi też można popróbować (najlepiej najpierw w mniejszych ilościach - dla bezpieczeństwa).

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Sie 2008|, 2008 19:31
" "

sprawdzę z cukrem 1:1 i wezme zapse i jak sie nie będzie palić to du** :sad: a jak jo to fajnie :mrgreen: :grin: dzięki za czas

^
Post dodany: |7 Sie 2008|, 2008 19:42
Data rejestracji: 10 Sty 2006 postów: 139
" "

W sklepie zazwyczaj sprzedają potasową. Sodowa do pirotechniki jest równie dobra, ale źle się przechowuje, bo mocno pije wodę. Tedy sklepy jej nie sprowadzają.
Najbardziej wybuchowa jest amonowa, ale trudno ją zdobyć w stanie czystym, pojawia się tylko jako składnik niektórych nawozów sztucznych.

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Sie 2008|, 2008 19:58
" "

petrrer, już bardziej odpowiada stosunek:

saletra 3:4 cukier puder
saletra 4:3 cukier w kryształkach

Jeśli dobrze pamiętam. 1:1 też idzie dobrze, ale te lepiej (a przynajmniej dla potasowej).

PW
»więcej

^
Post dodany: |7 Sie 2008|, 2008 20:47
" "

dobra biorę 2 bo cukier taki mam a mi sie nie chce kupować xD
i saletrę potasową sobie załatwiłem w ogrodniczym to ide na obwodnice i odpalam na próbę ale to jutro nara i pozdro dla wszystkich :grin:

^
Post dodany: |30 Sie 2008|, 2008 17:18
Data rejestracji: 30 Sie 2008 postów: 9
" "

witam przyjaciół chemików!
mam kilka pytań związanych z KNO3

1.) robiłem już kilka świec dymnych (na YT dałem dwa filmiki)... obydwie były mieszane B&T z karmelkiem... średnio wychodziły i szybko się spalały, dając dużo ognia. co zrobić żeby dawały mniej ognia a więcej dymu? zapomniał bym... proporcje to 250g saletry/167g cukru + jakieś 60g wosku... do drugiej a pierwsza to jakoś 6/4 saletra cukier bez wosku. obydwie karmelizowane.
2.) już dużo razy słyszałem ze ta z ogrodniczego nadaje się tak samo jak ta ze spożywczaka. ale ta z ogrodniczego nie jest przypadkiem zanieczyszczona? sam nie wiem... i jak czytałem skład to nie było napisane KNO3 tylko K2O x% + KNO2 x% + coś tam jeszcze (nie było to nic czego nie ma w KNO3 ale nie pamiętam co dokładnie)... i nie wiem czy taka się nada, może podczas podgrzewania powstaje KNO3 które jest następnie spalane? pomocy...
3.) czy zna ktoś najlepsze proporcje dla świecy B&T? na YT dowiedziałem się że najlepszy skład to: C12H22O11 25g + KNO3 47% + Steryna 28% + (Fe2O3 2%) gdzie Fe2O3 dodawać nie trzeba a sterynę zastąpić można zwykłą świeczką (mała różnica prawda?). w google szukałem ale na każdej stronie dają inne przepisy...

liczę na rychłą odpowiedź, pozdrawiam!

PW
»więcej

^
Post dodany: |30 Sie 2008|, 2008 17:41
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
" "

1) ogranicz dostęp tlenu świecy, rób mniejszą dziurkę :razz:

2) do świecy lepsza jest saletra potasowa, amonowa ma swoje zastosowanie w innych projektach więc trzymaj się potasowej, a poza tym to amonowa daje mniejszy efekt

PW
»więcej

^
Skocz do: