Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Post dodany: |26 Sie 2004|, 2004 14:31
Data rejestracji: 11 Sie 2004 postów: 154
Najpopularniesze są dwie mieszanki: saletra z normalnym cukrem oraz saletra z cukrem pudrem. Generalnie dobrze się spalają mieszanki 1:1. W przypadku mieszanek saletry z cukrem pudrem stosunek (objętościowy) saletry do cukru wynosi 4:3, a przy mieszankach ze zwykłym cukrem 3:4 (odwrotnie). Mieszanka saletry z cukrem pali się jasnofioletowym płomieniem, tworząc przy tym duże ilości białego dymu (wielka zadyma  ). Najlepiej podpalać taką mieszankę czymś żarzącym np. zapałka z jeszcze palącą się siarką. Do przygotowanej mieszanki można dodawać różne inne związki (które poprawią efekty  ). Dodatki najlepiej stosować do mieszanek saletry z cukrem pudrem.
Spirytusu (można też użyć rozpuszczalnika) należy dodać tyle, aby mieszanka była wilgotna, o konsystencji pozwalającej ulepić z niej trwałą babkę. Aby zwiększyć iskrzenie do mieszanki można dodać zmielony węgiel drzewny. Podobno ciekawe efekty można uzyskać dodając opiłki różnych metali (aluminium, cynk, żelazo, miedź itp.)
Kids Don’t Try This At Home
Ostatnio zmieniony przez Kris |27 Cze 2008|, 2008 13:31, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |31 Sie 2004|, 2004 08:58
Data rejestracji: 15 Sie 2004 postów: 615
Dawno, dawno temu podczas zabawy z fosforem czerwonym poparzyłem sobie nieźle palce. Saletra, cukier, węgiel drzewny i opiłki metali były stosowane za moich czasów "w przedszkolu". Kwas azotowy do eksperymentów też używałem - trudno go było jednak dostać - w sklepach z chemikaliami - były poważne obostrzenia sprzedaży, przynajmniej tam, gdzie mieszkałem. Co by nie mówić, to zabawa z takimi substancjami niestety do najbezpieczniejszych nie należy i o tym przede wszystkim trzeba pamiętać, by sobie i innym nie zrobić krzywdy, a o to przecież przy tego typu "badaniach naukowych " nie trudno.
Post dodany: |2 Wrz 2004|, 2004 00:37
Data rejestracji: 15 Sie 2004 postów: 615
Z tymi bombami to lekka przesada, a od wychowania młodzieży dużo zależy - w zasadzie cała przyszłość. Ogólnie rzecz ujmując młodzież mamy dobrą. Cały problem jest w tym, że jeśli biorą się kłopoty to tylko dlatego, że młodzi ludzie mają złych wychowawców w szkole, domu czy na ulicy. To nie wina jednostki, że jest wypaczona, to wina niewłaściwie prowadzonego procesu wychowania, na który teraz patrzy się niestety przez palce.
Powracając do tematu w dziale chemicznym, to trzeba podkreślić, że bez eksperymentów postępu niestety nie będzie. Z tego wniosek, że są potrzebne, ale w warunkach domowych wszystko w granicach zdrowego rozsądku !!!
Post dodany: |26 Lis 2004|, 2004 06:41
Data rejestracji: 26 Lis 2004 postów: 4
a saletra potasowa z pyłem aluminium daje flarę, a ten nadmanganian z pyłem aluminium to proch błyskowy do petard
a nadmanganian i gliceryna dają samozapłon
ale nie podam proporcji bo jeszcze na mnie będzie że niebezpieczne przepisy podaję
http://pyrotechnica.w.interia.pl <--zapraszam
Post dodany: |23 Sie 2006|, 2006 12:59
Data rejestracji: 23 Sie 2006 postów: 1
Witam mam taki pytanie, a mianowicie:
Jakie dodatki należało by dodać do saletry i cukru aby dała ona inny kolor dymu?? Jeżeli już wiece to prosiłbym o podanie środków latwo dostępnych.
Z góry dzięki
Post dodany: |27 Lis 2006|, 2006 16:10
Data rejestracji: 05 Lis 2006 postów: 3
Mam pytanie mozna uzyc saletry amonowej????
Post dodany: |29 Lis 2006|, 2006 18:56
Data rejestracji: 19 Lut 2005 postów: 1343
| Kordy napisał/a | | Mam pytanie mozna uzyc saletry amonowej???? |
Nie bardzo, pali się o wiele gorzej, może więcej śmierdzi.
Sprawdzone w praniu za moich czasów
W PRACY - weekend

Profil PW
»więcej
Opis: nowy tu jestem ;)
Post dodany: |1 Lut 2007|, 2007 11:20
Data rejestracji: 01 Lut 2007 postów: 1
SALETRA Z CUKREM:
Wszystkie zabawy pirotechniczne maja chyba początek w wykorzystywaniu mieszanki CUKRU i SALETRY POTASOWEJ. Jest do dość znana substancja, obecnie chyba najłatwiejsza w zdobyciu i co najwalniejsze chyba możliwie najbezpieczniejsza. Substancja ta spala się energicznie jasno-pomarańczowym płomieniem, lecz podobnie jak czarny proch nie jest EKSPLOZYWNA. Właściwości takie nabiera dopiero jak zamkniemy ja w szczelnym opakowaniu. Do sporządzenia jej będziemy potrzebowali dwóch składników - oczywiście SALETRY POTASOWEJ i CUKRU w stosunku wagowym zależnym od własności jakie chcemy aby nasza mieszanka posiadała. We wszystkich poniższych przykładach obowiązuje jedna zasada: Więcej saletry a mniej cukru (6:4) sprawia iz mieszanka spala się bardziej energicznie, a na odwrót (4:6) - daje więcej dymu. Proporcje 1:1 są jednak najbardziej optymalne. Wszystkim osobom dopiero zaczynającym przygodę z pirotechnika gorąco polecam zacząć właśnie od tej że właśnie mieszaniny - m.in ze względu na bezpieczeństwo i łatwość zdobycia składników. Ponieważ istnieją co najmniej cztery wersje tej mieszanki, to właśnie w taki sposób postaram się wam później je przedstawić. Pierwsza z nich będzie:
PODSTAWA
To najprostsza kombinacja saletry potasowej z cukrem jaka można sobie wyobrazić. Wykonanie jej nie zajmuje więcej niż pól godziny, a przebieg reakcji jest całkiem satysfakcjonujący. Aby sporządzić tego rodzaju mieszankę, zmielona w młynku do kawy saletrę potasowa mieszamy z cukrem pudrem, lub wczesnej zmielonym zwykłym cukrem. Uwaga! Bardzo istotne jest aby składniki (saletrę potasowa oraz cukier) mielić osobno! Po tej czynności dokładnie zmieszane substancje wysypujemy na szeroka papierowa tace i stawiamy na 24 godziny na kaloryferze. Jest to związane z niewielkim, lecz obecnym stopniem zawilgocenia cukru. Po całkowitym wysuszeniu mieszanki dobrze jest powstałe bryłki rozdrobnić w moździerzu. Gdy po zapaleniu, mieszanina zamiast się energicznie spalać będzie się prędzej topić i "bulkac" oznaczać to będzie ze mieszanina nie została dostatecznie dobrze zmielona lub/i wymieszana.
Najczęstsze zastosowania to: Petardy, wulkany, lonty .
[ Dodano: 1 Luty 2007, 10:25 ]
KARMELEK
Karmelek to juz niestety wyższą szkołą jazdy. Jego uzyskiwanie jest juz procesem znacznie trudniejszym i niebezpieczniejszym. Polega on na rozpuszczeniu mieszanki saletry z cukrem (uzyskanej w punkcie "PODSTAWA") na patelni do postaci przypominającej woni i wyglądem właśnie karmel. Jak wspomniałem jest to proces trochę bardziej niebezpieczny gdyż trzeba uważać aby mieszanki nie przegrzać - wtedy wówczas może nastąpić niekontrolowany zapłon. Z tego tez względu topienie mieszanki należy wykonywać na wolnym powietrzu oraz na bardzo małym ogniu, nieustannie mieszając. Nie spuszczać wzroku z mieszanki ani na chwile.
Najczęstsze zastosowania to: Rakiety, baczki, świece dymne.
Z WODĄ DESTYLOWANĄ
Jest to jedna z najlepszych wersji kombinacji saletry potasowej i cukru. Daje ona stosunkowo "dużego kopa", lecz uzyskanie jej jest juz czynnością dość czasochłonną, miedzy innymi przez stosunkowo długi okres krystalizacji. Tu jednak należy podkreślić, Iz otrzymywanie jest procesem bezpiecznym i generalnie niestwarzającym problemów. Opis przedstawia produkcje 100g tej mieszanki: Wlewamy Ok 200ml wody destylowanej do niewielkiego garnuszka, a następnie ja zagotowujemy. Gdy woda zacznie wyrzec zdejmujemy ja ze źródła ociepla, czekamy bok minutce, a następnie wsypujemy do niej 100g saletry potasowej z cukrem (składniki nie musza Bryc zmielone). Mieszamy łyżeczka do momentu Az wszystko Sie rozpuści - powstanie roztwór nasycony. Roztwór generalnie wtedy nie posiada zadanego zabarwienia i wygląda jak zwykła woda. Garnuszek stawiamy z powrotem na źródło ociepla i gotujemy do momentu odparowania znacznej większości wody. Bardzo ważne jest, aby gotująca Sie mieszaninie zdjąć w odpowiednim momencie. Pierwszym sygnałem biedzie zmiana zabarwienia wody a nieco później: dość dziwny sposób wrzenia substancji (druzo Mablych bąbelków). Gdy zauważymy tego rodzaju zmiany, zdejmujemy garnuszek z kuchenki, a jego zawartość przelewamy do szerokiego naczynia i pozostawiamy na kilka dni na kaloryferze. Roztwór zaczyna krzepnąc juz w pierwszych minutach obecności w naczyniu. Wysuszona mieszankę, a raczej jej krysztaliki ostrożnie miażdżymy w moździerzu - nigdy nie w młynkach elektrycznych! Mieszanka jest gotowa do uszycia.
Najczęstsze zastosowania to: Petardy.
Z SPYRYTUSEM
Ta wersja mieszanki bynajmniej nie ma wiele wspólnego ze sfera duchowa czy tez ze sonda łażąca po Marsie, lecz ze spiritusem - lub w innym wypadku denaturatem. Jest to także Dość bezpieczna metoda uzyskania bardzo dobrej mieszanki na bazie saletry potasowej i cukru, świetnie nadającej Sie do silników rakietowych czy Siwiec dymnych. Polega ona na zmieszaniu mieszanki PODSTAWA ze spiritusem - a komu szkoda - z denaturatem. Sposób przygotowania 100g tej mieszanki wygląda następująco: Do naczynia wypełnionego mieszanka wlewamy taka ilość spiritusu, aby powstała pewnego rodzaju zmaz, czy tez blotko. Mieszamy tak długo Az roztwór nie nabierze jednolitej konsystencji. Po tym zabiegu mieszankę wlewamy do płaskiego pojemnika lub silnika odrzutowego i czekamy dobie. Mieszankę dobrze jest suszyć na kaloryferze, stad właśnie polecam stosować spiritus a nie denaturat. W tym drugim wypadku będziemy niestety musieli asie liczyć z nieprzyjemnym zapachem. Mieszankę moszna oczywiście rozdrobnić w moździerzu i zastosować jako zwykły proch, lecz najlepiej nadaje asie w takiej postaci, w jakiej zakrzepnie.
Najczęstsze zastosowanie: Rakiety, baczki, świece dymne.
Post dodany: |21 Mar 2007|, 2007 18:39
Data rejestracji: 21 Mar 2007 postów: 17
hej raczkuje dopiero w dziedzinie chemii dlatego mam pytanie ta saletre z cukrem wysypac i podpalic czy zamknac do jakiegos pojemnika?? Jak bym ta saletre z cukrem dal do pingponga to moge go podpalic calego czy zrobic lont??prosze o odp
Post dodany: |6 Kwi 2007|, 2007 18:52
Data rejestracji: 06 Kwi 2007 postów: 1
Kurde kupilem saletre amonowa 2 kg za kilo 6 zl i niechce sie palic moze sie jakos to poprawic? ;| albo gdzie lepiej szukac w duzych sklepach czy małych?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|