Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |20 Kwi 2009|, 2009 23:01
Data rejestracji: 03 Sty 2009 postów: 5
Witam!
Czy ktoś byłby tak uprzejmy i wyjaśnił mi pewną zagadkę...
Jak wiemy płyn Lugola zabarwia na niebiesko rozcieńczony kleik skrobiowy.
Natomiast dlaczego po podgrzaniu owego zabarwionego kleiku staje się on bezbarwny, a po schłodzeni znów jest niebieski?
Dlaczego tak się dzieje?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Post dodany: |21 Kwi 2009|, 2009 18:54
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Wiadomo, że za niebieską barwę kleiku skrobiowego odpowiadają amylodekstryny. Na wikipedii ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia ) przeczytałem, że podczas hydrolizy kwasowej skrobia rozpada się na coraz krótsze łańcuchy, pierw amylodekstryny, potem erytrodekstryny i na końcu na achrodekstryny i cukry proste. Ostatnie z dekstryn nie ulegają barwieniu, więc może chodzić o ten rozpad pod wpływem wzrostu temperatury (o ile dobrze pamiętam, to równowaga hydrolizy w takich warunkach przesuwa się w prawo przy zwiększeniu temperatury), ale to tylko niepewne i niesprawdzone spekulacje z mojej strony. Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Post dodany: |24 Kwi 2009|, 2009 22:06
Data rejestracji: 03 Sty 2009 postów: 5
Dziękuję bardzo za pomoc
Temat do zamknięcia
Pozdrawiam
Post dodany: |1 Lis 2009|, 2009 00:31
| yahoo napisał/a | Witam!
Czy ktoś byłby tak uprzejmy i wyjaśnił mi pewną zagadkę...
Jak wiemy płyn Lugola zabarwia na niebiesko rozcieńczony kleik skrobiowy.
Natomiast dlaczego po podgrzaniu owego zabarwionego kleiku staje się on bezbarwny, a po schłodzeni znów jest niebieski?
Dlaczego tak się dzieje?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam |
Skrobia jest polimerem złożonym z cząsteczek monomerów D-glukozy połączonych wiązaniem α-1,4-glikozydowym. W temperaturze pokojowej, w wodzie, polimer ten przypomina helisę, przy czym na jeden pełen skręt przypada sześć cząsteczek glukozy.
http://books.google.pl/bo...erature&f=false
We wnękę helisy "wchodzi" jod z płynu lugola (KI+I<sub>2</sub>) I<sub>3</sub><sup>-</sup> <=> I<sub>2</sub> + I<sup>-</sup>. Jest to proces fizyczny, a nie chemiczny. W wyższej temperaturze następuje rozwinięcie helisy. Struktura się rozwala i następuje "uwolnienie" jodu z wnęki.
Porównaj i poczytaj o konformacjach, przejściach pomiędzy konformerami w zależności od temperatury.
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |1 Lis 2009|, 2009 13:58, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |1 Lis 2009|, 2009 00:38
| _Mithrandir napisał/a | | Wiadomo, że za niebieską barwę kleiku skrobiowego odpowiadają amylodekstryny. Na wikipedii ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia ) przeczytałem, że podczas hydrolizy kwasowej skrobia rozpada się na coraz krótsze łańcuchy, pierw amylodekstryny, potem erytrodekstryny i na końcu na achrodekstryny i cukry proste. Ostatnie z dekstryn nie ulegają barwieniu, więc może chodzić o ten rozpad pod wpływem wzrostu temperatury (o ile dobrze pamiętam, to równowaga hydrolizy w takich warunkach przesuwa się w prawo przy zwiększeniu temperatury), ale to tylko niepewne i niesprawdzone spekulacje z mojej strony. Nic innego mi nie przychodzi do głowy. |
Nie do końca.
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |1 Lis 2009|, 2009 13:59, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |1 Lis 2009|, 2009 14:00
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 02:44
| asdfgh napisał/a | | _Mithrandir napisał/a | | Wiadomo, że za niebieską barwę kleiku skrobiowego odpowiadają amylodekstryny. Na wikipedii ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia ) przeczytałem, że podczas hydrolizy kwasowej skrobia rozpada się na coraz krótsze łańcuchy, pierw amylodekstryny, potem erytrodekstryny i na końcu na achrodekstryny i cukry proste. Ostatnie z dekstryn nie ulegają barwieniu, więc może chodzić o ten rozpad pod wpływem wzrostu temperatury (o ile dobrze pamiętam, to równowaga hydrolizy w takich warunkach przesuwa się w prawo przy zwiększeniu temperatury), ale to tylko niepewne i niesprawdzone spekulacje z mojej strony. Nic innego mi nie przychodzi do głowy. |
Nie do końca. |
"to tylko niepewne i niesprawdzone spekulacje z mojej strony"
Tu nie zachodzi hydroliza!!!
Na podstawie powyższej wypowiedzi można wysnuć wniosek, iż za zanik niebieskiej barwy
po ogrzaniu wodnego roztworu kleiku skrobiowego z płynem lugola odpowiada hydroliza (ale po oziębieniu barwa wraca z powrotem!). W ten sposób można by błędnie rozumować, iż mając do dyspozycji achrodekstryny i cukry proste można z nich z powrotem otrzymać w powyższych warunkach skrobię.
Obrazowo - fragment struktury kompleksu skrobia (starch) z jodem (lub jonem I<sub>3<sub><sup>-<sup>) podany jest na:
http://www.elmhurst.edu/~...archiodine.html
w wyższej temperaturze następuje "rozwinięcie" - "rozluźnienie" helisy skrobi, zaokludowanie jodu jest niemożliwe. Po oziębieniu, dzięki jodkowi potasowemu (mamy płyn lugola) skrobia wraca do struktury typu V, i znów może być "wpakowany" do środka helisy jod.
Więcej rozważań na temat kompleksu skrobia-jod w:
http://books.google.pl/bo...0starch&f=false
Post dodany: |2 Lis 2009|, 2009 10:19
| Cytat | Tu nie zachodzi hydroliza!!!
Na podstawie powyższej wypowiedzi można wysnuć wniosek, iż za zanik niebieskiej barwy
po ogrzaniu wodnego roztworu kleiku skrobiowego z płynem lugola odpowiada hydroliza (ale po oziębieniu barwa wraca z powrotem!). W ten sposób można by błędnie rozumować, iż mając do dyspozycji achrodekstryny i cukry proste można z nich z powrotem otrzymać w powyższych warunkach skrobię. |
Nie mówię, że zachodzi Tak tylko przypuszczałem, myślałem, że hydroliza w środowisku kwasowym jest odwracalna, stąd pomysł, że barwa może wracać.
Dzięki za sprostowanie, bo byłem tego ciekaw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|