Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |26 Gru 2008|, 2008 17:56
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
W zasadzie pojęcie całki Riemanna nie wydaje mi się jakość nadzwyczaj trudne i nie wiem czemu nie zamieścili tego w tej książce (choćby jako ciekawostki). Co do propozycji, to mi nawet przypasował pan R. Rudnicki a właściwie to jego "Wykłady z analizy matematycznej" (właściwie, to wygląda jak duży skrypt do wykładów - strasznie ścisły język i aparat matematyczny), ale polecałbym Ci "Rachunek różniczkowy i całkowy" Fichtenholz G.M, całki są w drugim tomie, którego nie mam, ale sądzę, że powinieneś tam znaleźć szczegółowe omówienie całek. Poza tym cała seria tych książek zawiera w sobie (przynajmniej pierwszy tom, który mam) o analizie wszystko i jeszcze więcej. Co prawda możesz się przerazić, że nic nie rozumiesz, bo wszystkiego jest za dużo, ale to chyba normalne. Z czasem wszystko stanie się proste. Jak to mówił mój nauczyciel z fizyki: "Teraz nauczcie się tego. Zrozumienie przyjdzie z czasem". Działa.
Ja od początku zaczynałem z "Matematyka wyższa dla początkujących. Zastosowania w fizyce" Zeldowicz. Nie wiem czy gdzieś to dostaniesz, ale chyba nie ma już potrzeby. Skoro wiesz czym jest pochodna. Poza tym ta książka również nieraz odbiega od zbytniego formalizmu.
A co do podręcznika z OF, to chyba jest to jedyny podręcznik, który mówi o analizie na poziomie liceum. Nie mam tu pretensji do autorów, że tak pobieżnie wszystko omówili, bo streszczali się jak mogli, żeby nie napisać biblii. To kolejna głupota programu nauczania, że mamy mieć jest analizę od granic do całek. Lepiej chyba poprzestać na granicy i prostych zastosowaniach pochodnej, bo wtedy można coś dokładniej omówić. A tak, w programie są całki, więc trzeba je maksymalnie uprościć, żeby nie zajęły zbyt dużo czasu. Stąd te niektóre dziwne definicje.
Już mi lepiej

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Post dodany: |27 Gru 2008|, 2008 13:18
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Ok, to myślę, że najpierw zapoznam się z tym, co jest w podręczniku z OE, a potem wyszperam coś z tego, o czym pisałeś, w bibliotece, może i w ten sposób będzie dłużej, ale czas mnie nie goni  Dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|