Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
| Czy para prezydencka powinna spocząć na Wawelu? |
| tak |
|
22% |
[ 2 ] |
| nie |
|
66% |
[ 6 ] |
| nie mam zdania |
|
11% |
[ 1 ] |
|
| Głosowań: 9 |
| Wszystkich Głosów: 9 |
|
|
|
Post dodany: |19 Kwi 2010|, 2010 14:11
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
Fakt bycia patriotą nie obliguje do pochówku na Wawelu (w tym przypadku pochówek ten ma wartość symboliczną, która ma potwierdzać wielkość prezydenta). Jednak Polska, jak każdy inny kraj, potrzebuje narodowych bohaterów. Wypadło na ofiary katastrofy z szczególnym naciskiem na Kaczyńskiego, którego wielkość jest chyba dla większości z nas nad wyraz relatywna. Idealizacja zmarłego prezydenta jest nie tyle wykorzystywaniem sytuacji, co naiwnością społeczeństwa tudzież jej jawną i powszechną obłudą. Na dowód tego proszę sobie przypomnieć skandowane hasło Dziękujemy! podczas niedzielnego pogrzebu. Pytanie tylko za co dziękujemy? Bo chyba nie za moralny obowiązek każdego urzędnika państwowego, którym jest patriotyzm.
Osobiście jestem strasznie zniesmaczony tym przepychem truizmów abstrahując tym bardziej od niezliczonej liczby wyolbrzymionych faktów i wartości wyciągniętych z kontekstu.
| _Mithrandir napisał/a | | Spytam prowokacyjnie - czy prezydenta z małżonką pochowano by na Wawelu, gdyby nie zdarzyła się ta katastrofa? |
Oczywiście, że nie...
Post dodany: |19 Kwi 2010|, 2010 14:16
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
| _Mithrandir napisał/a | | Spytam prowokacyjnie - czy prezydenta z małżonką pochowano by na Wawelu, gdyby nie zdarzyła się ta katastrofa? |
Tego nie wiemy. Z dużo większym przekonaniem możemy jednak powiedzieć, że pochowany zostałby godnie. Ja uważam, że pochówek na Wawelu czy na przykład na warszawskich Powązkach jest godny prezydenta RP. Uważam, że stopniowanie ważności takich miejsc nie jest słuszne.
Post dodany: |19 Kwi 2010|, 2010 16:45
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Wobec tego - dlaczego nasz ostatni prezydent na uchodźctwie nie spoczął na Wawelu?
Chcemy czy nie - te miejsca były, są i będą tak wartościowane. Wawel każdemu Polakowi kojarzy się jako miejsce pochówku legendarnych władców (czy zasłużenie za takich uważanych - kontrowersyjny temat na osobną, długą dyskusję), dla większości jest to miejsce wręcz mistyczne, w którym spoczywają postacie historyczne. A Powązki - to cmentarz "naszych" czasów, który siłą rzeczy kojarzy się jako miejsce bardziej zwyczajne.
Tak się zastanawiam, czy Wałęsa i Kwaśniewski też dostąpią tego "zaszczytu".
Post dodany: |19 Kwi 2010|, 2010 16:48
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
Ale ja myślę, że to na swój sposób ma wynagrodzić fakt, że zarówno p. Kaczyński, jak i jego żona, zostali za życia nieźle sponiewierani.
Post dodany: |22 Sty 2011|, 2011 21:02
Data rejestracji: 22 Sty 2011 postów: 1
PostWysłany: 18 Kwiecień 2010, 20:16 Temat postu:
Spytam prowokacyjnie - czy prezydenta z małżonką pochowano by na Wawelu, gdyby nie zdarzyła się ta katastrofa?
"...na Wawelu chowa się przywódców Polski, którzy stracili życie podczas pełnienia obowiązków swego urzędu. " a chyba właśnie pełnili ten obowiązek?
Post dodany: |22 Sty 2011|, 2011 21:07
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
technolozka, skąd ten cytat?
Post dodany: |24 Sty 2011|, 2011 18:42
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Google mówi, że z jakiegoś artykułu.
technolozka, są jakieś państwowe/kościelne/inne regulacje, które mówią, że tak ma być?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|