Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
| Czy para prezydencka powinna spocząć na Wawelu? |
| tak |
|
22% |
[ 2 ] |
| nie |
|
66% |
[ 6 ] |
| nie mam zdania |
|
11% |
[ 1 ] |
|
| Głosowań: 9 |
| Wszystkich Głosów: 9 |
|
|
|
Post dodany: |13 Kwi 2010|, 2010 19:02
Data rejestracji: 30 Lip 2009 postów: 3154
Drodzy uzytkownicy, czytelnicy, co sadzicie o pochowku pary prezydenckiej na Wawelu? Jakie jest Wasze zdanie, chetnie je poznamy. Zdania Polakow w tej kwestii jak widac w mediach sa bardzo podzielone, wypowiedzcie sie.
Ostatnio zmieniony przez piotr_servis |13 Kwi 2010|, 2010 19:10, w całości zmieniany 2 razy
Post dodany: |13 Kwi 2010|, 2010 20:34
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
Nie znam się na polityce, ale generalnie nie widzę powodu, żeby mieli spocząć na Wawelu tylko dlatego, że przypadkiem zginęli w katastrofie lotniczej.
Post dodany: |13 Kwi 2010|, 2010 20:40
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
Mich@l, nie, nie dlatego. Dlatego, że byli prawdziwymi obywatelami i przyjaciółmi narodu polskiego. Ja jestem jak najbardziej na 'tak'.
Post dodany: |13 Kwi 2010|, 2010 21:43
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Ja jestem na nie. Z największym szacunkiem - ale powinni spocząć na Powązkach, to miejsce dla ważnych, zasłużonych ludzi, którymi oni niewątpliwie byli. Wawel jest jednak dla ludzi, których można nazwać "kamieniem milowym" w historii Polski z uwagi na to, czego dokonali w swoim życiu. To miejsce dla ludzi formatu Jana Pawła II, Józefa Piłsudskiego, królów, wieszczów i innych postaci z tej kategorii. Do tych było im daleko.
Gdybyśmy chcieli pochować na Wawelu wszystkich prawdziwych obywateli i przyjaciół Polski, to chyba musiałby mieć on powierzchnię całego Krakowa albo i więcej.
Post dodany: |14 Kwi 2010|, 2010 07:09
Data rejestracji: 30 Lip 2009 postów: 3154
ale dyskusja na onecie, tam pod jedna wypowiedzia, zeby sie wpisywali kto jest przeciw, wpisalo sie 22 tys. ludzi. mamy zalobe narodowa, ale juz to wszystko w jednej chwili zostalo zepsute przez czyjas megalomanie...
Post dodany: |14 Kwi 2010|, 2010 12:08
Data rejestracji: 22 Lip 2006 postów: 1989
A ja uważam, że decyzja o pochówku to decyzja rodziny. To ona jest w kontakcie z władzami kościelnymi i świeckimi Krakowa i jak widać nie ma przeciwwskazań, żeby tam spoczęli. Zapewne nikt z nas nie chciałby się gęsto tłumaczyć z tego w jakim miejscu pochowa swoją bliską osobę.
Rozumiem, że osoby, które uważają, że prezydent nie jest godny spoczywających tam królów, mają dużą wiedzę o życiorysie tych królów. Przynajmniej w takim stopniu jak znają działania prezydenta. Trzeba jednak zwrócić, uwagę, że najwidoczniej sami nie znaliśmy do końca swojego prezydenta. Media biją się w pierś wiedząc w jakim świetle stawiali tego człowieka.
Dodam tylko, że nie byłem nigdy jego zwolennikiem, nie zgadzałem się z nim w znakomitej liczbie poruszanych przez niego tematów. Jednak organizowanie demonstracji w takim czasie świadczy według mnie o małostkowości tych osób.
Post dodany: |14 Kwi 2010|, 2010 19:51
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
Wszyscy zastanawiają się czy prezydent jest godzien spocząć obok królów Polski. Ja się w takim razie pytam, kim są ci królowie i co takiego wielkiego uczynili? Niegdyś głowa państwa zwana była królem, dzisiaj prezydentem, więc o co w tym chodzi.
Jestem w stanie zrozumieć, że być może niektórzy woleliby nie widzieć p. Kaczyńskiego obok Adama Mickiewicza, ale miejsca na Wawelu jest sporo.
Według mnie, kontrowersje mogą się pojawić wobec tego, że prezydenci byli chowani w Warszawie a nie w Krakowie. Poza tym, jak podają media, decyzja o pogrzebie na Wawelu była po prostu zgodą rodziny na zadaną im propozycję.
Nie szukałbym zatem nowych problemów, których i tak nie mamy mało. Ponadto, gdyby rodzina zmarłych wiedziała jaka burza rozpęta się w mediach, z pewnością pochowaliby w spokoju swoich bliskich w Warszawie, będąc z dala od jałowych manifestacji o niczym.
PS Głosowałem, że nie mam zdania.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Post dodany: |14 Kwi 2010|, 2010 20:35
Data rejestracji: 26 Cze 2007 postów: 786
Mam wrażenie, że teraz zdecydowanie deprecjonujecie znaczenie pochówku na Wawelu. Że to nic takiego. Przecież królowie też byli różni. W takim razie pochowajmy tam wszystkich którzy zginęli w tej katastrofie. Nie wszyscy byli prezydentami? W porządku, więc jak już ktoś zdążył zauważyć zacznijmy tam chować wszystkich prezydentów. Od Wojciecha Jaruzelskiego zaczynając.
Bo ja nadal nie widzę żadnych obiektywnych powodów dlaczego tylko Lech Kaczyński miałby tam spocząć, ale ja w sumie noszę okulary...
Post dodany: |16 Kwi 2010|, 2010 16:39
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
Podzielam zdanie Mich@ła
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |18 Kwi 2010|, 2010 21:16
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
Spytam prowokacyjnie - czy prezydenta z małżonką pochowano by na Wawelu, gdyby nie zdarzyła się ta katastrofa?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|