Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |2 Maj 2007|, 2007 22:24
Data rejestracji: 02 Maj 2007 postów: 3
Witam, uczyłem się kilku języków, dziś pracuję nad portugalskim. Niełatwe to zadanie, gdyż księgarnie ograniczają się do marnych podstaw. Nie znalazłem ani jednej książki dla choćby średniozaawansowanych. Cena kursu z płytą sprowadzonego z Niemiec byłaby kretyńska- 50- 100 Euro + koszt przesyłki. Pozostają teksty internetowe, radio, ale o czymś przydatnym do słuchania można pomarzyć. Zmarnowałem dziś czas szukając stacji z rozmowami, wszędzie nadawano muzykę po angielsku, a jakże. Dlaczego tak ignoruje się portugalski? Znacznie łatwiej znaleźć pozycje do nauki języków nieużywanych w Europie, niż do nauki języka z naszego kontynentu! Owszem, portugalski trudno opanować, zwłaszcza słuchanie, ze względu na tempo i niewypowiadane samogłosek, ale czy np. chiński albo hebrajski jest prostszy? <akapit>
Materiały można sprowadzić przez międzynarodowy odpowiednik Allegro- E-bay. A może po prostu musi pojawić się portugalski odpowiednik Enrique Iglesias?
Post dodany: |13 Sty 2008|, 2008 22:44
Data rejestracji: 27 Sie 2007 postów: 12
Prawda jest taka, że portugalczycy sa bardzo kiepsko przygotowani do nauczania swojego jezyka.. w polsce niewiele mozna znalezc materialow do nauki  ale pracuje sie nad tym  wiedza powszechna juz opracowala slownik polsko-portugalski, musze powiedziec w miare dobry, jest bardzo duzo hasel  portugalsko-polski tego formatu jest niestety jeszcze w opracowaniu  narazie trzeba sie zaspokoic jego mini-wersja
jakis czas temu zostal wydany nowy podrecznik do portugalskiego  nazywa sie portugues XXI i dostepny jest chyba tylko w jednej ksiegarni w polsce, gdzies we wroclawiu  z tylu ma slowniczek, ale oczywiscie we wszystkich jezykach oprocz polskiego
sama studiuje iberystyke, portugalski to moj drugi jezyk  jestem w na tyle uprzywilejowanej pozycji ze zaraz obok uniwerka mam instytut camoesa- jedyny taki w polsce gdzie po portug i do portug mozna znalezc mnooooooooooooostwo wydawnictw  jest co xerowac heheheh
o.. a co do polskich wydawnictw jeszcze  pare dni temu kupilam na allegro gramatyke jezyka portugalskiego Jacka Perlina  swietna rzecz
Post dodany: |20 Lut 2008|, 2008 15:00
Data rejestracji: 02 Maj 2007 postów: 3
Dzęiki za sugestie! Trzeba się będzie wybrać do tego instytutu... brzmi ciekawie! Pozdrawiam M.
Post dodany: |26 Lut 2008|, 2008 22:31
Data rejestracji: 27 Sie 2007 postów: 12
spoko  nie ma sprawy
to Ty tez z Lublina? :>
btw na allegro ostatnio ktos sprzedawal caly zestaw portugues XXI za jakies grosze.. sprawdz moze jeszcze jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|