Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |15 Lut 2011|, 2011 17:49
Data rejestracji: 23 Wrz 2010 postów: 2
Witam,
Pory roku jako temat literacki i malarski. Omów temat na przykładach z obu dziedzin. - jest to mój temat na maturę ustną.
W prezentacji postanowiłam przedstawić go m.in. na przykładzie "Chłopów" Reymonta, a także "Zywota człowieka poczciwego" Reja. Mam jednak ogromny problem i dlatego bardzo was proszę o pomoc.
Nie mam zielonego pojęcia jak mam sie zabrać za tych "Chłopów". Powinnam opisywać każdy tom, czy raczej ogólnie skupić sie na tym co najważniejsze? Bardzo proszę o jakieś wskazówki, co na pewno muszę zawrzeć podczas prezentacji tego utworu.
Mniejszy problem (ale jednak ) mam z "Żywotem...". Nie chcę brać go całego, bo jest to moim zdaniem cieżka lektura i postanowiłam skupić się tylko na kapitulum XVI, jednakże nie wiem jak to zapisać w bibliografii
• Rej Mikołaj: Żywot człowieka poczciwego, Księga II, Kapitulum XVI - coś takiego może być???
Przepraszam, że tak wiele od Was oczekuję , ale naprawdę nie radzę sobie z moją pracą. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszystkie wskazówki
Ostatnio zmieniony przez kasiula22 |16 Lut 2011|, 2011 17:32, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |16 Lut 2011|, 2011 17:47
Data rejestracji: 16 Paź 2009 postów: 657
Rej M., Księga II, Kapitulum XVI [w:] Rej M., Żywot człowieka poćciwego, Wydawnictwo, miasto rok
Rozumiem, ze zamierzasz w swojej pracy umieścić całość "Chłopów" . Masz się skupić jedynie na porach roku, w jaki sposób Reymont je ukazał, ewentualnie jakie obrzędy pojawiły sie w poszczególnych porach roku związane z naturą - siew, żniwa itp.
Post dodany: |16 Lut 2011|, 2011 18:54
Data rejestracji: 23 Wrz 2010 postów: 2
ok. Dziękuję bardzo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|