Ludzie boją się. Musicie mi przyznać rację! Każdy się czegoś boi. Ja na przykład boję się czerwienienia, występów publicznych, cudzych osądów, kontaktów z ludźmi. To wszystko jest kształtowane poprzez emocje i myśli. Za nim zaczniecie odpisywać na moją wiadomość, poczytajcie o świadomości. Zorientujcie się co to znaczy świadomość emocji, myśli, siebie samego i wszystkiego. Bo być świadomym możemy być każdej rzeczy (nawet tej najbardziej abstrakcyjnej). Weźmy zapałkę do ręki. Spójrzmy na nią. Widzimy ją i jesteśmy jej świadomi, że istnieje. Nie kłócimy się z rzeczywistością, że ona jest, zatem nie odczuwamy lęku, ani niczego stresującego. A teraz spójrzmy na jakąś naszą myśl lub emocję w ten sposób (bez zaprzeczeń, po prostu jest, a my ją dostrzegamy i widzimy tak jakbyśmy stali obok siebie i obserwowali ją - TYLKO OBSERWOWALI!.
A teraz moja wielka PROPOZYCJA. Przedstawmy sobie najwięcej metod na poszerzenie własnej świadomości. Zróbmy to praktycznie a nie teoretycznie.
DZIEKI TEMU STANIEMY SIE WOLNI, ZADEN PSYCHIATRA NIE BEDZIE NAM POTRZEBNY!
---------------------------------------------------------------------------
Przedstawiam metodę dokańczania zdań:
Metoda dokańczania zdań polega na pobudzaniu świadomości w różnych dziedzinach życia.
Np. Wiem że mam słabe kontakty z ludżmi.
Dla takiej sytuacji: od poniedziałku do piątku każdego ranka piszemy 6 zakończeń zdania:
"Jeżeli będę dziś o 5% bardziej świadomy relacji z ludźmi to ....
Dopisujemy szybko bez myślenia 6 zakończeń (mogą być bez sensu, ale ważne jest by były poprawne gramatycznie. W ciągu dnia pozbywamy się wszelkich oczekiwań. Możemy jedynie rejestrować drobne różnie w zachowaniu, ale NIE NA SIŁĘ.
Wieczorem piszemy "Kiedy zastanawiam się, co czuję, gdy o 5% bardziej uświadamiam sobie swoje relacje z ludźmi, dostrzegam że..." i znów 6 zakończeń
... no i tak od poniedziałku do piątku
proponuję wybrać sobie na pierwszy tydzień 3 zdania: świadomość myśli, świadomość działań, świadomość tego co mówimy
w weekend:
zrobić takie podsumowanie zdaniem:
"Jeżeli to co napisałem w tym tygodniu jest prawdą, dobrze byłoby..." i 6 zakończeń
Na następny tydzień możemy kontynuować zdania lub wymyślić inne (uświadamiajmy sobie wszystko co jest dla nas trudne)
Mam nadzieję, że pomogłem, teraz Wasza kolej