Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |18 Gru 2006|, 2006 19:55
...rozwiń temat, odwołując się do wybranych dzieł literackich. :|
Na sama myśl o maturze ustnej z języka polskiego ogrania mnie błoga niechęć do tego przedsięwzięcia, ale skoro nie da się tego obejść to trzeba się zmusić, jednak ciężko mi się zabrać do pracy, a do końca tygodnia muszę stworzyć jakieś podstawy mojej pracy, w związku z tym proszę o pomoc w przygotowaniu bibliografii do tego tematu ( z czego warto się przygotować?, na pewno "Nad Niemnem" i "Pamietnik z powstania warszawskiego", ale co poza tym?). Potrzebuje podpowiedzi na temat literatury podmiotu i literatury przedmiotu, co gdzie umieścić?
Będę niezmiernie wdzięczny wszystkim, którzy pomogą mi w przygotowaniu pracy, w ramach podziękowań, mogę zmówić modlitwę za pomogającego, ewentualnie wyrazić swoje podziękowania poprzez umieszczenie ich w tym temacie.
Liczę na Wasze wsparcie.
Post dodany: |18 Gru 2006|, 2006 20:32
Data rejestracji: 18 Gru 2006 postów: 60
podbijam posta jako już zarejestrowany użytkownik.
Post dodany: |18 Gru 2006|, 2006 22:59
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
Może cos z takich propozycji:
- Trylogia Sienkiewicza - może to nie było powstanie jako takie ale walka o wolność napewno
- powstanie warszawskie i powstanie wrześniowe - "Kolumbowie", "Kamienie na szaniec", twórczość Baczyńskiego i Broniewskiego, "Tak to pamiętam" Jadwigi Załuskiej, "Nie byłem Kolumbem" Stanisława Bayera, "Ich znakiem był Rajski Ptak" - wspomnienia żołnierzy AK, "Przemoczone pod plecakiem 18 lat" Ryszarda Góreckiego,"Zaczęło się pod Arsenałem" Stanisława Jastrzębkiego, "Zośka i Parasol" Aleksandra Kamińskiego, "Z fałszywym ausweisem w prawdziwej Warszawie" Stanisława Jankowskiego, "Na barykadach Warszawy" Stanisława Komornickiego - tutaj napisałem dużo tutyłów, bo się trochę interesuje II WŚ, wiec siłą rzeczy troche więcej o tym okresie czytałem
- powstanie styczniowe - "22 stycznia 1863" Józefa Piłsudskiego, "Gloria Victi" Orzeszkowej i może coś Żeromskiego
- powstanie listopadowe - "Kordian", "Dziady cz. IV", "Powstanie narodu polskiego w latach 1830-1831" Mochnackiego
- powstania śląskie - "Plebiscyt i powstania śląskie w polskiej literaturze pięknej" Alfreda Jesionowskiego, „Góra Św. Anny” Ryszarda Hajduka
To wszystko co wpadło mi się przypomniało i co mam na półce.
Mam nadzieję, że w jakikolwiek sposób pomogłem i zaskoczysz czymś komisję.
wymiennik

Profil PW
»więcej
Opis: Chemik
Post dodany: |19 Gru 2006|, 2006 14:16
Data rejestracji: 18 Gru 2006 postów: 60
dzięki wymiennik  , coś wybiorę z Twoich propozycji, na pewno nie wszystko, bo prezentacja ma zająć 15 minut.
[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2007 2:50 pm ]
cholera, matura coraz bliżej a "Zośka i Parasol" ma ponad 600 stron, boje się, że nie dam rady przeczytać, tym bardziej, że z biblioteki naciskają, aby oddać, może ktoś podrzuci na streszczenie,opracowanie lub coś podobnego na meila kmm95@wp.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|