Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |7 Mar 2009|, 2009 09:58
Data rejestracji: 07 Mar 2009 postów: 1
 Od ostatniego namysłu o wszechświecie i od przeczytania pierszego działu księgi Rodzaju zastanawiam się co doprowadziło do Wielkiego Wybuchu . Oglądałem wiele filmów o Kosmosie i jednak się nic nie wiem. Mniej więcej wiemy jak powstał wszechświat, ale nie wiemy co było przed Wiekim Wybuchem. Czy może ktoś mi wytłumazyć ze strony naukowej i Religijnej ?
Post dodany: |7 Mar 2009|, 2009 14:16
Data rejestracji: 01 Mar 2009 postów: 6
Z punktu widzenia Wielkiego Wybuchu odpowiedz jest bardzo prosta. Przed Wielkim Wybuchem nie istniało nic (materia, przestrzeń i czas). Wielki Wybuch był początkiem powstania tych właśnie rzeczy. Ze strony religijnej nie potrafię odpowiedzieć na twoje pytanie, ponieważ ani nie jestem osoba wierzącą, ani też nie mam zamiaru interpretować tego co jest napisane w Starym Testamencie. Mogę jeszcze dodać, że owszem filmy popularnonaukowe są fajne (sam jestem ich fanem), lecz jeżeli Cię to aż tak bardzo interesuje, możesz poszukać więcej informacji w internecie.
Post dodany: |10 Mar 2009|, 2009 20:00
Data rejestracji: 20 Kwi 2005 postów: 1160
| olis2169 napisał/a | | Mniej więcej wiemy jak powstał wszechświat, ale nie wiemy co było przed Wiekim Wybuchem. Czy może ktoś mi wytłumazyć ze strony naukowej i Religijnej ? |
Wg Starego Testamentu nie było Wielkiego Wybuchu - to z innej religii.
Przed "Fiat" nie ma czasu, materii ani przestrzeni Istnieje tylko Bóg.
Celem nauki jest dążenie do Prawdy dla niej samej.
... nierówność jest koniecznym warunkiem postępu.
...religia jest ze wszystkich spraw publicznych najbardziej publiczną.
Feliks Koneczny
Ostatnio zmieniony przez rww |10 Mar 2009|, 2009 20:19, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |10 Mar 2009|, 2009 20:16
Data rejestracji: 06 Mar 2009 postów: 5
Wielki Wybuch to nic innego jak rozszerzanie się Wszechświata
Post dodany: |11 Mar 2009|, 2009 12:25
Data rejestracji: 13 Lut 2008 postów: 333
A ja na tym forum gdzieś czytałem artykuł o tym, ze BigBang nie miał nigdy miejsca,z e to nielogiczne nawet;P
"zmierzam do celu, do nagrody w górze, do której zostałem powołany przez Boga w Chrystusie Jezusie."
Fil. 3,14
Post dodany: |21 Mar 2009|, 2009 23:35
Data rejestracji: 03 Wrz 2004 postów: 1063
To ciekawe czemu jest zaakceptowane przez środowisko naukowe skoro jest sprzeczne zasadom logiki? Ponadto przecież dowiedziono, że wszechświat się rozszerza. Użyto do tego zjawiska bądź urządzenia Dopplera, nie pamiętam dokładnie, dawno o tym czytałem, ale jeśli solidnie i rzetelnie przeszukasz sieć na pewno coś o tym znajdziesz.
Ostatnio zmieniony przez Matt |21 Mar 2009|, 2009 23:37, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |26 Mar 2009|, 2009 13:30
Data rejestracji: 13 Lut 2008 postów: 333
Znaczy, ja to nawet podstaw nie mam aby tę teorie odrzucać czy podważac, cokolwiek.
W każdym razie keidys czytałem jestem pewien i to na tym forum ( a teraz chyba ktoś to wykasował, bo nie moge znaleźć), że BigBang jest naukowo nieprawdopodobny, że to jedynie teoria która nie ma żadnego przełożenia na praktykę i jest jakby już tlyko prosta "hipotezą".
Ale ja nie potrafie tego potwierdzić, bo nie pamiętam badan nad którymi pracowali.
Jesli ktoś znajdzie ten artykuł, byłbym wdzięczny za odnalezienie:).
"zmierzam do celu, do nagrody w górze, do której zostałem powołany przez Boga w Chrystusie Jezusie."
Fil. 3,14
Post dodany: |23 Lip 2009|, 2009 19:53
Data rejestracji: 23 Lip 2009 postów: 6
Niezbitym faktem jest, że wszechświat się rozszerza! Nawet jeśli nie zajmujemy się astronomią zawodowo ani amatorsko, możemy dostrzec, że wypływają stąd daleko idące wnioski co do naszej przeszłości - Coś musiało ten proces zapoczątkować, musiała istnieć jakaś potężna siła, wystarczająca do pokonania ogromnego przyciągania grawitacyjnego, pochodzącego od całej materii we wszechświecie. Zachodzi jednak pytanie: Co mogło być źródłem tak gigantycznej energii?
Większość uczonych w swych rozważaniach nad przeszłością wszechświata cofa się do chwili, gdy ich zdaniem był on bardzo małym i gęstym punktem, jeżeli jednak w którymś momencie przeszłości Wszechświat był bliski stanu osobliwości o nieskończenie małych wymiarach i nieskończonej gęstości, to musimy zapytać, co było wcześniej i co się znajdowało poza Wszechświatem.
Chodzi przy tym nie tylko o źródło niezmiernej energii. Niezbędna była też inteligencja i zdolność przewidywania, gdyż parametr określający tempo ekspansji wszechświata wygląda na precyzyjnie dobrany. Gdyby na przykład Wszechświat rozszerzał się o jedną bilionową szybciej, to wszelka materia uległaby do dziś rozproszeniu. A gdyby rozszerzał się o jedną bilionową wolniej, to pod wpływem oddziaływania grawitacyjnego zapadłby się w ciągu pierwszego miliarda lat istnienia. Również w takim wypadku nie powstałyby długo żyjące gwiazdy ani żadna forma życia.
Ja osobiście wykluczam działanie przypadkowej siły. Zbyt dużo precyzji w tym wszystkim!
Post dodany: |13 Sie 2009|, 2009 01:19
Data rejestracji: 03 Wrz 2004 postów: 1063
| Januarius napisał/a | | Większość uczonych w swych rozważaniach nad przeszłością wszechświata cofa się do chwili, gdy ich zdaniem był on bardzo małym i gęstym punktem, jeżeli jednak w którymś momencie przeszłości Wszechświat był bliski stanu osobliwości o nieskończenie małych wymiarach i nieskończonej gęstości, to musimy zapytać, co było wcześniej i co się znajdowało poza Wszechświatem. |
Pytanie o to co było wcześniej jest bezpodstawne gdyż czas zaczął się wtedy gdy nastąpił owy BigBang. Wcześniej nie było świata, nie było pojęcia czasu.
| Januarius napisał/a | | Ja osobiście wykluczam działanie przypadkowej siły. Zbyt dużo precyzji w tym wszystkim! |
Czyli uważasz, że zrobił to bóg? Zatem zadam inne pytanie. Skąd wziął się bóg skoro cały wszechświat był kulką o bardzo dużej gęstości? Zapewne odpowiedź brzmi: bóg był, jest i będzie, kropka. Jeśli tak to tłumaczymy to równie dobrze tą metodą możemy powiedzieć, że kulka materii po prostu była, bum i powstał świat. Odwieczne istnienie niedoskonałej kulki materii jest nawet bardziej prawdopodobne niż istnienie wszechmogącego boga - bytu niewątpliwie bardziej skomplikowanego.
Post dodany: |15 Sie 2009|, 2009 23:39
Data rejestracji: 05 Sie 2009 postów: 14
Tyle że przewidywania teorii wielkiego wybuchu sprawdzamy codziennie w akceleratorach cząstek, dziękuję za uwagę.
Aha, i o kant dupy jest argument, że to jest zbyt skomplikowane, by nie miało autora. Otóż jest to bardzo proste. Piękne fraktale tworzy się jednym dowolnym wzorem. Autorem jest presja otoczenia i wzajemny układ - np. opad pyłu na wierzby sprawił, że białe ćmy wyginęły, zostało kilka szarych. I co - kto jest autorem? Nikt.
Ostatnio zmieniony przez Odźwierny |15 Sie 2009|, 2009 23:46, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|