Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |15 Lut 2010|, 2010 21:06
Data rejestracji: 15 Lut 2010 postów: 4
1. Aluminiowy pierścień oddala się od nieruchomego magnesu w strone wskazaną na rysunku przez strzałkę.(rys. w załączniku)
a) Narysuj linie pola magnetycznego pierścienia, w którym wzbudził się prąd indukcyjny.
b) Zaznacz w którą stronę popłynie prąd indukcyjny wzbudzony w pierścieniu.
2. a)Okres prądu przemiennego wytworzonego przez prądnicę jest równy 40ms. częstotliwość tego prądu wynosi ......Hz. Maksymalna wartość napięcia wytworzonego przez prądnicę wynosi 42 V. Woltomierz połączony z prądnicą wskazał tzw. napiecie skuteczne równe ......V.
b) Na wykresie przedstawiono napięcie wytwarzane przez tę prądnicę gdy jej wirnik obracał się 2 razy wolniej niż w sytuacji opisanej w punkcie a). Uzupełnij wykres wpisując odpowiednie wartości napięcia i czasu.
3. Moc prądu płynącego w uzwojeniu wtórnym transformatora wynosi 5kW, a wartość skuteczna napięcia na tym uzwojeniu jest równa 100V.
a) Natężenie skuteczne prądu płynącego w tym uzwojeniu wtórnym wynosi ......A.
b). Moc prądu płynącego w uzwojeniu pierwotnym wynosi.......kW.
c) Jeżeli uzwojenie pierwotne tego transformatora połączone jest ze źródłem napięcia przemiennego o wartości skutecznej 1000 V, to skuteczna wartość natężenia prądu płynącego w tym uzwojeniu wynosi .... A.
4. Przekładnia transformatora jest równa 1/15. Liczące 3000 zwojów uzwojenie pierwotne tego transformatora podłączone do napięcia przemiennego o wartości skutecznej 1,5 kV.
a) Napięcie skuteczne między końcami uzwojenia wtornego wyniesie.... V.
b) Uzwojenie wtórne tego transformatora sklada się z ...... zwojów.
c) Jeżeli jako uzwojenia pierwotnego użyjemy cewki o 400 zwojach a liczba zwojów uzwojenia wtórnego się nie zmieni, to napiecie skuteczne między koncami uzwojenia wtórnego wyniesie.....V.
proszę o pomoc, nie rozumiem fizyki i mam kłopot z tymi zadaniami.
[ Komentarz dodany przez: Berna123: 15 Luty 2010, 21:37 ]
Zapraszam do lektury regulaminu. W przyszłości takie tematy będą lądować w koszu.
Ostatnio zmieniony przez Berna123 |15 Lut 2010|, 2010 21:36, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |15 Lut 2010|, 2010 21:31
Data rejestracji: 29 Lut 2008 postów: 256
1. Prąd indukcyjny płynie zawsze w tym kierunku, że chce zniwelować przyczynę (czyli tutaj będzie chciał spowolnić, "odepchnąć" magnes), co z tego wynika?
2. a) Wykorzystaj zależności: T = 1/f , Ueff = Umax/[(2)^0,5]
b) Z czasem chyba nie masz problemów (pamiętaj tylko, że okres to czas od kolejnych minimów / maksimów, a nie jego połowa - jak się często myli)
Na razie to tyle. W razie dalszych wątpliwości pytaj
Post dodany: |15 Lut 2010|, 2010 21:51
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
kecurk, wiesz co to jest przekładnia transformatora?
Post dodany: |15 Lut 2010|, 2010 21:55
| _Mithrandir napisał/a | | kecurk, wiesz co to jest przekładnia transformatora? |
Wiem, ale nie wiem jak korzystać z tego wszystkiego, tych wzorów... nie ma się co dziwić, mam 2 z fizyki.. pomóźcie
Post dodany: |15 Lut 2010|, 2010 22:10
Prosty typ przykładu: przekładnia równa 2, napięcie na uzwojeniu pierwotnym 5 V. Korzystając z tego, że  , więc napięcie na uzwojeniu wtórnym to  . Spróbuj teraz z Twoimi zadaniami.
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |16 Lut 2010|, 2010 20:55, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |16 Lut 2010|, 2010 20:51
1. Wykres przedstawia zmiany napięcia między końcami włókna żarówki w kolejnych chwilach.(załącznik)
a) Ile wynosi okres prądu płynącego we włóknie żarówki ?
b) Ile wynosi częstotliwość tego prądu?
c) Ile wynosi maksymalne napięcie między końcami włókna?
d) Ile wynosi wartość skuteczna napięcia ?
2. Zaznacz kierunek prądu indukcyjnego wzbudzonego w zwojnicy.
(załącznik)
w zadaniu 2 jakby ktoś mógł zaznaczyć ten kierunek, będę bardzo wdzieczna
Post dodany: |16 Lut 2010|, 2010 20:55
Większą ilość zadań umieszczamy w tym samym temacie, dlatego tutaj przeniosłem. Trzymaj się regulaminu!
1. a) Okres zależy od długości odcinka na osi, w którym wykres się powtarza (nieściśle mówiąc).
b) Wzór na częstotliwość można znaleźć, potrzebny Ci będzie tylko okres.
c) Tyle, co i maksymalna wartość funkcji, której wykres masz na rysunku, wystarczy odczytać.
d) Wzór: http://pl.wikipedia.org/w...99cie_skuteczne (pierwszy z brzegu).
2. Znasz regułę Lenza?
Jeśli będziesz mieć dalsze pytania, pisz tutaj, a nie na pw. Podobnie wcześniejsze Twoje zadania.
Post dodany: |16 Lut 2010|, 2010 20:58
| _Mithrandir napisał/a | | Znasz regułę Lenza? |
Znam, ale nie wiem jak zaznaczyć to, chodzi tylko o zaznaczenie. Chce żeby było dobrze, a ja nie wiem jak. I przepraszam za zadania w niewłaściwym temacie...
Post dodany: |17 Lut 2010|, 2010 12:24
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|