Prawo na forum Servis naukowy.
Oj przejrzałem ja sobie dyskusję na forum „Prawo”. I co? Jestem zażenowany. Nie dość, że ostatnie wpisy sprzed kilku miesięcy, to jeszcze na dodatek występuje w nich czyste rzemiosło.
A gdzie filozofowie prawa? Gdzie się toczą zażarte dyskusje prawników o tym, co to jest prawo , a co podstawa prawna? Czym się jedno różni od drugiego? Czy czyn, który nie znajduje odzwierciedlenia w podstawie prawnej podlega pod prawo, czy nie ? ; ulega osądzeniu, czy nie? co jest ważniejsze – prawo, czy podstawa prawna? Podobnie jest z wymiarem sprawiedliwości i sprawiedliwością, normą prawną i formą prawną?
Czy można graficznie (geometrycznie) przedstawić prawo, czy też nie ? Jak geometrycznie prawo ma się do podstawy prawnej, normy prawa itp.? Czy lewo to przeciwieństwo prawa, czy to tylko przypadek który z prawem nie ma nic wspólnego? Jeśli tak, to z czego wynika „lewizna”. Jeśli istnieje tryb prawa, to z jakich „zębów” ten tryb się składa, ile ich jest i jak wyglądają?. Dlaczego nie mówi się o „trybie lewa”?
Jeśli najwyższy stan Ludzkości do którego zaliczają się prawnicy będzie w Polsce zajmował się wyłącznie rzemiosłem które sprzyja bogaceniu się materialnemu, to wyedukowany rzemieślnik prawa będzie się bogacił w Polsce na swym rzemiośle. Tymczasem Polska będzie przegrywać każdą „stocznię”, każdy „bank”, każdą suwerenność, każdą swą tożsamość, każdą jedną rację swego stanu odda na arenie międzynarodowej, bo rzemieślnik zawsze przegra sprawę w konfrontacji z Artystą – Filozofem prawa. Jest o czym dyskutować Państwo prawnicy. A może to nie to forum? Może ktoś mi poda inny adres? Z góry dziękuję.