Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |23 Kwi 2008|, 2008 10:41
Data rejestracji: 17 Kwi 2008 postów: 6
Mam pomysł na pewne urządzenie (no i według mich teoretycznych wyliczeń uwzględniających oczywiście wytrzymałość materiałów jest możliwy do realizacji) ale brakuje mi odpowiedniej wiedzy inżynieryjnej żeby go zrealizować do kogo lub do jakiej organizacji można by się zgłosić żeby dostać pomoc w zaprojektowaniu mojego urządzenia i opatentowaniu a nie zostać okradziony z pomysłu.
Ps. jak by można się zabezpieczyć przed taką możliwością z prawnego punktu widzenia.
Post dodany: |24 Kwi 2008|, 2008 11:13
Data rejestracji: 27 Cze 2005 postów: 29
Witaj!
Fachowcem nie jestem, ale wydaje mi się, że zwracając się do jakiejś firmy bądź organizacji musisz spisać umowę, w której zastrzegasz sobie zakaz rozpowszechniania informacji o Twoim urządzeniu.
A do kogo sie zgłosić ... to zależy co to jest. Cięzko tak celować w ciemno. Najlepiej zaproponować to jakiemuś hobbyście, np. facet z http://homeautomation.pl/ jest naprawde dobry jeśli chodzi o mikroprocesory i ogólnie pojętą elektronikę. Musisz też wiedzieć, że skoro firma inżynierska nie może rozpowszechniać informacji o Twoim produkcie, to taka usługa będzie Cię spooooro kosztowała!
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Scull |24 Kwi 2008|, 2008 11:59, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |22 Lis 2008|, 2008 20:46
Data rejestracji: 18 Lip 2008 postów: 13
| Cytat | | Musisz też wiedzieć, że skoro firma inżynierska nie może rozpowszechniać informacji o Twoim produkcie, to taka usługa będzie Cię spooooro kosztowała! |
Nie tak do końca. Istnieją firmy pomagające wdrożyć pewien pomysł. Wówczas są w stanie sfinansować i pomóc prowadzić badania, kosztem jest np partycypacja w patencie, albo w zyskach z wdrożenia.
Obawiam się jednak, że bez prototypu będzie ciężko... Beż prototypu nie będzie również patentu.
Pozdrawiam.
PS = nie jestem kretem/ale ta odpowiedź, w tym temacie może być myląca dla innych czytających.
Post dodany: |8 Lut 2009|, 2009 01:58
Data rejestracji: 08 Lut 2009 postów: 1
Witam wszystkich!
Ja mam trochę inne pytanie. Czy jest możliwość, aby opatentować formularz/kartę danych umożliwiający wprowadzanie danych do systemu elektronicznego?
Czy jedyną możliwością jest opatentowanie całego systemu elektronicznego?
A co w sytuacji, jeżeli taki system istnieje a ktoś zrobi własny działający podobnie ale zupełnie inaczej wykonany?
Pozdrawiam!
Post dodany: |12 Mar 2011|, 2011 11:56
Data rejestracji: 12 Mar 2011 postów: 1
Jeśli chodzi o przygotowanie wniosku patentowego, sprawdzenie unikalności pomysłu, analizę opłacalności oraz wszystkie formalności z tym związane, to polecam platformę http://www.polskaprojektowa.pl. Przed przedstawieniem swojego pomysłu możesz z nimi podpisać umowę o poufności(masz wtedy pewność, że nie wykorzystają twojego pomysłu dla własnych korzyści) Jeśli twój pomysł jest interesujący całkiem możliwe, że dzięki ich pomocy znajdziesz poważnych inwestorów którzy pomogą ci ruszyć z produkcją.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|