Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Predkosc swiatla
Przesunięty przez: idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 21:51
Post dodany: |6 Sty 2006|, 2006 14:36
Data rejestracji: 22 Cze 2005 postów: 1661
" "

Wlasnie mi sie przypomnialo, ze ktos kiedys probowal obalic 'stalosc' predkosci swiatla w prozni. Ze niby zaleznie od jakichs tam warunkow jest ona zmienna. Pamietacie cos?
Arguing in the internet is like running in the Special Olympics, even if you win, you're still retarded

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Sty 2006|, 2006 15:08
Data rejestracji: 15 Lis 2005 postów: 606
" "

Doświadczenie Michelsona-Morleya:
http://www.daktik.rubikon...ona_Morleya.htm

Fizycy próbowali zmierzyć zmianę prędkości światła z uzwględnieniem przesunięcia Ziemi względem eteru - hipotetycznej substancji, w której rozchodzić miałaby się fala elektromagnetyczna.

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Sty 2006|, 2006 15:23
" "

Nie to nieto, to o czym mowie szlyszalem gdzies w wiadomosciach jaies 2-3 lata temu, to musialo byc nie dawno. I nierobili doswiadczen, tylko liczyli na papierze :)
Arguing in the internet is like running in the Special Olympics, even if you win, you're still retarded

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Sty 2006|, 2006 15:42
" "

:?: Ciekawe, nie wiem nic o tym. I co, pamiętasz jakie były wyniki tych "kartkowych pomiarów"? :)

A może chodzi Ci o zmienność prędkości fal świetlnych w materiałach o różnej gęstości i różnym współczynniku załamania? Prędkość c jako taka jest niezmienna, przynajmniej w obecnych warunkach.

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Sty 2006|, 2006 15:45
" "

nie wlasnie niechodzi o zmiane osrodka, bo to oczywiste. Chodzi o predkosc swiatla w prozni. Pamietam tylko, ze ta teoria miala niejako dowaodzic, ze predkosc rozchodzenia sie fal swietlnych jest rozna w roznych miejscach wszechswiata.

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Sty 2006|, 2006 15:55
" "

Nie wiem niestety... Na pierwszu rzut oka trochę nieintuicyjny koncept - ale może ma coś wspólnego z polami grawitacyjnymi i dylatacją czasu... :| A chodziło o wartość prędkości c czy prędkość fali świetlnej?

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Sty 2006|, 2006 15:57
" "

chodzilo o wartosc c.

nie wiem czy rzeczywiscie ktos to udowodnil, bo wtedy mowili, ze ktos probuje.

pozatym podejrzewam, ze to moze miec cos wspolnego z czyms tak zaawansowanym, ze jesli ktos nie siedzi w fizyce dosyc gleboko to go nawet to niedotyczy ;)

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Sty 2006|, 2006 16:32
" "

Pewnie tak :wink: . Poszukam czegoś w sieci, ale wątpię, żeby udało mi się cokolwiek znaleźć... Może w archiwach Wiadomości :wink: .

PW
»więcej

^
Post dodany: |9 Sty 2006|, 2006 14:27
Data rejestracji: 23 Lis 2005 postów: 3
" "

Ja słyszałem że naukowcom udało się zatrzymać wiązkę światła w krysztale.
Polegało to na tym że jeżeli podświetlaliśmy ten dany kryształ od spodu to promienie świetlne poprostu bez problemów przechodziły w osi poprzecznei jeżeli jednak przestaliśmy podświetlać kryształ to światło nie mogło sie przebić i część wiązki się zatrzymywała bezpośrednio w krysztale....

2 ciekawostkę którą widziłęm tym razem na Discovery to to że muzyka podobno została przesłana nawet z pięciokrotną prędkością światła ale to był tlyko jeden taki artykół a potem już o tym nigdzize nie słyszałem....

Moze to są poprostu tlyko jakieś pseudo naukowe przechwałki ale moim zdaniem dość ciekawe i zmuszające troszke do myślenia...
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy. Albert Einstein

PW
»więcej

^
Post dodany: |11 Sty 2006|, 2006 03:44
Data rejestracji: 11 Gru 2005 postów: 30
" "

Jemu raczej nie chodziło o prędkość rozchodzenia się światła w modyfikowanych ośrodkach, tylko o prędkość w próżni, znajdującej się w jakimś "odmiennym stanie".
Tak bynajmniej ja to rozumiem. :)
A jeśli chodzi o przesyłanie informacji, to można to bez problemu zrobić z prędkością większą od prędkości światła :wink:

PW
»więcej

^
Skocz do: