Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |17 Paź 2009|, 2009 16:37
Chciałam zapytać, czy dobrze mi się wydaje jak rozwiązać to zadanie:
Dwa samochody jadą po prostych drogach wzajemnie prostopadłych. Prędkość pierwszego (30 km/h) , drugiego (50km/h). Oblicz prędkość samochodu drugiego względem pierwszego.
Wydaję mi się, że trzeba skorzystać ze wz. Pitagorasa. i wyjdzie 6100 pod pierwiastkiem, czy to już jest ta prędkość samochodu drugiego względem pierwszego? I czy to dobrze w ogóle rozumiem?
Pozdrawiam
Post dodany: |17 Paź 2009|, 2009 18:04
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
Jeśli samochód A porusza się z prędkością  a samochód B z  , to wiążąc układ odniesienia S z samochodem A mamy:
1. Prędkość samochodu A względem S wynosi 0,
2. Prędkość samochodu B względem A wynosi  .
Nas interesuje drugi przypadek, zatem wartość tej prędkości rzeczywiście będzie wynosiła  , ale do określenia prędkości nie wystarcza jej wartość. jednakże przy tak sformułowanym zadaniu na więcej na nie stać.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Post dodany: |17 Paź 2009|, 2009 18:16
Dziękuję : )
Mam jeszcze takie zadanie:
Schody poruszają się z predkościa 1 m/s w dół. Jeżeli będziemy wchodzić na schody tak aby stale znajdować się na tej samej wysokości, to oblicz jaką musimy mieć prędkość względem Ziemi.
Do tego zadania to już kompletnie nie wiem od czego zacząć. Niby jeśli jest ciągle w tym samym miejscu to przemieszczenie wynosi chyba 0? czyli prędkość też 0? Ale tu piszą oblicz, więc ja już nie wiem.
Post dodany: |17 Paź 2009|, 2009 20:15
Data rejestracji: 18 Lip 2007 postów: 2351
Patrząc z punktu widzenia obserwatora na Ziemi, to jeśli wraz z upływem czasu, nasz zawodnik nie przesuwa się, to z naszej perspektywy ma prędkość równą 0.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: Perfekcjonista
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|