Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |15 Lut 2009|, 2009 17:08
Data rejestracji: 15 Lut 2009 postów: 4
Witam. Mam kilka pytań dotyczących prezentacji maturalnej. Głównie chodzi o biliografię.
1.Czy muszę podawać w bibliografii wszystkie źródła informacji które przedstawię? (Tzn czy mogę podawać takie informacje których nie ma w materiałach wymienionych w bibliografii)
2.Jak obszerna powinna być literatura przedmiotu, czy muszą to być całe książki? Czy konkretne strony książek? Ponieważ wydaje mi się że z poszczególnych stron wykorzystałbym tylko po kilka konkretów.
3. Jak komisja patrzyła by na podawanie w bibliografi linków np do artykułów na wikipedii?
4. Czy jeśli prezentacja obok literatury dotyczy innych dziedzin sztuki (np malarstwo) to dzieła te powinny być zapisane w bibliografii? jako literatura podmiotu? Trochę mi to nie pasuje.
Post dodany: |15 Lut 2009|, 2009 17:55
Data rejestracji: 20 Lis 2005 postów: 442
Ad 2.
czy gdybys mial w lit. podmiotu np. sama zbrodnie i kare, to do lit. przedmiotru wpisalbys cala ksiazke - "Zycie i tworczosc St. zeromskiego - odzwierciedlenie w calej tworczosci"? Odpowiedz na to puytanie brzmi nie. podaje sie w takich wypadkach konkretne strony
| John napisał/a | 3. Jak komisja patrzyła by na podawanie w bibliografi linków np do artykułów na wikipedii?
|
A jak Ty bys na to patrzyl na ich miejscu? Wikipedia nie jest tu odpowiednim zrodlem. do pracy domowej, czy ew. sprawdzianu - owszem, ale matura to zbyt powazna sprawa.
Ad 4.
wszystkie rzeczy, na ktorych sie opierasz znalezc sie musza w bibliogrfii. niezaleznie, czy to audycje radiowe, obrazy, fragmenty filmow, czy inne tego typu. jednak z tego co pamietam, nie zapisuje sie tego w lit podmiotu ;p sa do tego osobne kategorie, spytaj nauczyciela i upewnij sie.
Post dodany: |15 Lut 2009|, 2009 17:57
Nie musisz podawać wszystkiego , nikt raczej tego nie sprawdzi , że użyłeś sformuowania z dzieła , którego nie zawarłeś w bibliografii.
Nie muszą to być całe książki , szczególnie jeśli nie masz zamiaru ich przeczytać , ponieważ obowiązuje Cię CAŁY materiał który podasz jako literature podmiotu/przedmiotu.
Link do artykułu na Wikipedii NIE JEST opracowaniem naukowym , więc myślę że podawanie go w bibliografii to nie jest trafiony pomysł.
Oczywiście że powinny , a jak inaczej sobie to wyobrażasz?Literatura podmiotu zawiera w sobie wszystko to , o czym będziesz mówił w swojej prezentacji.
Post dodany: |16 Lut 2009|, 2009 09:30
Data rejestracji: 15 Lut 2009 postów: 4
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|