Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |29 Maj 2006|, 2006 10:31
Data rejestracji: 29 Maj 2006 postów: 4
nie wiem czy tu uzyskam pomoc ale jest to forum "fizyczne" wiec probuje.
Problem mam taki: Na jednym koncu metrowej rury od wewnatrz wymalowanej czarna farba znajduje sie źrodlo promieniowania X. Na drugim kamera CCD. Źrodlo traktuje jako punktowe a w odleglosci metra promienie jako rownolegle (maksymalny kat to 3 stopnie na skraju kamery). Obraz jaki uzyskuje na CCD to wmiare biala sciana (intensywnosci sa jednakowe w kazdym punkcie kamery), zalozmy, ze sa bliskie 100 (jednostki wzgledne) a wszelkie oscylacje spowodowane sa szumami. Nastepnie zakladam na CCD miedziana plytke o grubosci 1 mm w ktorej wywierconych zostalo 81 otworów (9x9) i ichce zobaczyc obraz tych otworów. Powinienem dostac 81 kropek o wmiare podobnej intensywnosci. Niestety tak nie jest. wraz z oddalaniem sie od srodka kamery (ze wzrostem promienia bo kamera jest okragla) intensywnosci kropek spada, na poczatku powoli a ostatnie juz dosc szybko. Roznice intensywnosci miedzy srodkowa a skrajna dochodza 20%. Moze ktos mi pomoc w wyjasnieniu dlaczego?
Post dodany: |29 Maj 2006|, 2006 17:02
Data rejestracji: 21 Sty 2006 postów: 45
Wydaje mi się, że jest to spowodowane interferencją. Oprócz tego, że promieniowanie roentgenowskie możemy traktować jako strumień fotonów czyli cząstek jest ono również falą. W wyniku nałożenia miedzianej plytki z otworami następuje rozproszenie fali a następnie wygaszanie lub jej wzmacnianie w niektórych miejscach. Ta nakładka z otworami pełni rolę jakby siatki dyfrakcyjnej a na kamerze widać obraz interferencyjny. Pozdrawiam
Post dodany: |30 Maj 2006|, 2006 09:23
szczeliny w siatce musza byc rozmiarow porownywalnych z dlugoscia fali. tu mamy promieniowanie X o dlugosci kilku angstremow a otwory maja srednice 3 mm. Mysle ze zachodzi interferencja promieni odbitych od krawedzi otworu z tymi nie odbitymi padajacymi bezposrednio do wnetrza otworu. Pewnosci nie mam wiec wolalem zapytac.
Post dodany: |31 Maj 2006|, 2006 13:32
Data rejestracji: 21 Sty 2006 postów: 45
Rzeczywiście jeśli otwory mają tak dużą średnice mogą pełnić rolę typowej siatki dyfrakcyjnej dla promieniowania mikrofalowego. Jednak myśle, że mimo to mamy tu swego rodzaju siatke dyfrakcyjną. Płytka miedziana o grubości 1mm nie jest całkowicie nieprzepuszczalna dla promieniowania Roentgena. Część kwantów przedostaje się na drugą stronę płytki a w wyniku rozpraszania comptonowskiego będą one miały mniejsze częstotliwości i różne kierunki. Interferują one same ze sobą oraz z kwantami, które przelaciały bezpośrednio przez otwór. Wydaje mi się, że to jest głównie przyczyną tego zjawiska ale mogę się mylić  Pozdrawiam
Post dodany: |2 Cze 2006|, 2006 12:04
No tak, ale wtedy nie bylo widac rożnicy pomiedzy otworami w centrum kamery a tymi na brzegach. No chyba ze wraz ze wzrostem kata rosnie droga optyczna w miedzi co powoduje wiedzej rozpraszania na atomach miedzie a co za tym idzie wiecej promieniowania ktore interferuje z pierwotnym. Cos w tym jest...
Post dodany: |2 Cze 2006|, 2006 15:44
Data rejestracji: 19 Lut 2006 postów: 65
hmm może jakaś aberacja sferyczna soczewki w kamerze?;)
Z chrześcijaństwem jest jeden problem - nigdy nie wypróbowano go w praktyce....
Post dodany: |5 Cze 2006|, 2006 08:37
to jest kamera z płytka CCD a na niej naklejony jest taper (takie cos co zastepuje soczewke a zrobione jest z miliona swiatłowodów ang. fiber optic taper), czyli tam nie ma soczewek. uklad jest jaknajmozliwiej nowoczesny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|