Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
prorok
Post dodany: |22 Lis 2008|, 2008 16:50
Data rejestracji: 21 Lis 2008 postów: 25
" "

Witam... Ostatnio pani z religii kazała nam odpowiedzieć na pewne pytanie:
"Czy ja mogę być prorokiem?"
No i chciałabym usłyszeć Wasze odpowiedzi i porównać je z moimi i innych.
Czekam...
uczennica14x

^
Post dodany: |8 Lut 2009|, 2009 18:31
Data rejestracji: 13 Lut 2008 postów: 333
" "

Prorokiem w pewnym sensie jedynie w pewynm sensie jest każdyu komu Pan objawił drogę.
Cytat
Zaiste, nie czyni Wszechmogący Pan nic, jeżeli nie objawił swojego planu swoim sługom, prorokom. Amos.3,7

Bóg nazywa wszytskich swoich poddanych prorokami, lecz nie musza oni mieć Dar prorokowania.

Cytat
1) Dążcie do miłości, starajcie się też usilnie o dary duchowe, a najbardziej o to, aby prorokować. (2) Bo kto językami mówi, nie dla ludzi mówi, lecz dla Boga; nikt go bowiem nie rozumie, a on w mocy Ducha rzeczy tajemne wygłasza. (3) A kto prorokuje, mówi do ludzi ku zbudowaniu i napomnieniu, i pocieszeniu. 1.kor 14,1-3

Prorok to również osoba posiadajace inne dary, lecz urzad proroka to zupełnie inna sprawa.
W ogóle, sprawa dotycząca proroków, urzedu proroków jest baaaardzo skomplikowana.
"zmierzam do celu, do nagrody w górze, do której zostałem powołany przez Boga w Chrystusie Jezusie."
Fil. 3,14

PW
»więcej

^
Post dodany: |13 Lut 2009|, 2009 14:26
Data rejestracji: 13 Lut 2009 postów: 7
" "

przeciez ja mogę być prorokiem, co to za dziwne pytanie ta siostra wam zadała. Jak mówię że euro do czerwca będzie kosztować 5,5zł to jest to proroctwo bo wiem ze tak się spełni bo swiiadcza o tym wszystkie znaki na niebie i ziemi ;) i wszscy którzy kópia teraz duzo eurasów to zarobią ;) a jak kiedyś moja siostra szła przed siebie i miała rozwiązane buty i wiedziałam ze się przewroci to fiknela i a ja wiedziałam ze tak się stanie to tez bylam prorokiem, i co? można?

^
Post dodany: |16 Lut 2009|, 2009 10:13
" "

Jeżeli ktos chce podważać proroctwa proroków to zapraszam do pierwszego poznania takich osób, bo chociażby toollaa, nigdy nie spotkała się z takimi osobami.
No cóż około 3 lat temu wyśmiali jednego chrześcijańskiego proroka bo powiedział, ze w Ameryce będzie kryzys...
Fakt w totolotka nikt nie pyta o liczby, bo to hazard ;P.
"zmierzam do celu, do nagrody w górze, do której zostałem powołany przez Boga w Chrystusie Jezusie."
Fil. 3,14

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Lut 2009|, 2009 12:58
Data rejestracji: 15 Lut 2009 postów: 22
" "

Niestety cytaty które przytoczyłeś tyczą się starego prawa. Cytat z Koryntian wskazuje na dary prorokowania, ale tylko dla ówcześnie żyjących Chrześcijan, ponieważ jak czytamy w innym miejscu listu do Koryntian 1Kor 13,8
"Miłość nigdy nie ustaje; bo jeśli są proroctwa, przeminą; jeśli języki [dary mówienia wieloma językami który posiadali pierwsi apostołowie], ustaną, jeśli wiedza, wniwecz się obróci."
Poza tym, Jezus mówił iż wiara i odpowiedzi na pytania są proste.
"Niech wasza mowa będzie tak - tak, nie - nie, bo co ponadto jest od złego"
Reasumując i odpowiadając na pytanie z pierwszego postu

NIE MOŻESZ ZOSTAĆ PROROKIEM
Aby zatryumfowało zło, wystarcza obojętność ludzi dobrych

^
Post dodany: |17 Lut 2009|, 2009 13:57
" "

"Słyszeliście również, że powiedziano przodkom: Nie będziesz fałszywie przysięgał, lecz dotrzymasz Panu swej przysięgi. (34) A Ja wam powiadam: Wcale nie przysięgajcie - ani na niebo, bo jest tronem Bożym; (35) ani na ziemię, bo jest podnóżkiem stóp Jego; ani na Jerozolimę, bo jest miastem wielkiego Króla. (36) Ani na swoją głowę nie przysięgaj, bo nie możesz nawet jednego włosa uczynić białym albo czarnym. (37) Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi."
Mat. 5,33-37 Ten werset absolutnie nie dotyczy tego o czym rozmawiamy, a używając go do próby stwierdzenia " nie wolno Ci nic wykładać tylko, tak albo nie" jest manipulacją Pisma.
Ten werset tyczy sie obietnic i przysięgi.

Przypominam, że ST jest tak samo ważny jak NT. Jedyną różnica jest to, ze Jezus wypełnił Stary Testament, a nie zlikwidował.

Następnie Urząd proroka, a prorok:
Nie chciałem sie o tym rozpisywać bo to glęboki temat.
Jest to prowadzenie przez Pana w odniesieniu do służby proroka.
Prorok jest osoba która usługuje Słowem Bożym, a towarzysza mu także różne dary duchowe, nie tylko dar proroctwa. Prosty dar proroctwa jest mówieniem do ludzi ku zbudowaniu, pobudzeniu i pocieszeniu. W odróżnieniu od służby proroka, w prostym darze nie ma przepowiadania-zapowiadania przyszłych wydarzeń.
Prorok natomiast posiada dary objawienia (słowo wiedzy, słowo mądrosci i/lub dar rozróżniania duchów), które funkcjonują wespół z proroctwem.

Więc jakby to opisac, są ludzie którzy sprawują urząd proroka i są ludzie którzy są prorokami z powołania przez Boga.

Teraz ptanie do Ciebie.
mamut86 napisał/a
NIE MOŻESZ ZOSTAĆ PROROKIEM

DLACZEGO?:)
Fil. 3,14
Ostatnio zmieniony przez Gwahyr |17 Lut 2009|, 2009 13:57, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Lut 2009|, 2009 14:51
" "

Gwahyr napisał/a
Słyszeliście również, że powiedziano przodkom: Nie będziesz fałszywie przysięgał, lecz dotrzymasz Panu swej przysięgi. (34) A Ja wam powiadam: Wcale nie przysięgajcie - ani na niebo, bo jest tronem Bożym; (35) ani na ziemię, bo jest podnóżkiem stóp Jego; ani na Jerozolimę, bo jest miastem wielkiego Króla. (36) Ani na swoją głowę nie przysięgaj, bo nie możesz nawet jednego włosa uczynić białym albo czarnym. (37) Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi.
Mat. 5,33-37 Ten werset absolutnie nie dotyczy tego o czym rozmawiamy, a używając go do próby stwierdzenia nie wolno Ci nic wykładać tylko, tak albo nie jest manipulacją Pisma.
Ten werset tyczy sie obietnic i przysięgi.

Ten werset tyczy między innymi tego o czym rozmawiamy.
Chodzi w nim żeby nie przysięgać na nic, nawet na podnóżek "nóg Boga" gdyż nie jesteśmy tego godni.
Werset ten świadczy również o tym, aby mówić jasno prosto, klarownie, bez zawiłości... tak jak bez zawiłości i normalnie trzeba stwierdzać pewne fakty, tak samo na te fakty nie wolno przysięgać.....

Gwahyr napisał/a
Przypominam, że ST jest tak samo ważny jak NT. Jedyną różnica jest to, ze Jezus wypełnił Stary Testament, a nie zlikwidował.

Z tym nie można się nie zgodzić

Gwahyr napisał/a
Prorok jest osoba która usługuje Słowem Bożym, a towarzysza mu także różne dary duchowe, nie tylko dar proroctwa.

czyli twierdzisz że prorok może nie mieć daru proroctwa... na jakiej proszę ja Ciebie podstawie?

Gwahyr napisał/a
W odróżnieniu od służby proroka, w prostym darze nie ma przepowiadania-zapowiadania przyszłych wydarzeń.
Prorok natomiast posiada dary objawienia (słowo wiedzy, słowo mądrosci i/lub dar rozróżniania duchów), które funkcjonują wespół z proroctwem.

skąd ty to wytrzasnąłeś... chyba z sufitu?

@twojego "prostego daru prorokowania"
tym mają się charakteryzować uczniowie Chrystusa.... nauczaniem, napominaniem, prostowaniem ścieżek. Jezus nie mówił o prostym ani o złożonym darze prorokowania.
Mieli też głosić dobrą nowinę o krolestwie, czego prawie nikt obecnie nie robi
(wasza mowa niech bedzie tak tak, nie nie... czyli innymi słowy niezawiła)

@twojego złożonego daru prorokowania
miał się on skończyć....
Dlatego też wszystkie rodzaju cuda, objawienia albo przepowiednie WYCIĄGANE OBECNIE Z SUFITU na podstawie rzekomych objawień są NIEPRAWDZIWE

To czym się mieli charakteryzować Chrześcijanie tto miłość
"po tym was poznaja że bedziecie moimi uczniami że bedziecie się wzajemnie miłowali"

a ty drogi kolego nie gniewaj się na mnie... w wielu innych miejscach napisane jest aby upominać swoich bliźnich w łagodności, jak brata

Tak tez i ja Cię upominam
Reasumując... darów prorokowania NIE MA OBECNIE

^
Post dodany: |17 Lut 2009|, 2009 20:28
" "

mamut86 napisał/a
Ten werset tyczy między innymi tego o czym rozmawiamy.
Chodzi w nim żeby nie przysięgać na nic, nawet na podnóżek nóg Boga gdyż nie jesteśmy tego godni.
Werset ten świadczy również o tym, aby mówić jasno prosto, klarownie, bez zawiłości... tak jak bez zawiłości i normalnie trzeba stwierdzać pewne fakty, tak samo na te fakty nie wolno przysięgać.....

Chciałbym przypomnieć, że Jezus wcale nie mówił absolutnie klarownie, a co lepsza
innym etapie wtajemniczenia. Bo to głębokie sprawy.

mamut86 napisał/a
Gwahyr napisał/a
Prorok jest osoba która usługuje Słowem Bożym, a towarzysza mu także różne dary duchowe, nie tylko dar proroctwa.

czyli twierdzisz że prorok może nie mieć daru proroctwa... na jakiej proszę ja Ciebie podstawie?

Gwahyr napisał/a
W odróżnieniu od służby proroka, w prostym darze nie ma przepowiadania-zapowiadania przyszłych wydarzeń.

skąd ty to wytrzasnąłeś... chyba z sufitu?

Ksiązka "jak być prowadzonym przez Ducha świętego autor Kenneth E. Hagin ceniony na całym świecie, a ta ksiązka to bestseller.
Co wiecej zostało wizięte to z Biblii, lecz nie mam czasu aby przepisać 3 strony, a wiec uściśliłem.
mamut86 napisał/a
tym mają się charakteryzować uczniowie Chrystusa.... nauczaniem, napominaniem, prostowaniem ścieżek. Jezus nie mówił o prostym ani o złożonym darze prorokowania.

Jezus ogólnie nie mówił wcale o darach Ducha:). To apostołowie w listach o tym pisali i dzieje apostolskie to opisują, Jezus jedynie zapowiadał Ducha Świętego.
Zapraszam do głębokiego zapoznawania sie z NT.
mamut86 napisał/a
Mieli też głosić dobrą nowinę o krolestwie, czego prawie nikt obecnie nie robi

No tak Generacja.T 600 misjonarzy w sam okres lata "nic nie robi" według Ciebie, misje w Afryce dzięki którym dziej ą się niesłychane rzeczy, poszerzanie królestwa niebieskiego, nowe chrześcijańskie kościoły. Radze zapoznać się z faktami.

Cytat
Tak tez i ja Cię upominam
Reasumując... darów prorokowania NIE MA OBECNIE

Zapraszam do zapoznania się z kościołami charyzmatycznymi oraz Biblią wtedy osądzac.
Bo ja osobiscie znam proroków i sam dostawałem proroctwa.
Ja nie gniewam się, ale internet nie wykazuje żadnych emocji. Jedynie przeszkadza mi twój osąd, poniewaz wynika on z braku zapoznania się z faktami.
Fil. 3,14
Ostatnio zmieniony przez Gwahyr |17 Lut 2009|, 2009 20:29, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |17 Lut 2009|, 2009 21:41
Data rejestracji: 10 Sty 2009 postów: 58
" "

Proponuję pomyśleć o proroku w oderwaniu od Jezusa z Nazaretu który prorokiem niewątpliwie był. Moim zdaniem prorok to każda taka osoba która przekracza granice dostępnej i uznanej powszechnie wiedzy. Istnieją cztery nauki podstawowe: matematyka, fizyka, filologia i filozofia. Każda z nich posiada swoje cztery zakresy: mikro, mini, standard i max. Maksymalny osiągają w danej dziedzinie najwybitniejsi naukowcy, np. Kopernik, Einstein, a w dziedzinie filozofii, która jest najwyżej postawioną dziedziną ze wszystkich dziedzin np.Spinoza. Tylko jeden dotąd człowiek, ze wszystkich ludzi, został prawdziwym prorokiem. Tym prorokiem został Jezus z Nazaretu. Tylko Jemu, człowiekow bez wykształcenia, wyłącznie w oparciu o swoją świadomość i logikę, udało się przekroczyć maksymalny zakres wiedzy. Dlatego między innymi nauczał w świątyni "uczonych w piśmie", którzy Jego nauki nie zrozumieli.Jednym zdaniem: Prorok, to osoba, która, niekoniecznie będąc naukowcem przekracza maksymalny zakres wiedzy dostępny ludzkości w danym momencie trwania Ludzkości.
Jezus z Nazaretu odkrył Ludzkości fenomen trócy, nazwanej przez Jego wyznawców świętą: trzy osoby boskie w jednej postaci.To nic innego, tylko żółtko, białko i skorupka w jednej postaci - Jajka. Wiecie teraz dlaczego na wielkanoc święci się właśnie jajka? Na pamiątkę Trójcy Swiętej.

PW
»więcej

^
Post dodany: |18 Lut 2009|, 2009 16:38
" "

Gwahyr napisał/a
Chciałbym przypomnieć, że Jezus wcale nie mówił absolutnie klarownie, a co lepsza
innym etapie wtajemniczenia. Bo to głębokie sprawy.

jak kazanie na górze Jezusa nie jest wypowiedziane klarownie i prosto to szkoda słów, a to tylko przykład

Gwahyr napisał/a
siązka jak być prowadzonym przez Ducha świętego autor Kenneth E. Hagin ceniony na całym świecie, a ta ksiązka to bestseller.
Co wiecej zostało wizięte to z Biblii, lecz nie mam czasu aby przepisać 3 strony, a wiec uściśliłem

typowa tyrania autorytetu... stwierdzenie typu cos jest naukowo udowodnione, w ogóle tego nie rozumiem ale tak jest.
Gwahyr napisał/a
Jezus ogólnie nie mówił wcale o darach Ducha:). To apostołowie w listach o tym pisali i dzieje apostolskie to opisują, Jezus jedynie zapowiadał Ducha Świętego.
Zapraszam do głębokiego zapoznawania sie z NT.

Osobiście uważam że z ego co piszesz to znam nieco lepiej Pismo Swięte od Ciebie

Gwahyr napisał/a
No tak Generacja.T 600 misjonarzy w sam okres lata nic nie robi według Ciebie, misje w Afryce dzięki którym dziej ą się niesłychane rzeczy, poszerzanie królestwa niebieskiego, nowe chrześcijańskie kościoły. Radze zapoznać się z faktami.

masz racje stwierdzenie nic... było przesadzone. Powinno być użyte PRAWIE NIC. Nie zapominaj o drogi mądralo, że tym rozpowszechnianiem dobrej nowiny o królestwie powinien zajmować się każdy naśladowca Chrystusa, a nie tylko wybrani księża i misjonarz. Wedza Biblijna jest nieprawdopodobnie niska w społeczeństwie więc nie pisz mi o Afryce w której księża w 1994 podburzali do mordów
http://www.rumburak.friko...luda/ruanda.php
lecz zwróćmy uwagę na fatalnie wyglądające lekcje religii w szkołach, na chamstwo i przemoc panoszące się po ulicach. Tu jest cel głoszenia dobrej nowiny

Gwahyr napisał/a
Zapraszam do zapoznania się z kościołami charyzmatycznymi oraz Biblią wtedy osądzac.
Bo ja osobiscie znam proroków i sam dostawałem proroctwa.

Z jakimi Kościołami konkretnie to raz
W jaki sposób otrzymywałeś proroctwa(2)?
bo to co uważasz za proroctwo mozna nazwac po prostu znakiem, drogowskazem, weną, kierownictwem, ale moim zdaniem całkowicie NIE proroctwem!
Bo jeżeli tak to może powinieneś nam wszystkim objawić jakiś nowy fragment najnowszego testamentu
Gwahyr napisał/a
Jedynie przeszkadza mi twój osąd, ponieważ wynika on z braku zapoznania się z faktami.

w moim poprzednim wpisie napisałem Ci żebyś mi owe fakty (o ile takie znasz) przedstawił. Moje argumenty całkowicie zniwelowałeś a sam oprócz mantry z której wynika iz na niczym się nie znam nic do dyskusji nie wniosłeś
1Tym 1,7
pozdrawiam i czekam na jakieś KONKRETY

@ filemon
filemon napisał/a
Jezus z Nazaretu odkrył Ludzkości fenomen trócy, nazwanej przez Jego wyznawców świętą: trzy osoby boskie w jednej postaci.To nic innego, tylko żółtko, białko i skorupka w jednej postaci - Jajka. Wiecie teraz dlaczego na wielkanoc święci się właśnie jajka? Na pamiątkę Trójcy Swiętej.

jak w świetle nauce o 3cy omówisz mi następujący werset
1tym 2,5
skoro Jezus jest Bogiem to daczego się modlil do Boga?
skoro Jezus jest Bogiem to dlacego w trakcie śmierci krzyczał "Boże mój, Boże, czemuś mnie opuścił"
skoro Jezus jest bogiem, to dlaczego mówił wielokrotnie iż jest mniejszy od swojego Ojca i że do Niego idzie?
Skoro Jezus był pierworodnym wszystkiego stworzenia to chyba jednak ktoś go musiał stworzyć
No i najważniejsze, dlaczego Jezus umarł za grzechy skoro jest Bogiem... warto zastanowić się nad 5tym rozdziałem listu do Rzymian

^
Skocz do: