Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bo¿ys³awa, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zag³ada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzieñ bez Papierosa
Nowe publikacje
Proxima - nowy biuletyn dla mi³o¶ników astronomii
Dodano:
|26 Lip 2010|, 2010 00:17
|
|
|
Ukaza³ siê pierwszy numer nowego bezp³atnego pisma dla mi³o¶ników astronomii "Proxima". Jest to biuletyn informacyjny dla obserwatorów gwiazd zmiennych, wydawany tylko w wersji elektronicznej, jako 32-stronicowy plik PDF. Wydawc± biuletynu jest Astronomica.pl.
W numerze znajduj± siê informacje o trwaj±cym zaæmieniu Epsilon Aurigae, superwybuchu QZ Vir i wzrastaj±cej aktywno¶ci S³oñca. Jest te¿ kalendarium z maksimami jasno¶ci ja¶niejszych miryd na II pó³rocze 2010 r. oraz opis gwiazd nowych i supernowych, które wybuch³y w pierwszym pó³roczu tego roku.
W biuletynie przedstawiono tak¿e obserwacje gwiazd zmiennych prowadzone przez polskich mi³o¶ników astronomii, a tak¿e kilka ciekawostek spoza tematu gwiazd zmiennych, m.in. zdjêcia komet.
"Biuletyn +Proxima+ jest kierowany przede wszystkim do obserwatorów i mi³o¶ników gwiazd zmiennych. Najbli¿sza S³oñcu gwiazda to Proxima Centauri. Jest ona równie¿ gwiazd± rozb³yskow±, czyli gwiazd± zmienn± typu UV Ceti. Ponadto s³owo +proxima+ po ³acinie oznacza +najbli¿sza+, a gwiazdy zmienne s± nam najbli¿sze. Ten uk³ad skojarzeñ przyczyni³ siê do takiego wyboru tytu³u biuletynu" - t³umaczy Krzysztof Kida, który jest redaktorem pisma.
Informacje o czasopi¶mie oraz kolejne jego numery mo¿na znale¼æ pod adresem: www.astronomica.pl/proxima.html. CZA
PAP - Nauka w Polsce
agt/kap/
Czy wiesz ¿e...?
wersja BETA
Fizyka gwiazd - dzia³ astronomii zajmuj±cy siê badaniem gwiazd. Wyja¶nia, jak gwiazdy s± zbudowane i dlaczego ¶wiec±, jak siê rodz±, ¿yj± i umieraj±.
pe³ny tekst
Modu³ "Czy wiesz ¿e...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojêcia wygenerowane w obrêbie tego modu³u pochodz± z Wikipedii i udostêpniane s± na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z mo¿liwo¶ci± obowi±zywania dodatkowych ograniczeñ.
Dostêp do pe³nej wersji ka¿dego has³a (oraz dok³adnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) mo¿liwy jest po klikniêciu w odno¶nik opisany jako "pe³ny tekst".
|
|
|
^ |
|
 |
|
Komentarze: brak |
|