• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Bociany czarne odlatują do Afryki

    23.09.2011. 00:19
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Do końca września będą trwały odloty bocianów czarnych do miejsc zimowania w Afryce. Ich trasa przelotu biegnie m.in. przez Podkarpacie - poinformował ornitolog Marian Stój. 


    "Odloty rozpoczęły się w drugiej dekadzie września. Bociany czarne lecą w mniejszych stadach niż bociany białe. Wędrują do północnej i północno-wschodniej Afryki" - powiedział Stój.

    Bociany czarne są mniejsze od swoich białych kuzynów. Gniazdują w pobliżu rzek, potoków i stawów. Żywią się głównie rybami.

    "Mimo że odlatują miesiąc później niż bociany białe, do Polski wrócą nieco wcześniej od nich. W swoich gniazdach będą już w drugiej połowie marca" - zaznaczył przyrodnik.

    Bociany czarne mają czarne grzbiety, skrzydła, głowy i szyje, białe brzuchy oraz czerwone nogi i dziób. Są bardzo płochliwe. Występują znacznie rzadziej niż bociany białe, np. w Beskidzie Niskim gniazduje 30-40 par tych ptaków, a w Polsce żyje ponad 1000 par.

    PAP - Nauka w Polsce

    kyc/ hes/ agt/bsz



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Pingwin grubodzioby, skocz grubodzioby (Eudyptes pachyrhynchus) – gatunek dużego ptaka z rodziny pingwinów, z jaskrawo ubarwionym dziobem i brwią. Wierzch ciała i głowa błyszcząco czarne, na policzkach widoczne drobne białe kreski, spód biały. Pod spodem skrzydła białe, czarne obrzeżenie. Dziób czerwony; tęczówki czarne. Długa, szeroka brew z żółtych, nitkowanych piór przechodząca w czubek. Jednoróg (Oreophasis derbianus) – gatunek dużego (około 85 cm długości) ptaka z rodziny czubaczy (Cracidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Oreophasis. Ma czarne upierzenie z nogami czerwonymi, białe tęczówki, żółty dziób i czerwony „róg” na czubku głowy. Piersi i górna część brzucha są białe, a długie pióra ogona czarne z białym paskiem. Obie płcie są podobne. Młode są ciemniejsze i mają mniejszy „róg” oraz brązowy ogon i skrzydła. Wyraj, Raj, Irij – według wierzeń słowiańskich bajeczna kraina, do której na zimę odlatują ptaki i z której przychodzi wiosna, a także (w folklorze) z której przybywają bociany niosące dzieci.

    Wygląd: rozpiętość skrzydeł dochodzi do 12,4 cm. Przednie skrzydła ciemno brązowe z cienkimi białymi paskami. Tylne skrzydła różowo-łososiowe z czarnymi pręgami. Odwłok fioletowy w czarne pasy. Czułki białe. Wydartowo – wieś w Polsce położona w województwie wielkopolskim, w powiecie gnieźnieńskim, w gminie Trzemeszno. W Wydartowie, znajduje się zabytkowa kuźnia w dobrym stanie z XIX wieku. Od wielu już lat na nieczynnym kominie kuźni gniazdują bociany.

    Kaskady Rodła – zespół ok. 25 naturalnych wodospadów i progów rzecznych na Białej Wisełce, w dzielnicy miasta Wisła (Wisła Czarne), na północno-zachodnich stokach Baraniej Góry w Beskidzie Śląskim. Zmrocznik wilczomleczek (Hyles euphorbiae syn. Celerio euphorbiae) - owad z rzędu motyli. Skrzydła o rozpiętości 64-72 mm, od spodu różowe, z wierzchu, przednie beżowoszare, często z oliwkowym lub różowym odcieniem. Rysunek brunatno-oliwkowy. Smuga kostalna mająca formę trzech, zwężających się w kierunku wierzchołka plam. Tylne skrzydła przy nasadzie w zewnętrznej części czarne, w środkowej części ceglaste, z jasnoróżowym obrzeżeniem. Czułki z wierzchu białe. Odwłok oliwkowo-brunatny. Na bokach dwóch pierwszych segmentów odwłoka poprzeczne, czarne i białe paski, na pozostałych segmentach wąskie, białe paski.

    Gnilec – rzeka mająca swoje źródło niedaleko wsi Biała, biegnąca w kierunku południowym w Dolinie Gwdy poprzez Jezioro Drzonowskie, skąd biegnie dalej aż do przemieść Czarnego, gdzie uchodzi do Czernicy. Dzięcioł łąkowy (Colaptes campestris) – gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych (Picidae). Długość ciała 29 cm. Duży dzięcioł o czarnym ciemieniu i potylicy. Z wierzchu ciemny, jaśniej prążkowany; kuper białawy. Wokół czarnych oczu biała obrączka. Złotożółta barwa pokryw usznych rozciąga się aż na pierś. Widoczny ciemny wąs, gardło białe lub czarne (zależy od podgatunku). Spód ciała biały z równomiernymi czarnymi prążkami. Żywi się mrówkami, które zbiera z ziemi. Często widywany w stadach. Gniazda buduje w uschniętych drzewach, norach ziemnych lub kopcach termitów.

    Żakiet, zwany również "jaskółką" - oficjalny, elegancki, męski strój dzienny. Nie należy mylić go z frakiem. Składa się z szaro-czarnej marynarki o długich połach, sięgających kolan z tyłu, oraz sztuczkowych spodni. W zależności od okazji pod marynarką nosi się jasnoszarą lub czarną kamizelkę. Do tego biała koszula, popielaty lub czarnoszary krawat, gładkie, czarne buty (nie lakierki). Czarne lub czarnoszare skarpetki i biała chusteczka batystowa w kieszonce.

    Kureczka karolińska (Porzana carolina) – gatunek ptaka z rodziny chruścieli (Rallidae) żyjący na otwartych mokradłach. Długość ciała 21-26 cm. Wierzch głowy oliwkowobrązowy. Na skrzydłach i grzbiecie czarne plamy. Maska czarna; policzki, przód szyi oraz górna część piersi szare. Brzuch biały. Boki biało i brązowo prążkowane. Pokrywy podogonowe białe. Dziób żółty, krótki. Kiedy chodzi podryguje krótkim ogonem. Hałaśliwa o zmroku.

    Wojownik filipiński (Nisaetus philippensis) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Jego grzbiet i głowa mają barwę ciemnobrązową. Posiada długi czub, osiągający długość do 8 cm, składający się z 4-5 piór. Szyja jest biała z czarnymi smugami, brzuch rudy z czarnymi elementami, uda biało-czarne, oczy i nogi jasnożółte. Woskówka i haczykowaty dziób mają barwę ciemnoszarą. Na lotkach pierwszorzędowych znajduje się 8-9, a na lotkach drugorzędowych - 7-8 czarnych pasów. Osobniki tego gatunku osiągają długość 50-63 cm, a rozpiętość ich skrzydeł wynosi 105-125 cm. Ich waga waha się od 1,1 do 1,2 kg. Młode posiadają białą głowę, klatkę piersiową i brzuch oraz brązowy grzbiet i skrzydła. Bocian czarnodzioby (Ciconia boyciana) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny bocianowatych (Ciconiidae), zamieszkujący wschodnią Azję. Jest bliskim krewnym europejskiego bociana białego, przez wiele lat uważano go za podgatunek bociana białego (używana wówczas nazwa systematyczna brzmiała C. ciconia boyciana). Od bociana białego różni się czarnym dziobem i czerwoną obwódką wokół oka. Obie płcie wyglądają podobnie, samica jest nieco mniejsza od samca. Historycznie bocian czarnodzioby występował w Japonii, Korei, Chinach i na dalekim wschodzie Rosji, ale obecnie populacje w Południowej Korei i Japonii wyginęły z powodu polowań i dewastacji jego siedlisk. Japończycy starając się odbudować gatunek dokonywali reprodukcji wykorzystując do tego bociany z Rosji. W 2007 roku program osiągnął sukces - po 43 latach przerwy na wolności wykluł się bocian czarnodzioby.

    Plisa (biał. Плиса) – rzeka o długości 64 km w środkowej Białorusi, dopływ Berezyny (zlewisko Morza Czarnego).

    Dodano: 23.09.2011. 00:19  


    Najnowsze