• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Coraz więcej nietoperzy na Suwalszczyźnie

    16.03.2011. 19:33
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl


    Pracownicy Suwalskiego Parku Krajobrazowego (Podlaskie) zakończyli liczenie nietoperzy, które kończą zimowanie na Suwalszczyźnie. Przez ostatnich kilka lat liczba nietoperzy wzrosła tam kilkakrotnie.


    Jak poinformowała PAP dyrektor Suwalskiego Parku Krajobrazowego(SPK) Teresa Świerubska, pracownicy parku doliczyli się 131 nietoperzy, które hibernują na Suwalszczyźnie. Dodała, że są to cztery gatunki: gacek brunatny, mopek, nocek rudy i mroczek pozłocisty. Najwięcej było nocków rudych. Rzadkim natomiast gatunkiem jest mopek. Liczba nietoperzy na Suwalszczyźnie od 2007 roku wzrosła kilkakrotnie. Wówczas było ich 37 osobników.

    ,,W tym roku liczenie było trudne z powodu warunków atmosferycznych. Dostęp do piwniczek był utrudniony, były one zasypane śniegiem a drzwiczki poprzymarzane" - powiedziała Świerubska.

    SPK od kilku lat prowadzi badania nad nietoperzami przebywającymi na Suwalszczyźnie. Celem jest zachowanie zagrożonego gatunku.

    Suwalski Park Krajobrazowy i Stowarzyszenie Miłośników Suwalskiego Parku Krajobrazowego "Kraina Hańczy" wyremontowało kilkanaście piwniczek, gdzie nietoperze zimują oraz rozwiesiło 50 budek, gdzie ssaki te przebywają latem.

    Na terenie SPK występują nietoperze również takich gatunków jak nocek łydkowłosy, karlik większy, borowiec wielki, nocek Brandta, mroczek późny. Część z nich bytuje u nas tylko latem. Przed zimą odlatują. W okolicach Jeleniewa koło Suwałk latem przylatuje i osiedla się kolonia ok. pięciuset osobników nocka łydkowłosego. To jedna z dwóch kolonii tego rzadko spotykanego w Polsce nietoperza.

    W naszym kraju występują 22 gatunki nietoperzy. Wszystkie nietoperze są w Polsce objęte ochroną prawną. Nietoperze żyją czasem nawet ponad 30 lat. Europejskie nietoperze nie atakują ludzi. BUR

    PAP - Nauka w Polsce

    abe/bsz



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)

    Nocek ostrouchy, nocek ostrouszny – gatunek ssaka z rzędu nietoperzy z rodziny mroczkowatych. W krajowej literaturze nazwa ta przypisana była tradycyjnie do taksonu Myotis blythii, do którego należały dwa podgatunki - Myotis blythii blythii oraz Myotis blythii oxygnathus. Wszystkie europejskie osobniki nocka ostrousznego zaliczano do tego drugiego podgatunku. Obecnie uważa się je za dwa odrębne gatunki - Myotis blythii (występujący w Azji Środkowej) oraz Myotis oxygnathus (występujący m.in. w Europie i na Bliskim Wschodzie, do niego należałoby zaliczyć również osobniki stwierdzone dotychczas w Polsce). Stąd obecnie nazwę "nocek ostrouszny" łączy się w krajowej literaturze z naukową nazwą Myotis oxygnathus

    Nocek ostrouchy, nocek ostrouszny – gatunek ssaka z rzędu nietoperzy z rodziny mroczkowatych. W krajowej literaturze nazwa ta przypisana była tradycyjnie do taksonu Myotis blythii, do którego należały dwa podgatunki - Myotis blythii blythii oraz Myotis blythii oxygnathus. Wszystkie europejskie osobniki nocka ostrousznego zaliczano do tego drugiego podgatunku. Obecnie uważa się je za dwa odrębne gatunki - Myotis blythii (występujący w Azji Środkowej) oraz Myotis oxygnathus (występujący m.in. w Europie i na Bliskim Wschodzie, do niego należałoby zaliczyć również osobniki stwierdzone dotychczas w Polsce). Stąd obecnie nazwę "nocek ostrouszny" łączy się w krajowej literaturze z naukową nazwą Myotis oxygnathus

    Nocek ostrouchy, nocek ostrouszny – gatunek ssaka z rzędu nietoperzy z rodziny mroczkowatych. W krajowej literaturze nazwa ta przypisana była tradycyjnie do taksonu Myotis blythii, do którego należały dwa podgatunki - Myotis blythii blythii oraz Myotis blythii oxygnathus. Wszystkie europejskie osobniki nocka ostrousznego zaliczano do tego drugiego podgatunku. Obecnie uważa się je za dwa odrębne gatunki - Myotis blythii (występujący w Azji Środkowej) oraz Myotis oxygnathus (występujący m.in. w Europie i na Bliskim Wschodzie, do niego należałoby zaliczyć również osobniki stwierdzone dotychczas w Polsce). Stąd obecnie nazwę "nocek ostrouszny" łączy się w krajowej literaturze z naukową nazwą Myotis oxygnathus

    Nocek ostrouchy, nocek ostrouszny – gatunek ssaka z rzędu nietoperzy z rodziny mroczkowatych. W krajowej literaturze nazwa ta przypisana była tradycyjnie do taksonu Myotis blythii, do którego należały dwa podgatunki - Myotis blythii blythii oraz Myotis blythii oxygnathus. Wszystkie europejskie osobniki nocka ostrousznego zaliczano do tego drugiego podgatunku. Obecnie uważa się je za dwa odrębne gatunki - Myotis blythii (występujący w Azji Środkowej) oraz Myotis oxygnathus (występujący m.in. w Europie i na Bliskim Wschodzie, do niego należałoby zaliczyć również osobniki stwierdzone dotychczas w Polsce). Stąd obecnie nazwę "nocek ostrouszny" łączy się w krajowej literaturze z naukową nazwą Myotis oxygnathus

    Ssaki Borów Niemodlińskich – obszar Borów Niemodlińskich zamieszkany jest przez typowy dla Niżu Śląskiego zespół zwierzęcy. Na terenie Obszaru Chronionego Krajobrazu Borów Niemodlińskich stwierdzono występowanie, co najmniej 25 gatunków ssaków podlegających ochronie. W faunie tej grupy zwraca uwagę silna reprezentacja nietoperzy obserwowanych na Obszarze Chronionego Krajobrazu Borów Niemodlińskich. Zarejestrowano tu 11 ich gatunków – na ogólną liczbę 25 gatunków stwierdzonych dotąd w Polsce. Wszystkie niemal nietoperze Borów Niemodlińskich to gatunki związane z ekosystemami lasów i wód, są pośród nich gatunki uznawane za rzadkie i wymierające w Polsce: nocek Bechsteina oraz nocek łydkowłosy.

    Nocek Bechsteina (Myotis bechsteinii) – gatunek ssaka z rzędu nietoperzy z licznie reprezentowanej w Polsce w gatunki rodziny mroczkowatych.

    Nocek Bechsteina (Myotis bechsteinii) – gatunek ssaka z rzędu nietoperzy z licznie reprezentowanej w Polsce w gatunki rodziny mroczkowatych.

    Dodano: 16.03.2011. 19:33  


    Najnowsze