• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Innowacyjna technologia na rzecz świeższej i lepszej żywności

    31.08.2009. 15:11
    opublikowane przez: Maksymilian Gajda

    Konsumenci chcą świeżej i bezpiecznej żywności wysokiej jakości. Ale w jaki sposób producenci mają stale spełniać te wymogi? Naukowcy z Niemiec opracowali nowy system oparty na technologii czujników metal-tlenek, dzięki której można sprawdzać jakość i bezpieczeństwo żywności w szybki i jednocześnie niedrogi oraz niezawodny sposób.

    Naukowcy z Instytutu Biologii Molekularnej i Ekologii Stosowanej im. Fraunhofera (IME) oraz Instytutu Fizycznych Technik Pomiarowych im. Fraunhofera (IPM) powiedzieli, że ich innowacyjny system sprawdza gazy emitowane z żywności na miejscu, a nie w laboratorium. System może wykonać to, czego nie może test laboratoryjny: sprawdzić szybko i tanio. Mierzy lotne składniki, aby ustalić czy owoce i warzywa są dojrzałe i kiedy można je wysłać do supermarketu, w którym konsumenci mogą je kupić.

    Dr Mark BĂźcking, dyrektor Działu ds. Analizy Środowiska i Żywności w IME, wyjaśnia, że system łączy kilka technologii. Czujniki metal-tlenek, najlepiej znane chyba z zastosowań w samochodach (w których na przykład mogą zamykać otwory wentylacyjne, kiedy samochód jedzie przez tunel) stanowią podstawę systemu.

    "Naukowcy z IPM rozwinęli bardziej technologię tych czujników"- mówi dr BĂźcking. Gaz, zanim dotrze do czujników, przechodzi przez kolumnę separacyjną, gdzie niepotrzebne substancje są odfiltrowywane. "Jeżeli gaz przepłynie nad czujnikiem w temperaturze 300-400°C to spali się w punkcie styczności" - dodaje. "Późniejsza wymiana elektronów zmienia przewodność elektryczną."

    Opracowano prototyp sprzętu analitycznego, a pierwsze testy okazały się obiecujące. Dr BĂźcking przypuszcza, że cena sprzętu może sięgnąć czterocyfrowej liczby w euro. Koszt ten może być jednak do przyjęcia dla dużych dostawców. Podczas gdy wszechstronna czułość systemu okazała się porównywalna do parametrów tradycyjnego sprzętu wykorzystywanego obecnie w laboratoriach badających żywność, będzie on działać znacznie szybciej, skutecznie obniżając koszty. Naukowcy starają się również zoptymalizować system i dostosować go do konkretnych zadań.

    W ramach innych prac zespół sprawdza, czy sprzęt można by również wykorzystywać do testowania świń przed osiągnięciem dojrzałości seksualnej, zanim zaczną wytwarzać niepożądane substancje zapachowe.

    Pomimo faktu, że w przypadku większości świń ubój ma miejsce przed osiągnięciem przez nie dojrzałości seksualnej, istnieje ryzyko, że niektóre knury mogą przedwcześnie wytwarzać substancje zapachowe. Z tego względu wszystkie knury są kastrowane kiedy są jeszcze prosięciem. Nowy system mógłby wyeliminować kastrację prosiąt - operacja może okazać się zbędna, jeżeli wieprzowina jest rutynowo testowana przed zapakowaniem i wysłaniem do sklepu.

    Jak twierdzą naukowcy, hormony i niektóre substancje zapachowe wytwarzane przez samców świń odgrywają ważną rolę w reprodukcji. Niemniej to co jest atrakcyjne dla samic świń niekoniecznie sprawdza się w przypadku ludzi.

    Źródło: CORDIS

    Więcej informacji:

    Fraunhofer IME:
    http://www.ime.fraunhofer.de/

    Fraunhofer IPM:
    http://www.ipm.fraunhofer.de/

    Źródło danych: Fraunhofer-Gesellschaft
    Referencje dokumentu: Na podstawie informacji uzyskanych od Fraunhofer Gesellschaft

    Czy wiesz że...? (wersja beta)

    Dodano: 31.08.2009. 15:11  


    Najnowsze