• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Na ile ekologiczna jest twoja kawa?

    12.05.2011. 17:17
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Europejscy naukowcy ustalili, że sam tylko wybór kawy jest głównym czynnikiem determinującym, na ile przyjazna dla środowiska jest nasza poranna filiżanka. Podczas gdy niektórzy zapewniają, że ich ekspres czy kapsułki, z których korzystają spełniają standardy ekologiczne, tak naprawdę dla ekologiczności filiżanki kawy kluczowe znaczenie mają ziarna.

    Zespół ze Szwajcarskich Federalnych Laboratoriów Testowania i Badania Materiałów (EMPA) w Szwajcarii zbadał rozmaite systemy kapsułek, w pełni automatyczne ekspresy oraz techniki zaparzania z użyciem filtra i zaparzanie kawy rozpuszczalnej. Zebrawszy wszystkie te informacje w analizę cyklu życia, naukowcy podsumowali, że niezależnie od sposobu zaparzania to właśnie sama kawa przesądza o różnicy.

    "Świadomy wybór kawy jest w każdym przypadku najlepszą opcją dla środowiska" - mówi Roland Hischier, ekspert ds. eko-równowagi EMPA.

    W ostatnich latach systemy zaparzania kawy z użyciem kapsułek zyskały na popularności ze względu na swoją praktyczność i wygodę. Niemniej pozostaje pytanie o to, czy te systemy są korzystne dla środowiska. W toku badań zważono różne kapsułki i zidentyfikowano główne składniki ich zawartości.

    Zanotowano dane podawane w materiałach informacyjnych na temat zużycia materiałów i energii w czasie wytwarzania tego produktu. Uwzględniono również dane z literatury tematu dotyczące kawy filtrowanej i rozpuszczalnej. Jednym z takich opracowań był brazylijski raport zawierający analizę 56 plantacji kawy.

    Zważywszy, że nie wiadomo, jaki typ kawy zawierają poszczególne kapsułki, wzięto pod uwagę nie tylko średnie, ale również skrajne wartości podane w brazylijskim raporcie. W ten sposób można wykazać wpływ każdego typu kawy, a co za tym idzie skutki metod uprawy, na ogólną równowagę ekologiczną procedury zaparzania kawy.

    Zespół odkrył, że szkody wyrządzane środowisku w czasie hodowli upraw kawy są największym, pojedynczym czynnikiem wpływającym na przyjazność tego produktu dla środowiska. Dane środowiskowe dotyczące kawy różnią się znacznie w zależności od ilości pracy wykonywanej na plantacji oraz ewentualnego zastosowania nawozów, pestycydów i oleju napędowego do traktorów. Zespół stwierdził, że w niektórych przypadkach sama uprawa kawy stanowi około 70% szkód w środowisku wyrządzanych przez pojedynczą filiżankę.

    Analiza typów opakowań kapsułek kawy pokazała, że kapsułki aluminiowe są najbardziej przyjazne dla środowiska, ale tylko kiedy są poddawane recyklingowi.

    W przypadku ekspresów całkowicie automatycznych, kiedy wykorzystywana jest maksymalna średnia ilość kawy, oddziaływanie środowiskowe jest nawet poważniejsze niż w przypadku systemów kapsułek z pierwszych miejsc listy. Z uwagi na fakt, że kapsułki różnego typu zawierają różną ilość kawy - od sześciu do dziewięciu gramów - lista rankingowa w raporcie nieznacznie się różniła od listy klasyfikującej puste kapsułki. Zatem kapsułki zawierające dużo kawy są gorsze dla planety.

    Roland Hischier radzi tym, którzy chcą cieszyć się aromatycznym napojem, a przy tym zrobić coś dla środowiska, by wybierać kawy oznaczone etykietą ekologiczną. Dodaje również, że chociaż klasyczny ekspres do kawy espresso czy dzbanek do parzenia kawy nie zostały objęte badaniami, to nadają się równie dobrze i są łagodne dla środowiska, o ile ta sama ilość kawy jest wykorzystywana na filiżankę, co w przypadku kawy zaparzanej z użyciem filtra, i o ile wypijana jest cała kawa - co nie powinno sprawić problemu prawdziwemu smakoszowi kawy.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)

    Kawa bezkofeinowa – specjalna odmiana kawy, pozbawiona kofeiny jeszcze na etapie segregacji ziaren za pomocą różnych metod chemicznych. Istnieje również sposób na usuwanie kofeiny z kawy za pomocą dwutlenku węgla, dzięki czemu możliwa jest produkcja kawy z certyfikatem ekologicznym. Kawa bezkofeinowa jest stworzona pod kątem osób, które powinny unikać kofeiny. Większość kaw bezkofeinowych smakuje dokładnie tak samo, jak ich odpowiedniki zawierające kofeinę. Produkowana jest zarówno mielona, jak i rozpuszczalna odmiana kawy bezkofeinowej.

    Ristretto – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, podobnie jak espresso, ale używając dwa razy mniejszej ilości wody (15ml).

    Java – rodzaj kawy produkowany na wyspie Jawa. Słowo to jest też slangowym określeniem kawy w Stanach Zjednoczonych. W Indonezji zwrot "Kopi Java" nie oznacza kawy jako takiej, a rodzaj mocnej, czarnej i bardzo słodkiej kawy podawanej z mielonymi ziarnami. Kawa została sprowadzona na Jawę przez Holendrów w XVII w. Pierwotnie była to kawa gatunku Arabica, ale po pladze w 1880 została zastąpiona najpierw odmianą Liberica, a potem Robusta. Obecnie określenia Java używa się tylko w stosunku do niektórych odmian produkowanych na wyspie.

    Inka - nazwa handlowa polskiej kawy zbożowej produkowanej od 1971 roku w Skawinie. Technologia produkcji została opracowana przez polskich naukowców. Obecnie producentem kawy Inka jest firma Grana.

    Fika – szwedzki obyczaj mający charakter instytucji społecznej. Oznacza przerwę w pracy lub innej działalności w celu wypicia kawy lub innego napoju z przekąskami w towarzystwie znajomych, przyjaciół lub rodziny. Ta tradycja ma wielkie znaczenie dla Szwedów, bowiem Szwecja jest jednym z największych konsumentów kawy na świecie.

    Inka - nazwa handlowa polskiej kawy zbożowej produkowanej od 1971 roku w Skawinie. Technologia produkcji została opracowana przez polskich naukowców. Obecnie producentem kawy Inka jest firma Grana.

    Espresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25-30 ml gorącej (ok. 88 - 92 °C) wody pod ciśnieniem 9 - 10 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.

    Dodano: 12.05.2011. 17:17  


    Najnowsze