• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Na Mazurach lato z komarami

    07.06.2011. 11:47
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Na Warmii i Mazurach jest w tym roku wyjątkowo dużo komarów. Ekolog z olsztyńskiego uniwersytetu prof. Zbigniew Endler pociesza, że za to much jest coraz mniej. Odstraszać komary w prosty sposób można za pomocą czosnku lub cytryny.



    "Lato się nie zaczęło, a my już tu wszyscy się drapiemy. Gryzą okropnie" - powiedział PAP zapytany o komary dyżurny mazurskiego WOPR w Giżycku Karol Dylewski. Na komary narzekają też działkowicze i amatorzy wieczornego grillowania - owady nie dają spokojnie pracować ani biesiadować.

    Zdaniem prof. Endlera, ekologa z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, winne temu, że komarów jest tak dużo, są płazy i nietoperze. "Płazy zjadają larwy komarów. Niestety, z moich szacunków wynika, że w ostatnich 15 latach populacja płazów zmalała o jakieś 40 proc. - to skutek tego, że coraz mniej jest oczek wodnych, gdzie płazy składają skrzek. Druga rzecz to zmiana upodobań kulinarnych płazów - często zamiast komarzych larw ropucha woli zjeść robaka" - powiedział PAP prof. Endler. Podkreślił, że jedna ropucha dziennie może zjeść 2-3 tys. larw komarów. Dla porównania, drozd przez cały dzień może zjeść ok. 1 tys. tych owadów.

    Komarami nie gardzą też nietoperze, ale także ich populacja - zdaniem Endlera - się zmniejsza. "A to z powodu braku siedlisk zimowych" - stwierdził ekolog.

    Zaznaczył jednak, że komary wcale nie muszą utrudniać życia i psuć odpoczynku nad jeziorami. Wystarczy, że będziemy wokół siebie rozsiewać zapachy, których te owady nie lubią. "Są takie dwa: czosnek i cytryna. Ale czosnek musi być nasz - polski, bo chiński nie ma w sobie substancji odstraszających komary, niestety nie działają też tabletki czosnkowe. Zdecydowanie przyjemniejsza jest cytryna: wystarczy pić herbatę z cytryną lub wodę z plastrem cytryny. Działają też świece o cytrynowym zapachu" - zapewnił PAP prof. Endler, który dodał, że radzi uważać z aerozolami odstraszającymi komary, bo te często uczulają.

    Na pocieszenie prof. Endler powiedział PAP, że choć komarów jest dużo, to mniej jest za to małych much domowych. "Wszystko przez to, że dezynfekuje się stajnie i obory, w których one się lęgną" - wyjaśnił. Zamiast drobnych much można teraz spotkać nieco większą, fioletowawą muchę zwaną "plujką" (nazwa bierze się stąd, że w locie wypluwa z siebie jaja - PAP). "Ta mucha żeruje na śmietnikach. Jeśli zakłady, które wywożą śmieci, nie dezynfekują kubłów czy kontenerów na śmieci, wówczas takie muchy są. Tam, gdzie śmietniki są utrzymywane w czystości, nie widać ich" - zaznaczył ekolog. JWO

    PAP - Nauka w Polsce

    hes/ woj/ bsz



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Owady krwiopijne, hematofagi, haematophaga - owady odżywiające się krwią, głównie kręgowców. Wśród owadów krwiopijnych są gatunki, które odżywiają się krwią we wszystkich stadiach rozwojowych (np. wszy, niektóre pluskwiaki różnoskrzydłe takie jak pluskwa domowa) lub tylko w stadium imago, np. pchły, meszki, samice komarów, kuczmanów, Tabanidae i innych muchówek. Krwią odżywiają się także inne owady, które same nie rozcinają skóry żywiciela, ale zlizują wypluwającą krew z ran, zrobionych np. przez bąki i ślepaki. Komarowate, komary (Culicidae) – występująca na całym świecie rodzina owadów (nadrodzina Culicoidea) z rzędu muchówek. Znanych jest ponad 40 rodzajów i ok. 3,5 tys. gatunków komarów. Dawniej do komarowatych zaliczano także jako podrodziny: Chaoborinae (obecnie rodzina Chaoboridae) i Dixinae (obecnie rodzina Dixidae). Komarów-Osada – wieś w Polsce położona w województwie lubelskim, w powiecie zamojskim, w gminie Komarów-Osada. W latach 1975−1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa zamojskiego. Miejscowość jest siedzibą gminy Komarów-Osada.

    Dezynsekcja – tępienie szkodliwych owadów (zwłaszcza pasożytniczych jak: muchy, komary, pchły, wszy i karaluchy), ich jaj i larw, ze względów sanitarnych i gospodarczych. W szerszym znaczeniu niszczenie stawonogów w ogóle. Tabbouleh (arab. تبولة, wymowa: "tabule"; ang. tabbouleh lub tabouleh) – odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i kuskusu z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowymi. Zamiast kuskus można użyć tej samej ilości ziarna bulgur. Potrawa ta jest elementem kuchni arabskiej, nazywana bywa też "sałatką libańską".

    Endokrynologia Polska – dwumiesięcznik Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego wydawany przez Wydawnictwo Via Medica. Redaktorem naczelnym jest prof. Beata Kos-Kudła. Zastępcami redaktora naczelnego są: prof. Ewa Sewerynek, prof. Marek Bolanowski, prof. Roman Junik oraz dr hab. Tomasz Bednarczuk. Chór im. prof. Wiktora Wawrzyczka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (znany też jako Wawrzyczki) – chór uczelniany założony w 1952 r. z inicjatywy prof. Wiktora Wawrzyczka w ramach Akademia Rolniczo-Techniczna (obecnie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski) w Olsztynie.

    Acta Angiologica – oficjalny kwartalnik Polskiego Towarzystwa Angiologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Chirurgii Naczyniowej wydawany przez Wydawnictwo Via Medica. Redaktorem naczelnym jest prof. Arkadiusz Jawień. Zastępcami redaktora naczelnego są: prof. Aldona Dembińska-Kieć, prof. Andrzej Dorobisz oraz prof. Małgorzata Szczerbo-Trojanowska. Bioterroryzm to rodzaj terroryzmu definiowany, jako bezprawne, nielegalne użycie czynników biologicznych wobec ludzi z zamiarem wymuszenia jakiegoś działania lub zastraszenia rządu, ludności cywilnej, lub jakiejkolwiek jej części, dla osiągnięcia celów osobistych, politycznych, społecznych lub religijnych. Czynnikiem rażenia są mikroorganizmy, bakterie, riketsje, grzyby, toksyny, produkowane przez niektóre mikroorganizmy, a także trucizny roślinne. Często, wyżej wymienione środki, są dodatkowo modyfikowane, aby stanowiły jeszcze większe zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi, zwierząt, a także roślin. Drobnoustroje chorobotwórcze mogą być przenoszone za pomocą pocisków rakietowych, bomb lotniczych, pojemników czy przesyłek listowych. Rozprzestrzenianiu się szkodliwych substancji sprzyjają także, wcześniej zarażeni, naturalni nosiciele –owady: pchły, kleszcze, pluskwy, wszy odzieżowe, muchy, komary. Mogą one przenosić drobnoustroje bezpośrednio na ludzi, wodę bądź żywność. . Bezobjawowi nosiciele danej choroby zakaźnej są w stanie łatwo przemieszczać się na duże odległości.


    4-Acetoksy-N,N-dietylotryptamina – substancja psychoaktywna o działaniu bardzo zbliżonym do psylocybiny, pochodna tryptaminy. Znana jest też pod nazwami etacetyna i etylocybina. 4-Aco-DET zostało wynalezione w laboratoriach Sandoz przez Alberta Hofmanna w 1958 roku. Jest mało trwałą molekułą i bardzo szybko ulega rozkładowi i utlenianiu na powietrzu. 4-Aco-DET zwykle zażywane jest doustnie, dawkowanie zawiera się w przedziale 5–25 mg. Efekty działania utrzymują się 4 do 6 godzin. 4-Aco-DET może też być palone, działa wtedy dużo krócej i dużo szybciej pojawiają się pierwsze efekty. Substancja ta nie jest kontrolowana w UE i Polsce.

    Dodano: 07.06.2011. 11:47  


    Najnowsze