• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Naukowcy ustalili gen pigmentacji czerwonej pomarańczy

    11.04.2012. 16:37
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Naukowcy z Chin, Wlk. Brytanii i Włoch odkryli gen odpowiedzialny za pigmentację czerwonej pomarańczy oraz sposób jego regulacji. Wyniki, zaprezentowane w czasopiśmie The Plant Cell, mogą pomóc w doskonaleniu uprawy prozdrowotnych czerwonych pomarańczy i w wypracowaniu nowych rozwiązań dla pacjentów cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe, otyłość i cukrzycę. Badania uzyskały wsparcie z dwóch, finansowanych ze środków unijnych projektów: FLORA i ATHENA. Projekt FLORA (Flawonoidy i powiązane fenole na rzecz zdrowego życia poprzez doustne przyjmowanie zalecanych antyoksydantów) otrzymał 3,3 mln EUR z tematu "Jakość i bezpieczeństwo żywności" Szóstego Programu Ramowego (6PR) UE. Projekt ATHENA (Bioaktywne antocyjany i polifenole na rzecz poprawy zdrowia poprzez postęp w odżywianiu) uzyskał wsparcie na kwotę niemal 3 mln EUR z tematu "Żywność, rolnictwo, rybołówstwo i biotechnologia" Siódmego Programu Ramowego (7PR) UE.

    Naukowcy pracujący pod kierunkiem Centrum im. Johna Innesa w Wlk. Brytanii twierdzą, że do rozwoju czerwonej pigmentacji pomarańcze potrzebują zazwyczaj okresu chłodu w czasie dojrzewania. Uprawiane są w wielu miejscach na świecie, ale najlepszym miejscem do ich niezawodnej hodowli są sycylijskie tereny okalające Etnę we Włoszech. Słoneczne dni i zimne noce, podobnie jak słoneczne dni i ciepłe noce, sprawiają, że warunki panujące w tym włoskim obszarze są idealne do uprawy pomarańczy.

    W toku swoich badań naukowcy nadali nazwę Ruby genowi, który - jak ustalili - odgrywa kluczową rolę w pigmentacji czerwonej pomarańczy.

    "Czerwone pomarańcze zawierają naturalnie występujące pigmenty łączone z poprawą stanu zdrowia sercowo-naczyniowego, kontrolą cukrzycy i zmniejszeniem otyłości" - stwierdziła profesor Cathie Martin z Centrum im. Johna Innesa w Norwich Research Park. "Pogłębienie naszej wiedzy na temat tej cechy przekłada się na stosunkowo bezpośrednie rozwiązania w zakresie niezawodnej uprawy czerwonych pomarańczy w cieplejszych klimatach, dzięki inżynierii genetycznej".

    Pigmenty to antocyjany - flawonoidy, które nadają owocom czerwony, purpurowy i niebieski kolor. W toku wcześniejszych badań, opartych na pracach poświęconych innym, bogatym w antocyjany produktom spożywczym, ustalono, że spożycie soku z czerwonych pomarańczy obniża stres oksydacyjny u chorych na cukrzycę, chroni DNA (kwas dezoksyrybonukleinowy) przed uszkodzeniem oksydacyjnym i w sposób ogólny może redukować czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego. Gen Ruby został wyizolowany z miąższu czerwonych i jasnych pomarańczy. Zespół odkrył, że jest regulowany przez ruchome elementy genetyczne, aktywowane przez stres zimna.

    "Nasze wyniki dają nikłą nadzieję na tradycyjną uprawę czy stworzenie nowych odmian czerwonych pomarańczy, wolnych od uzależnienia od zimna" - mówi profesor Martin. "Eksperymentujemy teraz z podłączaniem genu Ruby do swoistego promotora owoców, aby można go było indukować w inny sposób".

    Czerwone pomarańcze są pochodną słodkich pomarańczy - najpowszechniej uprawianego drzewka owocowego na świecie. W ramach najnowszych badań potwierdzono, że słodkie pomarańcze są hybrydą pomelo z Azji Południowo-Wschodniej i mandarynki.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Barwa pomarańczowa (pomarańcz, oranż) – kolor zaliczany do rodziny kolorów jaskrawych z palety barw podrzędnych. Powstaje po zmieszaniu dwóch podstawowych barw: czerwonej i żółtej. Nazwa koloru pomarańczowego wzięła się od nazwy owocu pomarańczy (franc. pomme orange – pomme – owoc, a orange – z arab. narandj). Pomarańcza – nazwa, jaką określa się niektóre gatunki roślin należące do rodzaju cytrus, zwykle o pomarańczowej skórce i włóknistym miąższu. Jest to nazwa tylko zwyczajowa, nie stanowi ona odrębnej jednostki taksonomicznej. Gatunki pomarańczy pochodzą z Chin i wschodniej Azji. Cytranga – mieszaniec roślin z rodzaju cytrus. Powstał w wyniku skrzyżowania pomarańczy słodkiej i pomarańczy trójlistkowej. W wyniku krzyżówki powstaje roślina odporna na mróz (do -10 °C), dająca owoce przypominające pomarańcze.

    Sok pomarańczowy – niesfermentowany sok owocowy otrzymany przez wyciśnięcie miąższu dojrzałych pomarańczy Citrus sinensis. Pomarańczowe niebo (ukr. Помаранчеве небо / Pomaranczewe nebo) — ukraiński film fabularny reżysera Oleksandra Kyrijenko – swobodna ekranizacja wydarzeń Pomarańczowej rewolucji.

    Pomarańczowa Alternatywa – pierwotnie grupa, a później ruch happeningowy z korzeniami we Wrocławiu, ale działający w paru miastach Polski głównie w latach 80., nawiązujący do tradycji holenderskich provosów i Partii Krasnoludków. Choć wiele z symboliki PA (kolor pomarańczowy, krasnoludki) zostało zapożyczone z ruchu Provo działającego w latach sześćdziesiątych, to większość badaczy tematu uznaje jednak Pomarańczową Alternatywę za ruch oryginalny i twórczy. Screwdriver (z ang.: śrubokręt) – popularny w Polsce koktajl alkoholowy, bazujący na niedrogich składnikach. Jego składnikami są wódka z sokiem pomarańczowym i lodem. Można dodawać likier pomarańczowy, aby kolor był intensywniejszy i skórkę pomarańczową dla ozdoby.


    Palmiarnia w Łazienkach Królewskich (Nowa Pomarańczarnia, Nowa Oranżeria) - znajduje się w Łazienkach Królewskich w południowej części ogrodu, przy alei zwanej Drogą Wilanowską lub Chińską. Została zbudowana w 1860r. według projektu Adama Adolfa Loeve i Józefa Orłowskiego, z powodu znacznego powiększenia się zbioru roślin cieplarnianych, dzięki nabyciu od Radziwiłłów z Nieborowa w 1855 roku wielkiej kolekcji drzew pomarańczowych. Odtąd dla odróżnienia od tej nowej, dawną Pomarańczarnię stanisławowską zaczęto nazywać „Starą” Pomarańczarnią. Palmiarnia w Łazienkach Królewskich (Nowa Pomarańczarnia, Nowa Oranżeria) – znajduje się w Łazienkach Królewskich w południowej części ogrodu, przy alei zwanej Drogą Wilanowską lub Chińską. Powstała w latach 1860-61 według projektu Adama Adolfa Loewe i Józefa Orłowskiego w wyniku znacznego powiększenia się zbioru roślin cieplarnianych, dzięki nabyciu od Radziwiłłów z Nieborowa w 1855 roku wielkiej kolekcji drzew pomarańczowych. Odtąd dla odróżnienia od tej nowej, dawną Pomarańczarnię stanisławowską zaczęto nazywać „Starą” Pomarańczarnią.

    Kalamondin (×Citrofortunella microcarpa) – sztucznie otrzymany mieszaniec kwaśnej mandarynki (Citrus reticulata) z kumkwatem japońskim (Fortunella japonica). Znany jest pod różnymi nazwami: kalamondynka, kwaśna pomarańcza, pomarańcza kalamondin, albo pomarańcza panamska. Na wyspach Pacyfiku nazywany jest calamansi. Wyhodowany został w południowo-wschodniej Azji.

    Harvey Wallbanger - klasyczny koktajl alkoholowy, sporządzany z wódki i soku pomarańczowego, z dodatkiem Galliano. Dekorowany plasterkiem pomarańczy, podawany z lodem. Odpowiedni przede wszystkim na lato.

    Pomarańcza gorzka (pomarańcza kwaśna) Citrus aurantium L.gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny rutowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.

    Dodano: 11.04.2012. 16:37  


    Najnowsze