• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Nowy gatunek drożdży odkryty w amazońskiej dżungli

    27.05.2009. 15:11
    opublikowane przez: Maksymilian Gajda

    W amazońskiej dżungli odkryto nowy gatunek drożdży o nazwie Candida carvajalis. Naukowcy z Instytutu Badań nad Żywnością w Wielkiej Brytanii oraz Pontificia Universidad Catolica del Ecuador opisali C. carvajalis w artykule, który ukazał się w internetowym wydaniu czasopisma FEMS Yeast Research.

    Od tysięcy lat drożdże są wykorzystywane do wypieków oraz fermentacji napojów alkoholowych. Na dzień dzisiejszy znanych jest około 1.500 gatunków drożdży, a najpopularniejszy z nich to Saccharomyces cerevisiae, wykorzystywany do wypieków i fermentacji. Nawet niewielkie różnice genetyczne w poszczególnych typach drożdży mogą mieć potężne znaczenie gospodarcze nie tylko w sektorze spożywczym, ale również biopaliwowym.

    Drożdże to teraz dobry interes ze względu na rosnące zapotrzebowanie na produkcję etanolu do biopaliw. W toku są badania nad sposobem, w jaki różne szczepy genetycznie zmodyfikowanych drożdży mogłyby zostać wykorzystane do produkcji etanolu. Dzięki temu zmniejszyłoby się zapotrzebowanie na grunty pod uprawy przeznaczone na biopaliwa. Wykorzystanie zbóż takich jak kukurydza do produkcji biopaliw budzi spore kontrowersje, ponieważ jest jedną z przyczyn wzrostu cen żywności, gdyż ziemia tradycyjnie przeznaczona pod uprawy żywności wykorzystywana jest w produkcji biopaliw.

    Ochrona i opisanie naszej kurczącej się różnorodności biologicznej stanowi kolejną kluczową kwestię. Dr Steve James z Instytutu Badań nad Żywnością podkreśla: "To wyścig z czasem. Wiemy, że następuje masowa utrata różnorodności gatunków na całym świecie. Nasi koledzy z Ekwadoru zdają sobie sprawę z wagi gromadzenia, opisywania i następnie chronienia tego co pozostaje".

    James Carvajal, kierownik zespołu ekwadorskiego, którego ojciec Enrique odkrył drożdże w czasie poszukiwania ropy i na którego cześć nazwano nowy gatunek, dodaje: "Cztery różne regiony klimatyczne Ekwadoru oraz procesy fermentacyjne stosowne przez starożytne, rdzenne populacje sprawiają, że Ekwador jest obiecującym krajem, jeśli chodzi o znalezienie nowych gatunków drożdży".

    Enrique Carvajal odkrył nowy gatunek drożdży ze zgniłego drewna i opadłych liści, który zebrał w prowincji Orellana w centralnym regionie amazońskim Ekwadoru.

    Dr Ian Roberts, kustosz Narodowej Kolekcji Kultur Drożdży w Instytucie Badań nad Żywnością, zauważył: "Nasza współpraca z zespołem z Ekwadoru ma nieocenioną wartość. Wspólnie dążymy do ochrony niezastąpionej różnorodności biologicznej i zapewnienia jej dostępności, by wspierać innowacyjność w produkcji żywności i napojów, a także w opiece zdrowotnej. Nie ma wątpliwości, że nasza wspólna kolekcja będzie zyskiwać na wartości w oczach inżynierów chemików, poszukujących nowych właściwości drożdży, by wykorzystać ich zalety w produkcji biopaliw drugiej generacji oraz w całym szeregu innego typu fermentacji przemysłowych."

    Źródło: CORDIS

    Więcej informacji:

    Instytut Badań nad Żywnością:
    http://www.ifr.ac.uk/

    FEMS Yeast Research:
    http://www3.interscience.wiley.com/journal/118508867/home

    Źródło danych: Instytut Badań nad Żywnością; FEMS Yeast Research
    Referencje dokumentu: James, S et al. (2009) Candida carvajalis sp. nov., a novel anamorphic, ascomycetous yeast species from the Ecuadorian Amazon jungle. FEMS Yeast Research (w druku, publikacja internetowa) DOI: 10.1111/j.1567-1364.2009.00518.x

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Drożdże górnej fermentacji - szczepy drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae wykorzystywane w piwowarstwie do warzenia piw pszenicznych, angielskich, niektórych belgijskich i.in. W odróżnieniu od drożdży fermentacji dolnej - Saccharomyces carlsbergensis - drożdże fermentacji górnej fermentują w temperaturach wyższych 15-25 °C, a w trakcie fazy burzliwej fermentacji zbierają się na powierzchni brzeczki. Z czasem również drożdże górnej fermentacji osadzają się na dnie, jednakże w browarach posiadających kadzie otwarte zbierane są one z powierzchni zanim opadną na dno. Drożdże dolnej fermentacji (Saccharomyces carlsbergensis, Saccharomyces pastorianus) – szczep drożdży piwowarskich należący do gatunku Saccharomyces cerevisiae, stosowany w celu przeprowadzenia dolnej fermentacji brzeczki piwnej i otrzymania piw typu lager. Charakterystyczną cechą tych drożdży jest ich zdolność do fermentacji w temperaturze 5-10 °C i osadzanie się pod koniec procesu na dnie fermentora. Saccharomyces cerevisiae – gatunek drożdży, którego poszczególne szczepy (drożdże piekarniane, drożdże górnej fermentacji, drożdże winiarskie, gorzelnicze) znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach spożywczych i posiadają ogromne znaczenie dla człowieka, który wykorzystywał je już w starożytności w piekarnictwie, browarnictwie czy później w gorzelnictwie.

    Fermentacja dolna – najbardziej rozpowszechniony sposób fermentacji we współczesnym piwowarstwie. Obok fermentacji górnej stanowi jeden z dwóch podstawowych rodzajów fermentacji piwa. Piwa otrzymane za pomocą fermentacji dolnej nazywane są piwami typu lager. Do prowadzenia fermentacji dolnej używa się odpowiednich drożdży dolnej fermentacji (gatunek Saccharomyces carlsbergensis), które do rozwoju wymagają niższej temperatury, a pracę rozpoczynają już od 10 °C. W przeciwieństwie do drożdży górnej fermentacji nie zbierają się one na powierzchni brzeczki, lecz opadają na dno fermentora. Młode piwo dojrzewa następnie przez co najmniej 4 tygodnie, a efektem jest piwo o wyraźnym, czystym, ale bardziej płytkim smaku. Propagacja drożdży – proces rozmnażania drożdży piwowarskich czystej kultury, otrzymanej w sposób sterylny z jednej komórki określonego szczepu drożdży charakteryzującego się pożądanymi cechami technologicznymi. Propagacja ma na celu uzyskanie odpowiedniej populacji żywych drożdży zdolnych do przeprowadzenia fermentacji nastawu (chmielonej brzeczki) w założonym czasie.

    Fermentacja górna – rodzaj fermentacji w piwowarstwie. Po zadaniu brzeczki nastawnej drożdżami następuje fermentacja, w trakcie której drożdże nie osiadają na dnie fermentora, lecz gromadzą się na powierzchni brzeczki. Proces fermentacji przebiega w temperaturze 16-24 °C. Przy warzeniu piwa metodą górnej fermentacji stosuje się odpowiednie szczepy drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae czyli tzw. drożdże górnej fermentacji. Drożdże piwowarskie (drożdże piwne) - odmiany drożdży z gatunku Saccharomyces cerevisiae wykorzystywane do produkcji piwa.

    Wino zbożowe – grupa win uzyskanych z ekstraktu ze zbóż z dodatkiem syropu cukrowego, kwasu cytrynowego (bądź soku z cytryn), niekiedy również ze sporym udziałem rodzynek. Fermentację prowadzi się przy użyciu drożdży szlachetnych z dodatkiem soli mineralnych – tzw. pożywki dla drożdży. W odróżnieniu od innych alkoholi uzyskanych ze zboża (piwa i napojów spirytusowych) fermentacji ulega przede wszystkim dodawany cukier, a nie węglowodany zawarte w zbożu. W przypadku piwa i napojów spirytusowych do produkcji stosuje się słód. Podczas uzyskiwania słodu zachodzą procesy powodujące rozpad skrobi na mniej złożone węglowodany, które mogą zostać przetworzone przez drożdże. Do wyrobu wina zbożowego najczęściej używa się ryż i żyto, rzadziej pszenicę, jęczmień i kukurydzę. Mazowiecka Wytwórnia Wódek i Drożdży Polmos S.A. (Polmos Józefów) – polski producent wysokoprocentowych napojów alkoholowych oraz drożdży. Spółka należy do Skarbu Państwa. Zakład produkcyjny firmy znajduje się w miejscowości Józefów.

    Kondycjonowanie piwa - pojęcie, które w nowoczesnych metodach produkcji zastępuje leżakowanie piwa. Metody te wykorzystują nowoczesne tankofermentory - ogromne pionowe, cylindryczno-stożkowe tanki, w których następuje fermentacja brzeczki i "leżakowanie" piwa. W okresie kondycjonowania następuje klarowanie piwa i wiązanie CO2. Brak jest fazy dofermentowywania. Czasami browary przeprowadzają kondycjonowanie piwa w butelkach z zastosowaniem wciąż obecnych drożdży lub drożdży dodanych (wtórnych).

    Sztuczny chromosom drożdżowy (YAC) jest zrekombinowanym chromosomem drożdży Saccharomyces cerevisiae używanym w inżynierii genetycznej, jako wektor do klonowania DNA. W skład wektora wchodzi sekwencja inicjacji replikacji (drożdżową- ars, bakteryją - ori), sekwencje telomerowe, centromer oraz na ogół markery. Replikuje w komórkach drożdży.

    Wino kwiatowe – grupa win uzyskanych z ekstraktu ze świeżych lub suszonych kwiatów lub jedynie płatków z dodatkiem syropu cukrowego, soku z cytryny lub kwasu cytrynowego, drożdży i soli mineralnych – tzw. pożywki dla drożdży. Do produkcji tego typu win używa się kwiatów: mniszka lekarskiego, bławatka, akacji, czarnego bzu, lipy, jasnoty, pierwiosnka i koniczyny. Japońskie kryształy (znane również jako algi, algi morskie, water kefir grains, water kefir crystals, seaweed, tibicos, tibi kernel, graines vivantes, grains de kéfir) - mikroorganizmy zdolne do fermentacji, będące koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, a także Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera i prawdopodobnie jeszcze co najmniej dwa gatunki).

    Dodano: 27.05.2009. 15:11  


    Najnowsze