• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Odliczamy dni do przylotu bocianów

    22.03.2012. 07:04
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Duża część bocianów białych, wracających z Afryki do Polski, może dotrzeć do Polski już w tym tygodniu - poinformowała PAP Katarzyna Groblewska z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. 

    Z każdym dniem wracające z afrykańskich zimowisk bociany białe są coraz bliżej Polski. W marcu docierają do Azji Mniejszej. O tym, że w środę 14 marca w ciągu kilku godzin w rejonie granicy turecko-syryjskiej przeleciało co najmniej 20 tys. tych ptaków, wiadomo dzięki tureckiemu serwisowi internetowemu KusBank, który gromadzi informacje o obserwacjach ornitologicznych. Swoimi spostrzeżeniami z wypraw dzielą się też polscy obserwatorzy, m.in. za pośrednictwem portalu www.AwiBaza.pl - poinformowała Groblewska w notce przesłanej w środę PAP.

    "Doświadczenia z poprzednich lat wskazują, że pokonanie odległości między Turcją a Polską zajmuje ptakom około pięciu-dziesięciu dni. To pozwala mieć nadzieję, że o ile tylko pogoda nie pokrzyżuje im szyków, wiele bocianów powinno do nas powrócić lada dzień" - napisała Groblewska.

    W poprzednich sezonach początek intensywnych powrotów przypadał po 22 marca - przypomniała.

    Rzeczniczka OTOP zachęca wszystkich zainteresowanych do wypatrywania skrzydlatych zwiastunów wiosny i do udziału w kampanii Spring Alive. "Wszystkich, którzy spotkają swojego pierwszego w tym roku bociana, zachęcamy do odwiedzenia strony www.springalive.net i podzielenia się tą wiosenną wiadomością" - pisze. Bocian biały jest jednym z pięciu (obok jaskółek dymówek, jerzyków, kukułek i żołn) gatunków migrujących, jakie obserwują uczestnicy tej kampanii. Więcej informacji nt. tej inicjatywy, jak też na temat obserwacji przylotu pozostałych gatunków, można znaleźć na stronie www.springalive.net

    Zanim przylecą bociany z Afryki, do rodzinnych gniazd wróciło już około pół setki ich krewniaków, zimujących w Ośrodku Rehabilitacji Zwierząt Chronionych w Przemyślu (Podkarpackie). Co roku przebywają tam ptaki z połamanymi skrzydłami lub kończynami, poturbowane po upadku z gniazd, postrzelone lub porażone prądem. "Bociany wykorzystały sprzyjająca pogodę i w ostatnich dniach wróciły do swoich miejsc gniazdowania" - mówił w poniedziałek lekarz weterynarii ośrodka Radosław Fedaczyński. Gdy zdrowe osobniki opuszczały Przemyśl, trzy pary, które nie mogą latać, zbudowały gniazda na trzech usypanych z ziemi kopcach.

    Szacuje się, że w naszym kraju pojawia się ok. 40 tys. bocianich par. Najwięcej jest ich w północno-wschodniej Polsce. Bocian biały uważany jest w Europie za gatunek globalnie zagrożony wyginięciem.

    PAP - Nauka w Polsce

    zan/ tot/bsz



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Bocian czarnodzioby (Ciconia boyciana) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny bocianowatych (Ciconiidae), zamieszkujący wschodnią Azję. Jest bliskim krewnym europejskiego bociana białego, przez wiele lat uważano go za podgatunek bociana białego (używana wówczas nazwa systematyczna brzmiała C. ciconia boyciana). Od bociana białego różni się czarnym dziobem i czerwoną obwódką wokół oka. Obie płcie wyglądają podobnie, samica jest nieco mniejsza od samca. Historycznie bocian czarnodzioby występował w Japonii, Korei, Chinach i na dalekim wschodzie Rosji, ale obecnie populacje w Południowej Korei i Japonii wyginęły z powodu polowań i dewastacji jego siedlisk. Japończycy starając się odbudować gatunek dokonywali reprodukcji wykorzystując do tego bociany z Rosji. W 2007 roku program osiągnął sukces - po 43 latach przerwy na wolności wykluł się bocian czarnodzioby. Polskie Towarzystwo Ochrony Ptaków (dawniej Północnopodlaskie Towarzystwo Ochrony Ptaków, PTOP) – organizacja zajmująca się ochroną ptaków i ich siedlisk. Działa w Polsce północno-wschodniej, zostało powołane do życia w 1985 roku w Białowieży. Brzozówka – wieś sołecka w północno-wschodniej Polsce, położona w województwie podlaskim, w powiecie augustowskim, w gminie Bargłów Kościelny, na wysokości 126 metrów nad poziomem morza. Brzozówka znajduje się około 4 kilometry na wschód od Bargłowa Kościelnego, 12 kilometrów na południowy zachód od Augustowa oraz 75 kilometrów na północ od stolicy województwa - Białegostoku. Populacja wsi wynosi 364 osoby. W miejscowości znajduje się 26 gniazd bociana białego.

    Neutralizm – jedna z neutralnych zależności międzygatunkowych, w której osobniki jednego gatunku nie wpływają w żaden sposób na przedstawicieli drugiego. W zasadzie neutralizm jest brakiem oddziaływań między gatunkami. Przykładem populacji, między którymi zachodzi relacja neutralizmu, mogą być populacje bocianów i sikorek. Nosorożec biały (afrykański, szerokopyski, tęponosy) (Ceratotherium simum) – gatunek ssaka nieparzystokopytnego z rodziny nosorożców. Jest to największy z żyjących obecnie nosorożców, a także największe – oprócz słoni – współczesne zwierzę lądowe. Jest też najliczniejszym ze wszystkich 5 gatunków nosorożców (ponieważ pod koniec 2007 liczebność wzrosła do 17,480 zwierząt). Uzbrojony jest w dwa rogi. Pierwszy osiąga długość do 1,5 metra. Na wolności nosorożce białe mogą żyć nawet do 40 lat. Nie są tak agresywne jak nosorożce czarne. Mogą biec z prędkością 45 km/h.

    Owady Polski: Liczba gatunków owadów (Insecta) występujących w Polsce nie jest dokładnie poznana. Na podstawie dotychczasowych opublikowanych danych można ją szacować na około 28–34 tysięcy gatunków. Dokładna liczba nie jest znana, ze względu na brak wystarczających badań faunistycznych w wielu grupach owadów. W najnowszym, całościowym zestawieniu Andrzejewskiego i Weigle (Różnorodność biologiczna Polski) wymieniana jest liczba 26 579 zarejestrowanych gatunków. Jednakże w niektórych grupach szacuje się większą liczbę gatunków, przykładowo wśród Hymenoptera opisano z Polski 6 tys., a szacuje się, że występuje 9 tys. Każdego roku opisywane są kolejne, nowe dla fauny Polski gatunki owadów. Liczba gatunków owadów występujących w Polsce zmienia się z trzech powodów: Finwal (Balaenoptera physalus) – gatunek walenia z rodziny fałdowców, występujący we wszystkich oceanach. Jest drugim co do wielkości zwierzęciem na Ziemi (po płetwalu błękitnym), dorastającym do 27 metrów długości. Płetwy długie, szpiczaste. Brzuch biały, grzbiet szary i czarny. Cechą charakterystyczną jest niesymetryczne ubarwienie: warga żuchwy po lewej stronie jest ciemnoszara, warga po prawej stronie jest biała. Fiszbin biały. Fontanna podwójna, wysokości ok. 5 m. Głowa stanowi prawie 1/4 długości ciała. Żyje samotnie, w parach lub małych stadach (6-8 osobników). W lecie finwale migrują na żerowiska w wodach polarnych, w zimie wracają na wody cieplejsze – tam samice wydają na świat jedno młode.

    Oknówka azjatycka (Delichon dasypus) – migrujący gatunek ptaka z rodziny jaskółkowatych (Hirundinidae), o niebieskoczarnym grzbiecie, białej nasadzie ogona i jasnoszarym brzuchu. Trzy podgatunki występują w Himalajach i wschodniej i środkowej Azji, zimę spędzają w niższych partiach gór lub w południowo-wschodniej Azji. Ptak liczny, na pólnocy występujący aż po Syberię, niezagrożony wyginięciem. Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian" - organizacja pozarządowa pożytku publicznego, której misją jest ochrona dziko żyjących gatunków roślin i zwierząt.

    Bogatek wspaniały (Buprestis splendens) – gatunek chrząszcza z rodziny bogatkowatych (Buprestidae). Być może jeden z najrzadszych chrząszczy Palearktyki, relikt lasów pierwotnych uważany za symbol ochrony owadów. W Polsce wykazywany ostatnio jedynie z Puszczy Białowieskiej. Został wpisany do Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt w kategorii CR (ang. critically endangered – krytycznie zagrożony wyginięciem) i do Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych IUCN w kategorii EN (ang. endangered – zagrożony wyginięciem).

    Kukułkowate (Cuculidae) – rodzina ptaków z rzędu kukułkowych (Cuculifromes). Obejmuje ptaki o zróżnicowanej wielkości, długich ogonach i silnych nogach. Preferują środowiska leśne, choć niektóre gatunki żyją na otwartej przestrzeni. Główny pokarm to owady. Wiele gatunków należących do tej rodziny to pasożyty lęgowe — składają swoje jaja do gniazd innych ptaków. Często pisklęta kukułkowatych po wykluciu wyrzucają z gniazda jaja bądź pisklęta gospodarzy.

    Dzięcioł łąkowy (Colaptes campestris) – gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych (Picidae). Długość ciała 29 cm. Duży dzięcioł o czarnym ciemieniu i potylicy. Z wierzchu ciemny, jaśniej prążkowany; kuper białawy. Wokół czarnych oczu biała obrączka. Złotożółta barwa pokryw usznych rozciąga się aż na pierś. Widoczny ciemny wąs, gardło białe lub czarne (zależy od podgatunku). Spód ciała biały z równomiernymi czarnymi prążkami. Żywi się mrówkami, które zbiera z ziemi. Często widywany w stadach. Gniazda buduje w uschniętych drzewach, norach ziemnych lub kopcach termitów. Kląskawka zwyczajna, kląskawka (Saxicola rubicola) – gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny muchołówkowatych (Muscicapidae), zamieszkujący Europę oprócz jej północno-wschodniej części oraz zachodnią Turcję i północno-zachodnie wybrzeże Afryki. Ptaki z zachodu Europy i Afryki są osiadłe, pozostałe wędrują na niewielkie odległości (przelot w VIII–X i III–V), zimując na południu Europy i we wschodniej Afryce. W Polsce bardzo nieliczny ptak lęgowy, lokalnie nieliczny, występuje tylko w południowej połowie kraju, stosunkowo najliczniej na Pogórzu Karpackim i Ziemi Przemyskiej. Stopniowo zwiększa liczebność, wykazując ekspansję z południa na północ.

    Dodano: 22.03.2012. 07:04  


    Najnowsze