• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Orliki krzykliwe odlatują do Afryki

    14.09.2010. 00:19
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Gniazdujące na Podkarpaciu orliki krzykliwe odlatują do Afryki - poinformował Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów. "Odloty tradycyjnie rozpoczynają się w połowie września. Orliki powrócą do nas na początku kwietnia. Obserwacją orlików zajmuję się od lat i muszę podkreślić ich niebywałą punktualność, związaną z odlotami i przylotami" - powiedział Stój.

    Do miejsc zimowania lecą parami, często z potomstwem, które rodzice karmią w trakcie wędrówki. Polskie orliki krzykliwe zimę spędzą w centralnej i południowej Afryce.

    Stój zauważył, że w tym roku potomstwo wychowało się z niespełna 40 proc. złożonych jaj. "Tegorocznym lęgom zaszkodziły intensywne opady deszczu. Wiele par nie wróciło także z zimowania, prawdopodobnie zginęły podczas przylotów" - mówił ornitolog.

    W Polsce żyje od 1800 do 2000 par orlików krzykliwych. "Zasiedlają głównie południowo-wschodnią i północno-wschodnią Polskę. Na Podkarpaciu bytują przede wszystkim w Beskidzie Niskim, Bieszczadach oraz na pogórzach Przemyskim i Dynowskim" - wyliczał Stój.

    Największe europejskie zagęszczenie populacji orlika krzykliwego występuje w Beskidzie Niskim. Gniazduje tam nawet po 20 par na 1 km kw. Ponad połowa światowej populacji orlika gniazduje w Polsce, na Białorusi i na Łotwie.

    Orlik krzykliwy ma ok. 70 cm długości. Rozpiętość jego skrzydeł dochodzi do 170 cm. Żywi się gryzoniami, płazami, gadami i dużymi owadami. Gniazda zakłada na wysokich jodłach, mniej więcej w połowie drzewa. KYC

    PAP - Nauka w Polsce

    hes/ mow/bsz

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Sprzęgło sygnałowe to urządzenie elektromechaniczne służące do samoczynnego nastawiania sygnału "Stój" na semaforach kształtowych (lub "Semafor wskazuje sygnał Stój!" na tarczach ostrzegawczych) pod wpływem przejazdu pociągu. Pociąg powoduje zmiany w obwodzie elektrycznym sprzęgła, co powoduje iż pędnia ramienia semafora (na zdjęciu górna pędnia) dostaje luzu - zatem ramię samoczynnie opada do położenia zasadniczego ("Stój!"), niezależnie od położenia dźwigni sygnałowej w nastawni (która za pośrednictwem stalowych lin pędniowych połączona jest z dolną pędnią). Semafor przestawia się w położenie zasadnicze także w przypadku zaniku prądu w obwodzie sprzęgła. Orlik mieszańcowy, orlik ogrodowy (Aquilegia × cultorum) – gatunek rośliny należący do rodziny jaskrowatych, mieszaniec orlika pospolitego (Aquilegia vulgaris) z innymi gatunkami orlików. Jest uprawiany jako roślina ozdobna. Nazwa rodzajowa pochodzi od słowa aquila – orzeł, ponieważ ostroga orlika przypomina szpon orła. Czubak madagaskarski (Aviceda madagascariensis) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Przeciętny czubak madagaskarski ma 40-45 cm długości. Rozpiętość jego skrzydeł wynosi 31-33 cm, a długość ogona 19-23 cm. Głowa jest mała i płaska, z niewielkim czubem. Jego grzbiet jest brązowy, brzuch jaśniejszy. Czubaki żyją w lasach na całym Madagaskarze, przy czym na południu wyspy są mniej rozpowszechnione. Występują do wysokości 1 800 m n.p.m. Żywią się głównie dużymi owadami, płazami, gadami oraz małymi ssakami.

    Demografia, demografia ekologiczna – dział ekologii populacyjnej zajmujący opisem i modelowaniem stanu i dynamiki populacji. Przedmiotem demografii jest analiza liczebności populacji i czynników ją kształtujących, takich jak rozrodczość i śmiertelność oraz migracja. Ponadto demografia zajmuje się strukturą populacji, m.in. strukturą płciową, strukturą wiekową (struktura płci i wieku), strukturą hierarchii (u zwierząt stadnych). W demografii ekologicznej badane są losy osobników i ich grup. Typową jednostką demograficzną jest kohorta, czyli grupa osobników równowiekowych. Metodami demograficznymi wyznaczane są tabele i krzywe przeżywania, przeżywalność, oczekiwana dalsza długość trwania życia, piramidy wiekowe, tempo przyrostu lub zaniku populacji, zagęszczenie populacji itp. Wyspa Wielimska - największa w Polsce wyspa śródjeziorna znajdująca się na jeziorze Wielimie. Jej powierzchnia wynosi 96,13 ha. Większą część wyspy porastają lasy liściaste z występującymi skupiskami drzew iglastych. Na wyspie znajduje się dom, staw o powierzchni 1 ha i tereny lekko podmokłych łąk, jak również kolonia kormoranów. Gniazduje tam wiele gatunków ptaków drapieżnych (bielik, orlik krzykliwy i jastrzębie) oraz śpiewających (zimorodki i bąki).

    Perkoz rdzawoszyi (Podiceps grisegena) – gatunek średniej wielkości wędrownego ptaka wodnego z rodziny perkozów, zamieszkującego środkową i wschodnią Europę, Syberię, Zakaukazie, wybrzeża Morza Aralskiego, północną część Japonii i Amerykę Północną na obszarze od Alaski po Labrador. W Polsce niektóre osobniki również zimują. Zasadniczo wędrówki na krótkie dystanse. Odloty zaczynają się w październiku i trwają przez cały listopad, przy czym stare osobniki odlatują pierwsze. Orlik hinduski (Clanga hastata) – gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae) występujący w południowej Azji. Wyodrębniony niedawno z Aquila pomarina. Długość ciała to około 60 cm, a rozpiętość skrzydeł dochodzi do 1,5 m. Ma stosunkowo jasne zabarwienie piór. Żyje w leśnych siedliskach. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych sklasyfikowany jako narażony na wyginięcie.

    Kląskawka zwyczajna, kląskawka (Saxicola rubicola) – gatunek małego ptaka wędrownego z rodziny muchołówkowatych (Muscicapidae), zamieszkujący Europę oprócz jej północno-wschodniej części oraz zachodnią Turcję i północno-zachodnie wybrzeże Afryki. Ptaki z zachodu Europy i Afryki są osiadłe, pozostałe wędrują na niewielkie odległości (przelot w VIII–X i III–V), zimując na południu Europy i we wschodniej Afryce. W Polsce bardzo nieliczny ptak lęgowy, lokalnie nieliczny, występuje tylko w południowej połowie kraju, stosunkowo najliczniej na Pogórzu Karpackim i Ziemi Przemyskiej. Stopniowo zwiększa liczebność, wykazując ekspansję z południa na północ. Zimowla – okres zimowania u pszczół. Zawiera się między ostatnim jesiennym, a pierwszym wiosennym oblotem. W okresie zimowania pszczoły opuszczają ul tylko dla lotów oczyszczających w wyjątkowo pogodne i ciepłe dni, kiedy temperatura bezpośrednio przed wylotami dochodzi do około +10 °C.

    Szyplin zielny (Dorycnium herbaceum) – gatunek rośliny należący do rodziny bobowatych. Według nowszych ujęć taksonomicznych podgatunek szyplina pięciolistnego o nazwie Dorycnium pentaphyllum Scop. subsp. herbaceum (Vill.) Rouy. Występuje w Europie Południowej, północnej Afryce i zachodniej Azji. W Polsce podany z trzech stanowisk antropogenicznych: Bielinek nad Odrą, Maślana Góra w Beskidzie Niskim i Hucisko w Beskidzie Makowskim.

    Żałobnica rudosterna, kakadu Banksa (Calyptorhynchus banksii) – gatunek ptaka z rodziny kakadu (Cacatuidae), zamieszkującą Australię. Gatunek ten znany był przez wiele dziesięcioleci jako Calyptorhynchus magnificus zanim w roku 1994 zatwierdzono jego oficjalną nazwę. Powszechniej występuje na suchych obszarach Antypodów. Wyszczególniono pięć podgatunków, różniących się przede wszystkim rozmiarem dziobu. Chociaż dwa podgatunki z północy są szeroko rozprzestrzenione, to dwa inne gatunki z południa, leśna żałobnica rudosterna oraz południowo-wschodnia żałobnica rudosterna są obecnie zagrożone. Długość ciała dorosłej kakadu rudosternej wynosi ok. 60 centymetrów. U papug tych występuje dymorfizm płciowy. Samce mają całkowicie czarne upierzenie, z wyjątkiem rudawych pasów na ogonie. Odrobinę mniejsze samice mają ciało barwy brunatno-czarnej z żółtymi kropkami. Oprócz tego mają żółto-pomarańczowe pasy na ogonie. Gatunek ten bywa spotykany w lasach eukaliptusowych lub wzdłuż zbiorników wodnych. W północnych obszarach kraju, żałobnice żyją zazwyczaj w ogromnych stadach. Żywią się nasionami, a gniazda zakładają w różnych zagłębieniach. Na gniazda wybierają dziuple drzew o względnie dużych średnicach pnia, głównie drzewa eukaliptusowe. Populacje w południowo-wschodniej Australii są zagrożone wskutek pomniejszania się pokrywy leśnej i innych zmian środowiskowych. Ze wszystkich żałobnic, żałobnice rudosterne najłatwiej przystosowują się do hodowlanych warunków ptasznictwa, aczkolwiek są one znacznie rzadsze i znacznie droższe poza Australią.

    Dodano: 14.09.2010. 00:19  


    Najnowsze