• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Polscy naukowcy badają niezwykłe właściwości kapusty

    22.11.2010. 09:04
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Kapusta ma korzystny wpływ nie tylko na włosy, paznokcie i skórę, ale i na glebę i rośliny. Polscy naukowcy badają m.in. wpływ uprawy kapusty na zmniejszenie zanieczyszczenia gleby metalami ciężkimi i to, jak sok z kapusty stosować do ochrony roślin - poinformowało biuro prasowe Politechniki Gdańskiej.

    Naukowcy prowadzą badania w ramach projektu "AGROBIOKAP. Wykorzystanie kapusty białej na potrzeby fitoremediacji i biofumigacji gleby" realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Nad projektem pracują zespoły z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie i Instytutem Chemii Przemysłowej w Warszawie.

    Jak informuje biuro prasowe PG, okazuje się, że naturalne właściwości kapusty pozwalają w stosunkowo szybkim czasie, tanio zrekultywować grunt pod kolejne uprawy lub przygotować pod uprawy ekologiczne.

    "Kapusta ma niesamowitą zdolność gromadzenia zanieczyszczeń, czyli dużych ilości metali ciężkich, ale również szkodliwych związków organicznych pochodzenia przemysłowego - tłumaczy dr hab. inż. Piotr Konieczka z Katedry Chemii Analitycznej PG. - Charakteryzuje się znacznym przyrostem biomasy w stosunkowo małej objętości główki." Tak więc kapusta pobiera dużo wody i rozpuszczonych w niej substancji przy zajmowaniu niewielkiej powierzchni uprawnej.

    To jednak nie koniec zastosowań kapusty. Roślinę wyhodowaną na skażonym terenie można korzystnie zagospodarować, np. do produkcji preparatu chroniącego uprawy.

    Roślina może być używana jako naturalny biopestycyd. Zawiera dużo związków siarki i azotu, które są istotne dla wzrostu roślin, bo chronią przed szkodnikami i dożywiają rośliny - przekonuje dr inż. Agnieszka Bartoszek, adiunkt w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności PG. "Co więcej, [kapusta] zawiera fitochelatyny, wiążące jony metali ciężkich, co oznacza, że uprawa na glebie wzbogacanej naszym biopreparatem nie pobiera z ziemi szkodliwych metali" - dodaje badaczka.

    "Mamy więc dobre rokowania - przy użyciu naturalnego preparatu ochrony roślin uprawa jest dożywiona, chroniona przed toksycznymi metalami obecnymi w glebie i dodatkowo przed szkodnikami - pasożytami, bakteriami, grzybami" - podsumowuje Agnieszka Bartoszek.

    Jak wspomina, początkowo badania prowadzono nad prozdrowotnymi właściwościami kapusty i nad tym, jak warunki uprawy wpływają na produkcję związków bioaktywnych w kapuście.

    "Z literatury wiedzieliśmy, że kapusta, która rosła na bardzo brudnych terenach ma świetną aktywność biologiczną. Stres chemiczny w przypadku roślin kapustowatych powoduje bowiem zwiększoną syntezę substancji bioaktywnych. Podczas badań własnych potwierdziliśmy wyniki uzyskane w innych ośrodkach badawczych" - mówi Bartoszek.

    W badaniach przeprowadzonych na PG okazało się, że gromadzenie metali ciężkich w kapuście można powiązać z intensywniejszą aktywnością biologiczną rośliny. Stąd się wziął pomysł projektu dedykowanego ochronie środowiska. Działania zostały włączone jako zadania przedwstępne do projektu AGROBIOKAP.

    Używanie kapusty jedynie do oczyszczania gleby mogłoby się jednak okazać nieopłacalne. Kapusta aż w 80 procentach składa się bowiem z wody, więc przy rekultywacji z jej użyciem powstawałoby bardzo dużo odpadów, które ciężko byłoby zutylizować - wyjaśnia dr inż. Barbara Kusznierewicz, adiunkt w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności PG. "Ale my ten sok z kapusty chcemy wykorzystać. Szkodliwe substancje zaś kumulują się w wytłokach, nad utylizacją których już pracuje kolejny podzespół z Katedry Technologii Chemicznej na naszym wydziale" - mówi dr Kusznierewicz.

    Naukowcy są teraz w jednej trzeciej całego projektu, który zaplanowany został do końca czerwca 2013 r.

    PAP - Nauka w Polsce

    lt/ agt/

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Kapusta kwaszona – rodzaj potrawy lub jeden z jej składników, przygotowywany z szatkowanej kapusty, która w odróżnieniu od kapusty kiszonej nie została poddana kiszeniu, tylko została zakwaszona poprzez połączenie z substancją zakwaszającą – octem. Dla poprawy smaku zazwyczaj już w produkcji przyprawia się ją cukrem. Kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L.) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Jest najprawdopodobniej mutantem kapusty głowiastej lub brokułu. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Rzepak (Brassica napus L. var. napus) – odmiana kapusty rzepak. Występuje tylko w uprawie. Dość często dziczeje z upraw, ale jest tylko efemerofitem. Status we florze Polski: efemerofit, kenofit. Prawdopodobnie jest mieszańcem kapusty warzywnej (Brassica oleracea) i kapusty właściwej (Brassica rapa).

    Rzepak (Brassica napus L. subsp. napus) – odmiana kapusty rzepak. Występuje tylko w uprawie. Dość często dziczeje z upraw, ale jest tylko efemerofitem. Status we florze Polski: efemerofit, kenofit. Prawdopodobnie jest mieszańcem kapusty warzywnej (Brassica oleifera) i kapusty właściwej (Brassica rapa). Kapusta warzywna brukselka, popularnie nazywana brukselką (Brassica oleracea L. var. gemmifera (DC.) Zenker) – odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.

    Kapusta właściwa typowa, rzepa właściwa typowa, najczęściej jednak nazywana w skrócie rzepą (Brassica rapa subsp. rapa) – podgatunek kapusty właściwej, należący do rodziny kapustowatych (dawniej zwanej rodziną krzyżowych). Znany jest wyłącznie z uprawy, nie rośnie dziko. Kapusta kiszona – rodzaj potrawy lub jeden z jej składników, przygotowywany z szatkowanej kapusty, która poddawana jest kiszeniu poprzez zasolenie i fermentację (z udziałem szczepów bakterii mlekowych: Leuconostoc, Lactobacillus plantarum i Pediococcus). Cechuje się długą trwałością i silnym kwaśnym smakiem, który bierze się z obecności kwasu mlekowego powstającego w wyniku rozkładu cukrów zawartych w świeżej kapuście przez bakterie. Kiszona kapusta pojawia się w kuchniach wielu narodów, w szczególności północnej Europy. Podobnym do kiszonej kapusty jest mandżurskie danie suan cai.

    Kiła kapuściana - choroba kapusty, rzodkiewki, rzepy i innych roślin należących do rodziny Brassicaceae. Jest powodowana przez grzyb Plasmodiophora brassicae, który to został umieszczony w grupie Phytomyxea. Należy aż do dziewięciu ras. Powoduje deformacje korzeni, w wyniku czego roślina nie wykształca lub wykształca zdeformowane organy naziemne, co bardzo często prowadzi do spadku wigoru lub śmierci rośliny. Jest to ważna choroba, dotykająca około 10% upraw na całym świecie. Brokuły, kapusta szparagowa (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych.

    Dodano: 22.11.2010. 09:04  


    Najnowsze