• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Raport WCB pokazuje, w jaki sposób ekstremalna pogoda nie wpłynie na plony

    09.08.2010. 16:12
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Komisja Europejska twierdzi, że produkcja zbóż w 2010 r. będzie bliska średniej notowanej od 2005 r. Według raportu sporządzonego przez Wspólne Centrum Badawcze (WCB), plon z hektara wyniesie 5% powyżej średniej, podczas gdy w sumie tereny uprawne skurczą się.

    Europa stanęła od początku roku w obliczu wielu ekstremalnych zjawisk meteorologicznych, takich jak powodzie i niedobory opadów. Specjaliści z WCB zauważają w swoim raporcie, że rekordowe zbiory w niektórych częściach UE pozwoliły na zrównoważenie wpływu złych warunków meteorologicznych na uprawy w innych częściach.

    Europę dotknęły bardzo niskie temperatury w grudniu 2009 r. i w pierwszych trzech miesiącach 2010 r. Wyjątkowy chłód uniemożliwił rolnikom rozpoczęcie sezonu zgodnie z planem. Tymczasem wiosna i wczesne lato przyniosły poważne niedobory opadów w Belgii, Czechach, Francji, Grecji, Holandii, Luksemburgu, północnych Niemczech, wschodniej Polsce i Wlk. Brytanii. Na wiosnę Czechy, Polskę, Rumunię, Słowację i Węgry nawiedziły z kolei powodzie. Bardzo wysokie temperatury połączone z niskimi opadami odnotowano w czerwcu i lipcu w Belgii, Francji, Holandii, Luksemburgu i Niemczech.

    WCB wykorzystało innowacyjny system prognozowania zbiorów, aby przedstawić szacunki dotyczące głównych upraw w całej UE. Na podstawie wyników prognoza zbiorów zbóż, obejmujących pszenicę, jęczmień i kukurydzę, wynosi 5,1 tony z hektara w całej UE, tj. o 0,7% więcej rok do roku i o 5,0% powyżej średniej z pięciu lat.

    Szacunki pokazują, że cały obszar wykorzystywany w UE pod uprawę zbóż skurczył się w 2010 r. o 3% rok do roku. Od 2005 r. zbiory poszczególnych upraw wzrosły ogółem w UE-27. Jeżeli chodzi o zboża, to największy skok odnotowano w przypadku kukurydzy (+7,7%), a na kolejnych miejscach znalazły się jęczmień (+4,4%), pszenica miękka (+1,7%) i pszenica durum (0,3%). Pośród innych upraw największy wzrost w grupie odnotowano w przypadku słonecznika o 7,2%, za którym uplasowały się ziemniak (+6,9%) i burak cukrowy (+2,3%). Ziarno rzepaku odnotowało spadek o 2,4%.

    Raport szacuje, że zbiory pszenicy miękkiej osiągną najwyższą średnią z pięciu lat. Niemniej dwóch wiodących producentów - Niemcy i Francja - wykazuje zbiory poniżej średniej, które plasują się również poniżej poziomu odnotowanego w 2009 r. Należy zauważyć, że spustoszenie w zbiorach wprowadziły również suche i ciepłe warunki, które wystąpiły tam w ostatnich tygodniach.

    Hiszpańscy rolnicy prawdopodobnie odnotują spadek zbiorów pszenicy durum o 16% poniżej średniej z powodu nadmiernych opadów deszczu, jakie wystąpiły w Andaluzji zimą, podczas gdy ich włoscy koledzy, główni producenci pszenicy durum, odnotują średnie zbiory na poziomie podobnym do swoich francuskich sąsiadów.

    Raport wskazuje również, że suche i ciepłe warunki nie wpłynęły znacząco na jęczmień ozimy. Niemcy i Francja odnotują prawdopodobnie średnie poziomy porównywalne do średniej z pięciu lat, ale o 4% niższe od poziomu z 2009 r. Hiszpania, która zabezpiecza około 25% produkcji jęczmienia jarego, osiągnie prawdopodobnie zbiory przewyższające o 15% średnią z pięciu lat.

    W raporcie znalazło się jednak stwierdzenie, że pomimo, iż zbiory zbóż w UE powinny osiągnąć w tym roku przeciętny poziom, skrajnie upalne i suche warunki będą mieć ogromny wpływ na produkcję zbóż w Rosji.

    Rosja już wprowadziła zakaz eksportu pszenicy, kukurydzy, jęczmienia, żyta i mąki od 15 sierpnia do końca roku z powodu pożarów, które strawiły kraj. Rosja zajmuje czwarte miejsce w światowym rankingu eksporterów pszenicy.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Pszenica (Triticum L.) – rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Wyróżnia się około 20 gatunków pszenicy. Oprócz jęczmienia jest najstarszym zbożem chlebowym uprawianym od co najmniej 6 tysięcy lat. Zajmuje trzecie (po kukurydzy i ryżu) miejsce w światowej produkcji zbóż. Gatunkiem typowym jest pszenica zwyczajna Triticum aestivum L.. Gluten – mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Pszenica twarda, p. makaronowa, p. durum (Triticum durum Desf.) – gatunek zbóż należący do rodziny wiechlinowatych. Jest to specyficzna forma pszenicy, wyselekcjonowana spośród innych pszenic, wyrabia się z niej makaron.

    Bakteryjne czernienie plew pszenicy – bakteryjna choroba pszenicy i innych zbóż oraz niektórych traw wywoływana przez Xanthomonas translucens pv. translucens (Jones, Johnson et Reddy) Vauterin, Hoste, Kersters et Swings. W sprzyjających warunkach może powodować straty w plonie rzędu 40%. Żniwa – zbiór roślin uprawnych w okresie lata, głównie zbóż (m.in. żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa), także innych, po których zostaje ściernisko (rzepak, rośliny strączkowe).

    Rynchosporioza zbóż (Rhynchosporium secalis) – choroba zbóż i niektórych traw wywoływana przez grzyb Rhynchosporium secalis. Inna nazwa tej choroby to plamistość obwódkowa liści. Występuje ona na jęczmieniu, życie, pszenżycie i pszenicy. Szybkiemu rozwojowi choroby sprzyja stosunkowo wysoka wilgotność powietrza oraz temperatury rzędu 10-20 °C. Chamec (hebr. חמץ) znaczy zakwas. Chemecem określane są produkty zrobione z jednego z pięciu zbóż: żyta, pszenicy, orkiszu, owsa i jęczmienia lub zawierające choćby śladowe ich ilości. Uważa się, że wystarczy 18 minut od kontaktu tych zbóż z wodą, by nastąpił proces fermentacji. Po tym czasie produkt staje się zakwasem. W czasie święta Pesach zakazane jest spożywanie chamecu oraz posiadanie go. Dlatego też maca wytwarzana na Pesach wypiekana jest w specjalny sposób, aby uniknąć fermentacji. Maca taka oznaczona jest "Kosher for Pasover" (dla odróżnienia od "Not for Pasover"). Żydzi aszkenazyjscy nie jedzą w czasie święta również kitnijot, czyli prosa, kukurydzy, ryżu oraz niektórych roślin strączkowych.

    Kombajn zbożowy – maszyna rolnicza, kombajn rolniczy przeznaczony głównie do zbioru zbóż. Kombajn jest maszyną jednoetapową służacą do jednoczesnego koszenia, młócenia i transportu zastępującą w przeszłości używane kosiarki i młocarnie. Kombajn zbożowy jest wykorzystywany głównie do zbioru ziarniaków zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa czy pszenżyta. Zmodyfikowany i zaadaptowany może służyć również do zbioru rzepaku, kukurydzy, słonecznika czy roślin motylkowych (groch, łubin i inne). Mleko zbożowe − napój, zamiennik mleka pochodzenia zwierzęcego wytwarzany z przeważnie sfermentowanych nasion zbóż lub mąki. Mleko zbożowe może być wytwarzane z owsa, orkiszu, ryżu, pszenicy, pszenicy samopszej, komosy ryżowej.

    Betaglukan, lub β-glukan - organiczny związek chemiczny, polisacharyd, jeden ze składników błonnika pokarmowego. Występuje w owsie, jęczmieniu, życie i pszenicy. Stanowi on składnik budulcowy ścian komórkowych drożdży, grzybów i zbóż, np. owsa i jęczmienia.

    Whisky zbożowa (grain whisky) to whisky wyprodukowana z mieszanki zbóż takich jak pszenica i kukurydza, nie tylko zaś z jęczmienia. Whisky wyprodukowana tylko z jęczmienia zwana jest whisky słodowa (malt whisky). Takie nazewnictwo może powodować zamieszanie ponieważ obydwa rodzaje whisky: malt i grain wytwarzane są ze słodu.) Termin ten jest używany w odniesieniu głównie do whisky szkockiej.

    Pszenżyto (×Triticosecale) – mieszaniec zbóż należący do rodziny wiechlinowatych. Niepłodne mieszańce pszenicy i żyta opisane zostały po raz pierwszy w 1875, w 1889 odkryty został płodny mieszaniec. Powstał prawdopodobnie w wyniku podwojenia liczby chromosomów w pierwotnym mieszańcu. Hodowla na większą skalę w różnych krajach rozpoczęła się w latach 50. XX wieku, a w latach 60. zaczęto wprowadzać do upraw odmiany komercyjne (najpierw w 1966 r. na Węgrzech). W Polsce pierwszą odmianę pszenżyta o nazwie ‘Lasko’ wyhodowano w 1982, i to ona jest obecnie najbardziej rozpowszechnioną w uprawie na świecie. Abu Kabir (arab. أبو كبير, Abū Kabīr) – miasto w północnym Egipcie, w muhafazie Asz-Szarkijja, we wschodniej części delty Nilu, na północny-wschód od miasta Az-Zakazik. W 2010 roku liczyło ok 100,6 tys. mieszkańców. Abu Kabir jest ważnym ośrodkiem handlowo-usługowym w regionie nawadnianych upraw bawełny, kukurydzy, ryżu, pszenicy. Stanowi istotny węzeł komunikacyjny.

    Wino zbożowe – grupa win uzyskanych z ekstraktu ze zbóż z dodatkiem syropu cukrowego, kwasu cytrynowego (bądź soku z cytryn), niekiedy również ze sporym udziałem rodzynek. Fermentację prowadzi się przy użyciu drożdży szlachetnych z dodatkiem soli mineralnych – tzw. pożywki dla drożdży. W odróżnieniu od innych alkoholi uzyskanych ze zboża (piwa i napojów spirytusowych) fermentacji ulega przede wszystkim dodawany cukier, a nie węglowodany zawarte w zbożu. W przypadku piwa i napojów spirytusowych do produkcji stosuje się słód. Podczas uzyskiwania słodu zachodzą procesy powodujące rozpad skrobi na mniej złożone węglowodany, które mogą zostać przetworzone przez drożdże. Do wyrobu wina zbożowego najczęściej używa się ryż i żyto, rzadziej pszenicę, jęczmień i kukurydzę. Raport Fischlera – dokument poświęcony reformie "Wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej", przedstawiony w połowie 2003 roku przez unijnego komisarza do spraw rolnictwa Franza Fischlera. Głównym założeniem reformy miało być uzależnienie dopłat bezpośrednich od wskaźników produkcji osiąganych przez gospodarstwa przy jednoczesnym zachowaniu części dopłat (odpowiedni 25% do areału upraw i 30% do wielkości pogłowia zwierząt) w dotychczasowej formie – byłyby one przeznaczone jednak wyłącznie dla rolników z obszarów wyludniających się z powodu radykalnego spadku opłacalności produkcji. W raporcie zaplanowano również obniżenie gwarantowanych cen minimalnych na jęczmień i kukurydzę.

    Burbon – whiskey amerykańska produkowana z kukurydzy i innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień). Zawartość kukurydzy wynosi min. 51% (najczęściej ok. 70%). Burbon jest leżakowany w świeżych beczkach dębowych, co nadaje mu charakterystyczny smak. Produkowany jest od XVIII wieku.

    Dodano: 09.08.2010. 16:12  


    Najnowsze