• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Suplementy żywnościowe pod mikroskopem UE

    30.07.2009. 15:11
    opublikowane przez: Maksymilian Gajda

    W całej Europie z różnych powodów ludzie spożywają suplementy żywnościowe. Po to na przykład, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość substancji odżywczych lub uzupełnić ich niedobór, który wpływa na samopoczucie. Ale czy jest to bezpieczne? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zakończył zakrojoną na szeroką skalę ocenę substancji wykorzystywanych jako źródła witamin i minerałów w suplementach żywnościowych, które trafiają na półki sklepowe w całej Europie.

    Suplementy żywnościowe, znane również pod nazwą suplementów diety, są dostępne w różnych formach takich jak tabletki, napoje albo proszki. W ich skład mogą wchodzić zioła, aminokwasy, metabolity czy enzymy, które mają odżywczy bądź fizjologiczny wpływ na organizm człowieka.

    Jedną z substancji ocenianych przez EFSA był azotan chromu, wykorzystywany w suplementach żywnościowych jako źródło chromu. Chrom, minerał śladowy, wspomaga zdaniem wielu naukowców organizm w spalaniu węglowodanów i tłuszczu. Dostarcza również cukier znajdujący się we krwi do komórek i może zwiększyć wrażliwość na insulinę, pomagając prawdopodobnie w zmniejszeniu łaknienia węglowodanów i słodyczy.

    Jednak w przypadku niekontrolowanego spożycia tego typu substancji mogą pojawić się problemy. Spożywanie zbyt wielu witamin i minerałów może wywołać skutki uboczne - twierdzi EFSA. Bezpieczne spożywanie witamin i minerałów w suplementach żywnościowych jest możliwe, ale konieczne jest wyznaczenie maksymalnych poziomów.

    Przez okres 4 lat pracownicy EFSA ocenili 533 wniosków dotyczących 344 różnych substancji. Ich raport wyjaśnia, że oceny opierają się na wynikach badań naukowych dostarczanych przez producentów suplementów żywnościowych i ustalają, na ile bezpieczne są te źródła substancji odżywczych oraz określają ich biodostępność (w jaki sposób substancje chemiczne są wchłaniane przez organizm człowieka).

    W trakcie procesu ewaluacji wycofanych zostało w sumie 186 wniosków. W EFSA odnotowano również, iż ocena około 50% pozostałych wniosków była niemożliwa z powodu niewystarczających danych naukowych. Podczas oceny 39 wniosków urząd zidentyfikował potencjalne problemy z bezpieczeństwem.

    "Miliony ludzi w całej Europie systematycznie spożywa suplementy żywnościowe w uzupełnieniu normalnej diety" - wyjaśnia John-Christian Larsen, przewodniczący zespołu ds. dodatków i źródeł substancji odżywczych dodawanych do żywności (Zespół ANS) przy EFSA. "Prace prowadzone przez Zespół pomogą zadbać o to, aby źródła witamin i minerałów wykorzystywane w suplementach żywnościowych sprzedawanych w UE były bezpieczne i mogły skutecznie dostarczać organizmowi substancji odżywczych."

    "Wykonanie tego ogromnego zadania w ambitnych ramach czasowych uzgodnionych z Komisją Europejską stanowi ważny krok milowy w pracach EFSA w zakresie ochrony konsumenta oraz szczególne osiągnięcie Zespołu ANS" - stwierdza.

    EFSA zaznaczył również, że włącznie te źródła substancji odżywczych, których bezpieczeństwo i biodostępność zostały ocenione i wpisane w odpowiednim Załączniku do Dyrektywy UE nr 2002/46/WE mogą być nadal wykorzystywane w suplementach żywnościowych. Wymóg ten wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2010 r. Do substancji odżywczych zalicza się tu witaminy A, D, K, kwas foliowy, cynk, selen, chrom i magnez oraz minerały - węglan wapnia, siarczan żelazawy (żelazo) i wodorotlenek sodowy.

    Dyrektywa ma na celu zharmonizowanie przepisów dotyczących etykietowania suplementów żywnościowych oraz zagwarantowanie, że produkty są bezpieczne i odpowiednio oznakowane, aby konsumenci europejscy mogli dokonywać w pełni świadomych wyborów.

    Źródło: CORDIS

    Więcej informacji:

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
    http://www.efsa.europa.eu/

    Źródło danych: Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
    Referencje dokumentu: Na podstawie informacji uzyskanych od Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) – agencja Unii Europejskiej z siedzibą w Parmie, zajmująca się określaniem standardów produktów żywnościowych oraz przygotowywaniem aktów prawnych w zakresie żywności. Chemia spożywcza – dział chemii zajmujący się składem chemicznym surowców, produktów, dodatków do żywności oraz metodami i chemizmem produkcji, związkami chemicznymi dodawanymi do żywności oraz analizą chemiczną surowców, produktów żywnościowych oraz dodatków do produktów spożywczych m.in. konserwantów, barwników, regulatorów kwasowości, antyutleniaczy, wzmacniaczy smaku i zapachu i innych. Chemia spożywcza wiąże się ściśle z: inżynierią chemiczną i biochemiczną, mkrobiologią techniczną, biochemią, technologią żywności, zdrową żywnością, toksykologią oraz wszelkimi normami (m.in. UE) dotyczącymi chemii produktów żywnościowych. A dotyczy: piekarstwa, mleczarstwa, przerobu mięs, cukrownictwa, przetwórstwa warzyw i owoców, zielarstwa, produkcji substancji zapachowych, gorzelnictwa, winiarstwa, piwowarstwa, spożywczych wód mineralnych, przerobu zbóż, krochmalnictwa i innych. Partia oznacza określoną ilość środka dozwolonej substancji dodatkowej, substancji pomagającej w przetwarzaniu lub innego składnika żywności pochodzącego z tego samego źródła, przechowywanego i przewożonego w tych samych warunkach, o tej samej dacie przydatności do spożycia lub tej samej serii oraz materiałów lub wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

    Agrobiznes – zespolone ze sobą działania człowieka mające na celu wytwarzanie finalnych produktów żywnościowych, począwszy od pozyskania surowców pierwotnych, a na gotowej żywności na stole konsumenta skończywszy. Konserwacja żywności to różne sposoby przetwarzania i przechowywania żywności, których celem jest wydłużenie jej trwałości i zapewnienie bezpieczeństwa jej spożycia.

    Racje żywnościowe FSR (ang. First Strike Ration) - racje żywnościowe używane w Siłach Zbrojnych USA. Jest to tak zwana racja survivalowa, przy jak najmniejszej masie i objętości ma zapewnić żołnierzowi jak najwięcej energii. Racja żywnościowa FSR ma zastąpić trzy racje MRE. Racje FSR przeznaczone są do spożycia w ciągu pierwszych 72 godzin operacji zbrojnej. Codex Alimentarius (łac. książka żywności, kodeks żywności) – jest to zbiór przyjętych w skali międzynarodowej norm żywności, kodeksowych praktyk, zaleceń i wytycznych wykorzystywanych przez urzędowe służby kontroli, przemysł rolno-spożywczy oraz środowiska naukowe.

    Demeter - to niemiecka firma produkująca biodynamiczną żywność. Jest to żywność wytwarzana zgodnie z zasadami antropozofii. Nazwa pochodzi od imienia greckiej bogini Demeter. Firma produkuje około 3500 różnych produktów żywnościowych. Produkty są sprzedawane w krajach Europy Zachodniej oraz Ameryki Północnej. Racje żywnościowe typu D ("D Bar") - racja żywnościowa będąca na wyposażeniu Sił Zbrojnych USA. Uzupełnienie racji typu C. Racja została opracowana w roku 1937. Przeznaczona była do wykorzystania w sytuacji całkowitego odcięcia żołnierzy od dostaw.

    Lista z Villejuif, także ulotka z Villejuif – fałszywy dokument i prawdopodobnie mistyfikacja, której treść przerodziła się w miejską legendę. Lista zawierała tzw. bezpieczne dodatki do żywności z numerami E; niektóre z substancji E były opisane jako kancerogeny. Lista wywołała masową histerię w Europie w latach 70. i 80. Jednym z czynników rakotwórczych według listy był E330, czyli kwas cytrynowy.

    Wędzenie – metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów itp.) za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni.

    Grill (wym. gril) – urządzenie służące do obróbki cieplnej produktów żywnościowych wykorzystujące do tego celu źródło ciepła umieszczone bezpośrednio pod rusztem. Rozróżnia się grille węglowe, gazowe i elektryczne. Racje żywnościowe MRE (Meal, Ready-to-Eat) - racje żywnościowe używane w Siłach Zbrojnych USA. Obecnie są to główne racje polowe w armii amerykańskiej.

    Dodano: 30.07.2009. 15:11  


    Najnowsze