• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Trwają odloty bocianów czarnych

    01.10.2010. 00:04
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Do końca września będą trwały odloty bocianów czarnych do miejsc zimowania w Afryce. Trasa przelotu biegnie m.in. przez Podkarpacie - poinformował ornitolog Marian Stój. "Odloty rozpoczęły się po 10 września. Bociany czarne lecą w mniejszych stadach niż bociany białe. Wędrują do północnej i północno-wschodniej Afryki" - powiedział Stój.

    Są mniejsze od swoich białych kuzynów. Gniazdują w pobliżu rzek, potoków i stawów. Żywią się głównie rybami.

    "Mimo że odlatują miesiąc później niż bociany białe, do Polski wrócą nieco wcześniej od nich. W swoich gniazdach będą już w drugiej połowie marca" - dodał przyrodnik.

    Podkreślił też, że ten rok był "wyjątkowo niekorzystny dla bocianów czarnych".

    "Obfite deszcze sprawiły, że tegoroczne lęgi często były nieudane. Sprawdziłem ponad 10 gniazd i nigdzie nie było potomstwa" - dodaje Stój.

    Bociany czarne mają czarne grzbiety, skrzydła, głowy i szyje, białe brzuchy oraz czerwone nogi i dziób. Są bardzo płochliwe. Występują znacznie rzadziej niż bociany białe, np. w Beskidzie Niskim gniazduje 30 - 40 par tych ptaków, a w Polsce żyje ok. 1000 par. KYC

    PAP - Nauka w Polsce

    abe/ jbr/ bsz



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Jednoróg (Oreophasis derbianus) – gatunek dużego (około 85 cm długości) ptaka z rodziny czubaczy (Cracidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Oreophasis. Ma czarne upierzenie z nogami czerwonymi, białe tęczówki, żółty dziób i czerwony „róg” na czubku głowy. Piersi i górna część brzucha są białe, a długie pióra ogona czarne z białym paskiem. Obie płcie są podobne. Młode są ciemniejsze i mają mniejszy „róg” oraz brązowy ogon i skrzydła. Pingwin grubodzioby, skocz grubodzioby (Eudyptes pachyrhynchus) – gatunek dużego ptaka z rodziny pingwinów, z jaskrawo ubarwionym dziobem i brwią. Wierzch ciała i głowa błyszcząco czarne, na policzkach widoczne drobne białe kreski, spód biały. Pod spodem skrzydła białe, czarne obrzeżenie. Dziób czerwony; tęczówki czarne. Długa, szeroka brew z żółtych, nitkowanych piór przechodząca w czubek. Dzięcioł łąkowy (Colaptes campestris) – gatunek ptaka z rodziny dzięciołowatych (Picidae). Długość ciała 29 cm. Duży dzięcioł o czarnym ciemieniu i potylicy. Z wierzchu ciemny, jaśniej prążkowany; kuper białawy. Wokół czarnych oczu biała obrączka. Złotożółta barwa pokryw usznych rozciąga się aż na pierś. Widoczny ciemny wąs, gardło białe lub czarne (zależy od podgatunku). Spód ciała biały z równomiernymi czarnymi prążkami. Żywi się mrówkami, które zbiera z ziemi. Często widywany w stadach. Gniazda buduje w uschniętych drzewach, norach ziemnych lub kopcach termitów.

    Wydartowo – wieś w Polsce położona w województwie wielkopolskim, w powiecie gnieźnieńskim, w gminie Trzemeszno. W Wydartowie, znajduje się zabytkowa kuźnia w dobrym stanie z XIX wieku. Od wielu już lat na nieczynnym kominie kuźni gniazdują bociany. Wojownik filipiński (Nisaetus philippensis) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych. Jego grzbiet i głowa mają barwę ciemnobrązową. Posiada długi czub, osiągający długość do 8 cm, składający się z 4-5 piór. Szyja jest biała z czarnymi smugami, brzuch rudy z czarnymi elementami, uda biało-czarne, oczy i nogi jasnożółte. Woskówka i haczykowaty dziób mają barwę ciemnoszarą. Na lotkach pierwszorzędowych znajduje się 8-9, a na lotkach drugorzędowych - 7-8 czarnych pasów. Osobniki tego gatunku osiągają długość 50-63 cm, a rozpiętość ich skrzydeł wynosi 105-125 cm. Ich waga waha się od 1,1 do 1,2 kg. Młode posiadają białą głowę, klatkę piersiową i brzuch oraz brązowy grzbiet i skrzydła.

    Wysoczyzny Podlasko-Białoruskie (843) – podprowincja fizycznogeograficzna w północno-wschodniej Polsce, południowo-wschodniej Litwie i zachodniej Białorusi, stanowiąca południowo-zachodnią część Niżu Wschodniobałtycko-Białoruskiego. W Polsce położona jest głównie na terenie województwa podlaskiego. Region stanowi pas wysoczyzn (do 300 m) ciągnący się od Mińska na Białorusi po środkowy Bug. Wygląd: rozpiętość skrzydeł dochodzi do 12,4 cm. Przednie skrzydła ciemno brązowe z cienkimi białymi paskami. Tylne skrzydła różowo-łososiowe z czarnymi pręgami. Odwłok fioletowy w czarne pasy. Czułki białe.

    Balotaż (z jęz. franc. bollotage) dawniej było to tajne głosowanie za pomocą białych i czarnych kul (ewentualnie kart) za lub przeciw np. przyjęciu do organizacji (białe kule za, czarne - przeciw). Bocian czarnodzioby (Ciconia boyciana) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny bocianowatych (Ciconiidae), zamieszkujący wschodnią Azję. Jest bliskim krewnym europejskiego bociana białego, przez wiele lat uważano go za podgatunek bociana białego (używana wówczas nazwa systematyczna brzmiała C. ciconia boyciana). Od bociana białego różni się czarnym dziobem i czerwoną obwódką wokół oka. Obie płcie wyglądają podobnie, samica jest nieco mniejsza od samca. Historycznie bocian czarnodzioby występował w Japonii, Korei, Chinach i na dalekim wschodzie Rosji, ale obecnie populacje w Południowej Korei i Japonii wyginęły z powodu polowań i dewastacji jego siedlisk. Japończycy starając się odbudować gatunek dokonywali reprodukcji wykorzystując do tego bociany z Rosji. W 2007 roku program osiągnął sukces - po 43 latach przerwy na wolności wykluł się bocian czarnodzioby.

    Polskie Towarzystwo Ochrony Ptaków (dawniej Północnopodlaskie Towarzystwo Ochrony Ptaków, PTOP) – organizacja zajmująca się ochroną ptaków i ich siedlisk. Działa w Polsce północno-wschodniej, zostało powołane do życia w 1985 roku w Białowieży.

    Wyraj, Raj, Irij – według wierzeń słowiańskich bajeczna kraina, do której na zimę odlatują ptaki i z której przychodzi wiosna, a także (w folklorze) z której przybywają bociany niosące dzieci.

    Zmrocznik wilczomleczek (Hyles euphorbiae syn. Celerio euphorbiae) - owad z rzędu motyli. Skrzydła o rozpiętości 64-72 mm, od spodu różowe, z wierzchu, przednie beżowoszare, często z oliwkowym lub różowym odcieniem. Rysunek brunatno-oliwkowy. Smuga kostalna mająca formę trzech, zwężających się w kierunku wierzchołka plam. Tylne skrzydła przy nasadzie w zewnętrznej części czarne, w środkowej części ceglaste, z jasnoróżowym obrzeżeniem. Czułki z wierzchu białe. Odwłok oliwkowo-brunatny. Na bokach dwóch pierwszych segmentów odwłoka poprzeczne, czarne i białe paski, na pozostałych segmentach wąskie, białe paski. Kaskady Rodła – zespół ok. 25 naturalnych wodospadów i progów rzecznych na Białej Wisełce, w dzielnicy miasta Wisła (Wisła Czarne), na północno-zachodnich stokach Baraniej Góry w Beskidzie Śląskim.

    Dodano: 01.10.2010. 00:04  


    Najnowsze