• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • W Parku Narodowym Ujście Warty pojawił się kapturnik

    13.03.2012. 14:04
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    W Parku Narodowym Ujście Warty zaobserwowano samca kapturnika. Ten gatunek kaczki występuje w umiarkowanej strefie Ameryki Północnej, w północnej części Stanów Zjednoczonych i południowej Kanadzie. 

    W Polsce kapturnika w naturalnych warunkach zaobserwowano dopiero dziewięć razy, nie ma jednak pewności czy ptaki te nie uciekły z hodowli - poinformował PAP Michał Leszczyński Parku Narodowego Ujście Warty.

    Ostatnia obserwacja tego gatunku miała miejsce we wrześniu 2010 roku na stawach w Dzwonowie (woj. zachodniopomorskie). Jednak ze względu na popularność tego gatunku w prywatnych hodowlach większość przypadków, kiedy ptaki zaobserwowano, może dotyczyć ptaków zbiegłych z hodowli.

    ,,Nie udało się do tej pory udowodnić, czy ptaki widziane u nas pojawiły się w sposób naturalny, np. przyleciały z Ameryki czy też uciekły komuś z hodowli" - powiedział PAP Leszczyński.

    Kaczkami, które potrafią przelecieć nad Atlantykiem z Ameryki i w sposób naturalny pojawiły się w Polsce są: cyraneczka kariolińska, ogorzałka mała, czerniczka oraz markaczka amerykańska.

    Kapturnik to ptak nieco mniejszy od gągoła. Samiec ma czarną głowę z dużą białą plamą i charakterystycznym czubkiem, czarny grzbiet, białą pierś i rdzawe boki ciała. Samica jest ubarwiona niepozornie; ma upierzenie brązowoszare.

    Naturalnym środowiskiem kapturnika są niewielkie stawy położone pośród lasu. Gniazda zakłada, podobnie jak gągoł i tracz nurogęś, w dziuplach drzew. Żywi się drobnymi rybami i skorupiakami. 

    PAP - Nauka w Polsce

    mmd/ abe/



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Wodnik królewski (Rallus elegans) – gatunek ptaka z rodziny chruścieli (Rallidae) zamieszkujący słodkowodne bagna Ameryki Północnej. Długość ciała 38-48 cm. Cynamonowy z wierzchu, policzki rdzawe. Ramiona i pierś jasnordzawe; boki z białymi i czarnymi prążkami tak jak u wodnika długodziobego, jednak czarne kreski na plecach i ogonie bardziej kontrastowe. Pokrywy podogonowe również białe. Podobnie jak inne wodniki podryguje ogonem. Pływa często i dobrze, mimo braku błon pławnych między palcami. Lata rzadko, z opuszczonymi nogami. Kowalik karoliński (Sitta carolinensis) – gatunek ptaka z rodziny kowalików (Sittidae), występujący w starych lasach, głównie na środkowym obszarze Ameryki Północnej. To krępy ptak, z wielką głową, krótkim ogonem, potężnym dziobem i silnymi nogami. Górne części ciała ubarwione są na niebiesko-szaro, głowa i dolne partie białe. Ptak ma czarny wierzch głowy oraz kasztanowo ubarwione podbrzusze. Siedem podgatunków różni się od siebie głównie kolorem upierzenia ciała. Kaniuk amerykański (Elanus leucurus) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych, żyjącego na zachodzie Ameryki Północnej i Ameryce Południowej. Ubarwieniem przypomina mewę, lecz jego kształt ciała oraz styl lotu są charakterystyczne dla jastrzębi. Większa część ich ciała jest biała, natomiast końcówki skrzydeł i ramiona mają odcień czarny. Przeciętny kaniuk amerykański ma 35-43 cm długości i waży 250-380 g. Jego skrzydła mają rozpiętość 88-102 cm. Występuje głównie na terenach podmokłych, trawiastych z rozproszonymi drzewami. Zazwyczaj nie żyje na wysokościach powyżej 1500 m n.p.m., choć odnotowano już występowanie tego gatunku w Peru, na wysokości 4200 m n.p.m. Jego pożywienie stanowią niewielkie gryzonie, rzadziej inne ptaki, duże owady oraz płazy i gady.

    Lasówka rudogardła (Setophaga fusca) – gatunek małego ptaka z rodziny lasówek (Parulidae). Występuje we wschodniej części Ameryki Północnej i południowej części Ameryki Południowej. Krasnogonek szkarłatny (Neochmia phaeton) – gatunek małego ptaka z rodziny astryldowatych (Estrildidae). Bywa nazywany astryldem słonecznym. Dymorfizm płciowy u tych ptaków jest bardzo wyraźny: samiec jest cały czerwony, jednak "kaptur" na głowie i brzuch są czarne, a samica jest szara, czerwone pióra występują jedynie na gardle i po bokach głowy, trochę też na skrzydłach i ogonie. Jest trudny w hodowli.

    Czapla śniada (Egretta caerulea) – gatunek ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Występuje w przymorskich i słodkowodnych mokradłach, bagnach Ameryki Północnej do Ameryki Południowej. Pióra niebieskie, głowa i szyja ciemnokasztanowate. Dziób niebieskawy z czarną końcówką. Tęczówki żółte. Długość ciała 55-65 cm. Dypsis ceracea – gatunek palmy z rzędu arekowców (Arecales). Występuje endemicznie na Madagaskarze, w prowincjach Antsiranana oraz Toamasina. Zaobserwowano go między innymi w Parku Narodowym Marojejy. Znane były 2-5 naturalne stanowiska, jednak tego gatunku nie widziano od 1949 roku. Jest prawdopodobne, że wymarł.

    Czerniczka, czernica obrożna, czerniczka amerykańska (Aythya collaris) – gatunek średniego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych (Anatidae), zamieszkujący Amerykę Północną od środkowej Alaski i Nowej Fundlandii na północy po północną Kalifornię, Kolorado i Wielkie Jeziora Północnoamerykańskie na południu. Zimuje na wybrzeżu atlantyckim Ameryki Północnej, brzegach Zatoki Meksykańskiej, i Wielkich Jezior Północnoamerykańskich, a także na wybrzeżu pacyficznym, aż po Panamę oraz na Antylach. Czasem zimuje na Hawajach. Okazyjnie pojawia się w Europie i północnej Afryce. W Polsce pojawia się wyjątkowo (stwierdzona tylko raz). Kapturnik (Lophodytes cucullatus) – gatunek ptaka z rodziny kaczkowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Lophodytes. W locie na skrzydłach samca widać duże, białe plamy. U samicy mniejsze.

    Przepiórnik zwyczajny, przepiórnik (Turnix sylvatica) – gatunek podobnego do przepiórki ptaka z rodziny przepiórników (Turnicidae). Samica jest większa od samca i intensywniej ubarwiona niż on, także ona tokuje. Jest ptakiem lęgowym od Hiszpanii oraz północnej Afryki, poprzez Indie, aż po Indonezję.

    Dodano: 13.03.2012. 14:04  


    Najnowsze