• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Właściwa dieta dobra dla organizmu

    23.02.2012. 17:49
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Owoce, warzywa i orzechy to niektóre z produktów żywnościowych zawierające związki chemiczne o właściwościach przeciwutleniających, zwane flawonoidami. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że należące do grupy polifenoli flawonoidy utrzymują organizm ludzki w zdrowiu, zapobiegając chorobom sercowo-naczyniowym, nowotworom i chorobom zwyrodnieniowym. Finansowany przez Unię Europejską projekt FLORA pomaga zrozumieć związek między dietą a zdrowiem, a także korzystne działanie flawonoidów dla organizmu człowieka. Budżet projektu wynosi 3,3 mln EUR. Wyniki badania przeprowadzonego w ramach projektu FLORA opublikowano niedawno w czasopiśmie Journal of Nutrition.

    "Dotychczas biologiczne i ochronne działania różnych flawonoidów badano obszernie in vitro, w oparciu o testy komórkowe" - tłumaczy naukowiec oraz główny autor badania, dr Marie-Claire Toufektsian z Université Joseph-Fourier we francuskim Grenoble. "Metoda ta ma jednak istotne ograniczenie - nadzwyczaj trudno jest dokonać precyzyjnej oceny natury wszystkich flawonoidów wchłanianych po spożyciu roślin wchodzących w skład posiłku".

    Innymi słowy, dodaje badaczka, "same komórki wyhodowane w laboratorium nie wystarczają do zbadania złożonego mechanizmu, jakim jest wchłanianie flawonoidów zawartych w żywności". Dlatego też naukowcy postanowili zbadać skutki podawania zwierzętom pokarmu roślinnego bogatego w polifenole. Do celów badania wybrano dwa rodzaje zbóż: jeden zawierający należący do flawonoidów antocyjan oraz drugi, nie zawierający antocyjanu.

    Nasiona jako element diety podawano w okresie kilku miesięcy szczurom. Naukowcy sprawdzili poziom antocyjanów w moczu i osoczu szczurów z obu grup, a następnie szukali zmian w mięśniu sercowym oraz oznak jego zawału.

    "Odkryliśmy, że stałe spożywanie i przyswajanie antocyjanów zwiększało odporność szczurów na zawał mięśnia sercowego" - opowiada dr Toufektsian. "Mówiąc inaczej, rozległość zawału została istotnie zmniejszona u szczurów karmionych dietą bogatą w antocyjany".

    Dr Toufektsian zaznacza, że choć rezultaty są bardzo obiecujące, należy zachować ostrożność, ponieważ nie zostały jeszcze jednoznacznie ustalone komórkowe mechanizmy ochronne. "Mogą występować różnice między ludźmi i szczurami pod względem np. wchłaniania i metabolizmu flawonoidów" - dodaje dr Toufektsian.

    Ważne ponadto jest uwzględnienie ilości antocyjanów spożywanych przez szczury. "Szczury karmione dietą bogatą w antocyjany otrzymywały 13-krotnie większą dawkę antocyjanów niż większość ludzi stosujących typową dla krajów zachodnich dietę, w której dzienne spożycie flawonoidów jest stosunkowo niskie, a średnie dzienne spożycie antocyjanów szacuje się na zaledwie 12 mg" - tłumaczy uczestnicząca w projekcie FLORA Maria Benedetta Donati z Katolickiego Uniwersytetu w Campobasso we Włoszech.

    Naukowcy przeanalizowali także dietę śródziemnomorską, ze względu na cechującą ją dużą zawartość flawonoidów. "Zawartość antocyjanów w tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej jest znacznie wyższa niż w diecie zachodniej, co może wyjaśniać kardioprotekcyjne działanie diety śródziemnomorskiej" - zauważa dr Michel de Lorgeril, również z Université Joseph-Fourier.

    Naukowcy uczestniczący w projekcie FLORA mają nadzieję, że najnowsze badanie zostanie uzupełnione o badanie z udziałem ludzi-ochotników, dotyczące korzystnego wpływu antocyjanów w soku z czerwonej pomarańczy, jednego z najbogatszych źródeł flawonoidów.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Dieta CRON (Calorie Restriction with Optimal Nutrition – Ograniczenie Kalorii z Optymalnym Odżywianiem) – bogata w składniki odżywcze, bardzo niskokaloryczna dieta, której twórcami są Roy Walford i Lisa Walford. Dieta CRON polega na ograniczeniu kalorii w nadziei, że polepszy to stan zdrowia i opóźni starzenie się, w oparciu o wartości określone przez zalecane dzienne spożycie poszczególnych składników odżywczych. Inne nazwy tej diety to: CR-diet, Longevity diet i Anti-Aging Plan. Walfordowie, Delaney i inni założyli Calorie Restriction Society (Stowarzyszenie Ograniczania Kalorii) w celu promocji diety CRON. Dieta aspirynowa lub dieta niskosalicylanowa (ang. Low salicylate diet) – dieta, która polega na zmniejszeniu podaży lub na wyeliminowaniu salicylanów poprzez odpowiedni dobór spożywanych pokarmów. Dodatkowo zabronione jest stosowanie kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) i innych pokrewnych leków. Celem diety aspirynowej jest utrzymanie podaży salicylanów w spożywanych pokarmach na takim poziomie, przy którym nie będą występowały objawy niepożądane, w związku z tym całkowita eliminacja pokarmów, które zawierają salicylany może okazać się zbędna i niepotrzebnie restrykcyjna. Poziom ten jest indywidualny (inny dla każdego pacjenta) oraz zależny od okoliczności, np. w sytuacjach stresowych zmniejsza się tolerancja organizmu na salicylany. Sole mineralne – nieorganiczne związki chemiczne z grupy soli. Pojęcie to często odnosi się do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu itp.). Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem rolę budulcową oraz regulatorową. Stanowią około 4% organizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapnia i magnezu). Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka.

    Flawonolignany - grupa organicznych związków chemicznych będących pochodnymi flawonoidów zawierających układ zbliżony budową do lignanów. W owocach ostropestu plamistego występuje sylimaryna, kompleks flawonolignanów mający działanie ochronne na wątrobę. Rutyna (witamina P; łac. Rutosidum) – organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów. Naturalny związek pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z kwiatów perełkowca japońskiego (Styphnolobium japonicum) i z ziela gryki (Fagopyrum esculentum). Wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Jak większość flawonoidów ma właściwości uszczelniające naczynia i przeciwwysiękowe. Zapobiega powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników. Spowalnia utlenianie witaminy C (przedłuża tym samym jej działanie). Zmniejsza cytotoksyczność utlenionego cholesterolu. Wykazuje też działanie przeciwzapalne. Jest czasami niesłusznie nazywana witaminą P.

    Dieta proteinowa – dieta odchudzająca autorstwa Pierre Dukana. Dieta znana jest też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów proteines (proteiny) i alternatives (naprzemiennie) oraz jako "dieta Dukana". Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczów. Dieta Kwaśniewskiego (nazywana przez zwolenników dietą optymalną) to niskowęglowodanowa dieta, propagowana przez polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego. Dieta Kwaśniewskiego jest wysokotłuszczowa, a spożycie białka jest niskie.

    Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, potocznie (Dieta cukrzycowa) – Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu. Ikariin – organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów o aktywności fitoestrogenu. Pozyskiwany jest zazwyczaj jako ekstrakt z bylin z rodzaju Epimedium, zawierający ikariin, genisteinę i daidzeinę w stosunku 20:5:1. W tradycyjnej medycynie chińskiej ekstrakt ten wykorzystywany jest jako afrodyzjak poprawiający erekcję oraz jako lek wzmacniający kości. Współczesne badania wykazały, że ikariin jest inhibitorem fosfodiesterazy typu 5 (PDE5), której aktywność jest przyczyną impotencji (wykazuje działanie podobne do sildenafilu). Zwiększa też umiarkowanie produkcję bioaktywnego tlenku azotu, co może być przyczyniać się do działania ochronnego ikariinu przeciwko miażdżycy. Ponadto ikariin i ekstrakty z Epimedium wykazują działanie przeciwko osteoporozie.

    Flawonole są grupą związków organicznych stanowiących podgrupę flawonoidów. Flawonole są pochodnymi flawonolu (nazwa IUPAC 3-hydroksy-2-fenylochromen-4-on), co oznacza, że każdy związek z tej grupy zawiera w swojej budowie grupę hydroksylową (-OH) na trzecim atomie węgla (C3) oraz grupę karbonylową (C=O) na czwartym atomie węgla centralnego pierścienia heterocyklicznego. Ich różnorodność wynika z umiejscowienia dodatkowych grup -OH w cząsteczce, a czasami dodatkowych grup metylowych.
    Flawonoli nie należy mylić z flawanolami, będącymi inną podgrupą flawonoidów, w których brakuje grupy C=O na czwartym atomie węgla.

    Galusan epigallokatechiny (EGCG) – organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, polifenol pochodzenia roślinnego, pochodna katechiny. Występuje w znacznej ilości w zielonej herbacie gdzie stanowi nawet 1/3 suchej masy. Jest silnym przeciwutleniaczem, 100 razy silniejszym niż witamina C i 25 razy silniejszym niż witamina E. Galusan epigallokatechiny jest estrem kwasu galusowego i epigallokatechiny. Jest częstym składnikiem suplementów diety.

    Hipowitaminoza - zespół objawów wywołanych zbyt małą ilością jednej lub kilku witamin w organizmie. Występuje na skutek niedoboru witamin w diecie (hipowitaminoza pierwotna) lub w efekcie upośledzenia wchłaniania witamin z pokarmu, działania leków albo zwiększonego zapotrzebowania w przebiegu chorób lub w czasie ciąży (hipowitaminoza wtórna). Suplement diety - uzupełnienie diety, dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje egzogenne), których może brakować w codziennej diecie. Suplement oferowany jest najczęściej w postaci skoncentrowanej - jako tabletki, kapsułki, proszek lub płyn..

    Dodano: 23.02.2012. 17:49  


    Najnowsze